RUSSIA-US-POLITICS-PUTIN-INTERVIEW

(SeaPRwire) –   Putin sangat berminat dengan sejarah. Beliau bahkan menghabiskan lebih daripada setengah jam memberi kuliah kepada Tucker Carlson tentang Rusia zaman pertengahan. Bermula pada 2023, semua pelajar sekolah menengah di Rusia wajib mempelajari sejarah menggunakan buku teks yang ditulis oleh bekas menteri kebudayaannya (dan penulis bayangan Putin) Vladimir Medinsky. Ia merupakan contoh hebat propaganda menakutkan. Membaca buku teks itu mengingatkan seseorang kepada buku teks yang digambarkan oleh Orwell dalam 1984.

Tahun lalu saya menulis buku bertajuk tentang naratif sejarah Rusia alternatif anti-imperialis dan penting bagi saya untuk membaca naratif palsu yang dipromosikan oleh negara. Tidak seperti buku teks terkenal Putin, buku saya tidak mempunyai peluang untuk diterbitkan di Rusia. Dan tidak hairanlah mengapa. Saya membantah tepat mitos yang digunakan Putin untuk membenarkan perang ini, tepat mitos yang cuba dia .

Berikut adalah tiga mitos kegemaran Putin.

Mitos Putin #1

Tiada rakyat Ukraine. Orang Ukraine adalah orang Rusia, ia adalah bangsa yang sama dengan bahasa yang sama.

Petikan dari buku teks Putin:

Teknologi untuk mencipta gerakan “Ukrainophile” yang kemudian berubah menjadi sejenis “anti-Moscow Rus” diuji untuk kali pertama pada abad ke-19 di Galicia Austria . Ia dicadangkan dan dibiayai oleh Staf Am Jeneral Austria. Tujuan utamanya mudah: untuk mengekalkan orang Slav di Austria, walaupun secara sejarah dan budaya mereka cenderung ke arah Rusia. Mereka mahu membuktikan kepada orang Slav yang tinggal di Empayar Austria (di kawasan barat Ukraine moden) bahawa mereka bukan orang Rusia, tetapi suatu bangsa yang berbeza. Tuntutan untuk menghapuskan “Muscovites” dan bahasa “Muscovite” dari kehidupan umum semula jadi dicipta di tanah “Austria” dengan penduduk berbahasa Rusia, untuk kali pertama.

Gagasan itu bukanlah yang baru. Ramai penulis dan sejarawan Rusia terlibat dalam memudahkan mitos palsu ini. Adalah perkataan dan pemikiran mereka selama 350 tahun yang menabur benih fasisme Rusia dan membenarkannya berkembang biak, walaupun kebanyakan akan terkejut hari ini melihat hasil buruh mereka. Penulis dan intelektual gagal mengenal pasti betapa berbahayanya idea Rusia sebagai “empayar besar”. (Tentu saja, “empayar” mana pun adalah jahat, tetapi biarkan sejarawan yang berbeza menilai empayar lain.) Kami lalai terhadap fakta bahawa, selama berabad-abad, “sejarah besar Rusia” merendahkan negara dan bangsa lain, menindas dan memusnahkan mereka.

Menghuraikan orang Ukraine sebagai orang Rusia bermula pada abad ke-17. Orang pertama yang melakukannya adalah seorang biarawan Jerman bernama Innokenty Gizel; asalnya dari Königsberg yang dibesarkan dalam keluarga Protestant tetapi berpindah ke Kyiv pada zamannya dan memeluk Ortodoks. Ketika itu Ukraine merupakan sebahagian daripada Persemakmuran Poland-Lithuania.

Gizel menganggap Muslim, iaitu Empayar Uthmaniyyah, serta Barat, terutamanya Katolik di Poland dan pertubuhan Jesuit, sebagai ancaman besar kepada Ortodoksi, Kyiv tersayangnya, dan seluruh Ukraine. Dan beliau bukanlah biarawan biasa, beliau merupakan ketua biara utama Kyiv, seorang tokoh politik penting. Jadi beliau memutuskan untuk mencari rakan kongsi politik yang boleh diandalkan, Tsar Moscow.

Jadi beliau menulis buku. Bukan kajian sejarah, sebaliknya alat, atau senjata, untuk perundingan diplomatik. Sasaran Innokenty adalah diplomat Moscow – untuk menggunakan tekanan moral ke atas mereka. Beliau perlu meyakinkan tsar Muscovite untuk memasuki pakatan tentera dengan orang Ukraine dan memberi jaminan keselamatan mereka dalam perang menentang Poland. Beliau mengubahsuai sejarah untuk mencapai hasil akhir yang diingini: untuk membuktikan bahawa Kyiv dan Moscow mempunyai sejarah yang berkaitan dan oleh itu tsar Muscovite berkewajipan untuk membantu Kyiv.

