(SeaPRwire) –   Microsoft mengumumkan perkongsian kecerdasan buatan Isnin dengan syarikat permulaan Perancis Mistral AI yang boleh mengurangkan pergantungan syarikat perisian gergasi itu kepada pembuat ChatGPT OpenAI untuk menyediakan gelombang berikutnya bot obrolan dan produk kecerdasan buatan generatif yang lain.

Mistral AI muncul kurang daripada setahun lalu tetapi sudah dianggap oleh Microsoft Isnin sebagai “perintis dan pembuat jalan” di barisan hadapan membina sistem kecerdasan buatan yang lebih cekap dan kos efektif.

Microsoft dan Mistral tidak mendedahkan terma kewangan perjanjian itu, walaupun Microsoft menyatakan ia melibatkan pelaburan kecil dalam syarikat permulaan berpangkalan di Paris itu. Ini menunjukkan ia jauh lebih kecil daripada pelaburan berbilion dolar Microsoft ke dalam OpenAI, hubungan bertahun-tahun yang menarik perhatian penyelia antitrust di AS dan Eropah.

Mistral Isnin melancarkan versi ujian awam bot obrolannya sendiri, dipanggil Le Chat, yang kelihatannya telah dibanjiri dengan minat yang begitu banyak sehingga eksekutif syarikat itu menyatakan ia sementara tidak boleh digunakan sebahagian hari.

Syarikat itu juga mengumumkan model bahasa besar terbarunya, Mistral Large, yang mendakwa setanding dengan pesaing seperti GPT-4 OpenAI, Claude 2 Anthropic dan Gemini Pro Google dan akan tersedia pada platform cloud computing Microsoft Azure. Mistral sebelum ini juga menyatakan ia bekerjasama dengan penyedia awan besar yang lain termasuk Amazon dan Google.

Mistral mencipta kegemparan besar dengan menarik dana pelaburan besar untuk memberikannya penilaian multibillion dolar hanya beberapa bulan selepas ditubuhkan pada musim bunga tahun lalu. Pendekatan “sumber terbuka”nya untuk membangunkan kecerdasan buatan bermakna ia secara awam melancarkan komponen utama modelnya, berbeza dengan syarikat seperti OpenAI yang menjaganya dengan rapat.

Ia ditubuhkan oleh tiga bekas penyelidik Perancis dari Google dan Meta: CEO Arthur Mensch, Ketua Saintis Guillaume Lample dan Ketua Teknologi Timothee Lacroix.

Apabila Kesatuan Eropah pada musim gugur tahun lalu merangka versi akhir Akta Kecerdasan Buatan, satu set peraturan kecerdasan buatan yang menyeluruh, Mistral membantah usaha untuk mengenakan sekatan terhadap model asas yang menyokong sistem kecerdasan buatan generatif. Mensch menulis di media sosial bahawa cadangan EU untuk sistem dua peringkat akan menggalakkan pemain baru yang inovatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.