(SeaPRwire) –   Ketika hukuman terhadap pengacau Januari 6 diterima pada bulan Disember 2023, sistem keadilan Amerika Syarikat masih terguncang daripada salah satu tindakan keganasan domestik yang paling menghina dalam dekad tanpa benar-benar telah mengambil kira salah satu masalah utama di intinya: misogini. Walaupun kita sering menyandarkan tindakan keganasan kepada ekstremisme politik atau agama, keganasan terhadap wanita sebenarnya merupakan salah satu pendahulu utama kepada keganasan—baik di dalam negara, seperti dalam kes pengacau Januari 6, dan di luar negara, dengan kumpulan seperti Negara Islam dan Al-Qaeda.

Cerita yang sama di seluruh dunia. Pembom Arena Manchester, Salman Abedi, yang membunuh 22 orang dan mencederakan lebih daripada seribu orang dalam serangan yang disokong ISIS pada tahun 2017, memukul pelajar perempuan sekolahnya di kepala kerana dia fikir skirtnya terlalu pendek ketika belajar di Kolej Manchester pada tahun 2012.

Elliot Rodger, lelaki berusia 22 tahun “celibat tidak sukahati” yang melakukan serangan pembunuhan beramai-ramai di Isla Vista, California, pada tahun 2014, menyatakan kebencian mendalamnya terhadap wanita sebagai motivasi serangannya. (“Tidak ada makhluk yang lebih jahat dan busuk daripada wanita manusia,” tulis Rodger dalam manifestonya yang terkenal sepanjang 141 muka surat.) Dylann Roof, pengganas supremasi putih yang membunuh sembilan orang di Charleston, Carolina Selatan, dalam serangan keganasan domestik yang didorong rasisme, menyatakan bentuk kawalan patriarki terhadap wanita sebagai sebahagian motivasi untuk tembakan itu. (Seorang saksi melaporkan, “Anda memperkosa wanita kami dan anda mengambil alih negara kami” ketika dia membuka api ke atas kumpulan kajian Alkitab di Gereja Methodist Afrika Emanuel, semuanya berkulit hitam.)

Senarai itu terus berlanjut: Penembak Orlando, Florida, Omar Mateen mempunyai sejarah menganiaya isterinya sendiri; Connor Betts, yang membunuh sembilan orang, termasuk adiknya sendiri, di Dayton, Ohio, pada tahun 2019, telah dihentikan sekolah kerana mengedarkan senarai gadis yang ingin diperkosanya. Sekurang-kurangnya sembilan daripada pengacau Januari 6 mempunyai sejarah keganasan terhadap wanita; Guy Reffitt, ahli dua militia sayap kanan yang dihukum 87 bulan penjara federal untuk tindakannya semasa rusuhan Januari 6, mengakui kepada polis dalam temu bual 2018 bahawa dia telah mencekik isterinya semasa pertengkaran domestik.

Ini kelihatan sangat jelas dalam kes Moussa Elhassani dan isterinya Samantha Elhassani, juga dikenali sebagai Samantha Sally. Ketika Moussa berusia 31 tahun menyertai Negara Islam pada bulan April 2015 sebagai pembidik, rakan dan keluarganya di Elkhart, Indiana benar-benar terkejut. Tidak seperti abangnya Abdelhadi, yang juga menyertai ISIS selepas menyeberangi sempadan bersama Moussa dari Turki ke Syria, Moussa tidak benar-benar fanatik. Sebenarnya, dia bahkan tidak benar-benar agamis. Tetapi bagi Moussa dan begitu banyak lelaki lain yang mengaku taat setia kepada ISIS, pergi ke Syria bukan tentang ideologi, atau agama, atau fanatisme. Sebaliknya, daya tarikan itu melibatkan hak istimewa, kawalan, dan keganasan—terutamanya terhadap wanita.

Jauh sebelum Moussa membuat keputusan untuk menyertai Negara Islam dan menganiayai seluruh negara, mangsa keganasannya jauh lebih dekat ke rumah. Mantan isterinya, Amber, dan wanita yang berkahwin dengannya ketika dia meninggal dunia, Samantha, kedua-duanya mengatakan dia secara fizikal, emosional dan laungan keganasan. Selepas Moussa memukulnya dalam pertengkaran, Amber akhirnya berpisah dengannya. Tetapi bagi Samantha, yang mempunyai anak dengannya dan tiada pendapatan sendiri, meninggalkan jauh lebih rumit. Apabila Moussa meninggalkan Amerika Syarikat untuk menyertai Negara Islam dan hidup di Syria, dia meninggalkan dengannya, dengan itu menjadi rakan kongsi kepada jenayah kejamnya.

Penganiayaan domestik adalah menyelubungi, dan penganiayaan Samantha tidak terkecuali. Menjelang masa dia sedar bahawa rakannya bukanlah lelaki menawan yang dia jatuh cinta—sebaliknya, dia adalah pengawal dan keganasan—dia terperangkap. Siapa yang boleh menjangkakan dia untuk mengetahui di mana hubungan itu akan membawanya apabila penjaga keganasan domestik sendiri pun berjuang untuk mengesan garis lurus antara keganasan patriarki di rumah dan keganasan ekstrimis di jalanan?

Menurut laporan dari Pusat Menghadapi Keganasan Westpoint, “Satu pertiga (36%) daripada semua tertuduh Negara Islam mempunyai rekod penangkapan terdahulu untuk penganiayaan domestik dan / atau serangan, yang berkorelasi dengan 11% daripada semua tertuduh Negara Islam.” Ini tidak mengejutkan, memandangkan keganasan lelaki, misogini, dan peranan gender konservatif merupakan sebahagian daripada kain ideologi kumpulan pengganas seperti ISIS, digunakan sebagai alat perekrutan dan pembenaran untuk kekejaman.

Tidak pernah benar-benar dihukum atas penganiayaan perkahwinannya, Moussa akhirnya menjadi tidak peka terhadap keganasan dan yakin dalam kuasanya. Dia menjadi berani melakukan tindakan keganasan secara awam. Budaya Amerika Syarikat tentang keganasan pasangan intim—dilaporkan kurang, dihukum kurang, sering diabaikan—mengekalkan kami daripada mengesan seorang pengganas yang sedang membangun.

“Wanita keluarga ekstrimis sering menjadi mangsa pertama mereka,” menulis Joan Smith dalam Home Grown: How Domestic Violence Turns Men Into Terrorists. “Penganiayaan domestik adalah latihan berguna bagi lelaki yang merancang untuk menghancurkan orang lalu di bawah roda SUV atau menikam orang asing dengan pisau dapur; lelaki yang tidak peka terhadap keganasan di rumah sangat berbahaya.”

Tentu saja bukan semua lelaki yang melakukan penganiayaan domestik menjadi pengganas; kebanyakan tidak. Tetapi dalam kes banyak lelaki yang menjadi pengganas, termasuk Moussa Elhassani, kesediaan untuk melakukan keganasan dan kerentanan terhadap pemikiran misogini sudah ada jauh sebelum mereka membuat keputusan untuk melakukan tindakan keganasan.

Keganasan terhadap wanita bukanlah rahsia keluarga yang malu, yang harus diselesaikan secara peribadi di antara ahli keluarga; sebaliknya, ia adalah isyarat amaran kemungkinan keganasan lebih lanjut, dalam skala yang lebih besar, dan dengan kos awam yang besar. Walaupun demikian, penganiayaan domestik sering ditolak, dan penganiayanya menerima hukuman yang sangat terhad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.