Pada awal abad ke-17, tsardom Rusia (juga dikenali sebagai Muscovy) tidak menyerupai Empayar Besar sama sekali. Sebaliknya ia dianggap lemah dan tidak mampu melindungi sempadannya sendiri. Kebenaran ialah negara itu tidak dapat bergerak daripada pemerintahan Ivan yang Mengerikan, yang duduk di takhta selama lima puluh tahun, pemerintah Rusia yang paling lama berkhidmat (bahkan Putin tidak akan mengalahkan rekod itu…). Selepas kematiannya pada 1584, masyarakat kekal tertekan dan tergugat selama dekad akan datang. Tentera Poland menawan Moscow untuk tempoh yang lama. Kemudian militia Rusia merebut semula Moscow dan tentera Poland berundur. Walau bagaimanapun, untuk masa yang lama akan datang, pemerintah Muscovite akan mengelakkan kempen penaklukan dengan sengaja – dan tidak bersedia untuk mengisytiharkan perang terhadap Poland untuk membantu orang Ukraine.

Innokenty Gizel tidak pernah ke Moscow, tetapi tujuannya adalah untuk mencipta kesan bahawa ia dan Kyiv berkongsi sejarah bersama. Seorang pengkritik moden mungkin mengatakan bahawa Innokenty yang dilahirkan di Prusia telah mencipta apa yang dikenali sebagai russkiy mir (dunia Rusia) – tetapi itu tidak sepenuhnya tepat. Pada hakikatnya, beliau mencipta satu bangsa, yang didakwa mempunyai sejarah bersama. Dan ini adalah Rus yang dihuni oleh satu bangsa, Gizel mendakwa.

Dalam bukunya beliau membuat sambungan dan mengubah semua logik sejarah kepada sambungan itu. Dalam pandangannya, Kyiv pernah menjadi ibu negara sesetengah Rusia abstrak supranasional. Kemudian ia adalah Moscow.

TOPSHOT-CRIMEA-RUSSIA-POLITICS-VOTE

Bagi sezaman Innokenty Gizel, penyemakan semula sejarah ini tidak kurang hebatnya revolusi. Lebih-lebih lagi, beliau mendakwa kewujudan “rakyat Ortodoks pan-Rusia” yang menyatukan semua orang Slav Timur (leluhur moden orang Rusia, Ukraine dan Belarus) di bawah satu payung. Moscow, kebetulan, berfikiran lain. Gereja Ortodoks Muscovite tidak menganggap umat Kristian Kyiv sebagai saudara ugama. Jika seorang penduduk bandar pada abad ketujuh belas mahu berpindah ke Moscow, beliau perlu dibaptis semula, kerana paderi Muscovite menganggap Ortodoksi Ukraine sebagai agama yang berbeza.

Edisi kedua, kemudian ketiga, Synopsis diterbitkan dengan cepat. Terjemahan ke bahasa Latin dan Yunani segera menyusul. Akhirnya, di bawah tsar Rusia berikutnya, anak lelaki Alexis masa hadapan Peter Agung, Synopsis menjadi pada abad ke-18 teks rujukan piawai mengenai sejarah Rusia. Dalam abad-abad akan datang, Synopsis akan membentuk rancangan untuk cendiakawan Rusia (Vasily Tatishchev, Nikolay Karamzin, Sergey Solovyov, Vasily Klyuchevsky, et al.) dalam menulis versi mereka sendiri mengenai sejarah Rusia. Dan pada abad ke-21 Putin akan mempercayainya dan akan mempropagandakannya mitos ini.

Mitos Putin #2

Crimea adalah Rusia, ia adalah kubur zaman pertengahan tamadun Ortodoks Rusia

Petikan:

Tanpa mengikuti undang-undang Soviet, Crimea dipindahkan dari Rusia ke Republik Sosialis Soviet Ukraine. Tiada sesiapa yang meminta pendapat rakyat Crimea, kebanyakan besar mereka adalah orang Rusia etnik. Akibatnya, Crimea dipisahkan dari Rusia selama bertahun-tahun. Keadilan sejarah hanya dipulihkan pada 2014.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pada abad ke-21, soalan siapa yang memiliki Semenanjung Crimea menjadi subjek perdebatan politik yang ganas di Rusia. Propaganda Putin menekankan peranan istimewa Catherine yang Agung dalam pembangunan Crimea dan Ukraine selatan, seolah-olah kehidupan tidak wujud di sana sebelum beliau. Walau bagaimanapun, sedikit pengulas mengetahui sejarah di sebaliknya, terutamanya bahawa untuk masa yang lama wilayah Rusia moden tunduk kepada Crimea, bukan sebaliknya. Kekhanan Crimea pada asalnya adalah sisa-sisa terakhir empayar yang dahulu kuat milik Genghis Khan dan diperintah oleh keturunannya. Dan tsar Moscow membayar upeti kepada pemimpin Crimea bahkan semasa pemerintahan Peter yang Agung.