(SeaPRwire) –   Museum Sejarah Alam Amerika di Bandaraya New York merupakan institusi terkini di seluruh negara untuk menutup akses kepada pameran Orang Asli Amerika kerana pihak berkuasa mengembalikan atau mencari kebenaran dari puak untuk mempamerkan artifak mengikut peraturan baharu Pentadbiran Biden.

Presiden muzium itu Sean Decatur pada hari Jumaat mengenai penutupan dua dewan yang dipenuhi dengan objek Orang Asli Amerika, serta menutup kes di dalam atau di luar tiga dewan lain, bermula Sabtu. Muzium itu juga akan menangguhkan lawatan kumpulan sekolah ke satu dewan, tetapi menyatakan komitmen terus menyokong pendidikan tentang orang asli. Satu pameran masyarakat asli.

“Walaupun tindakan yang kami ambil minggu ini mungkin kelihatan tiba-tiba, ia mencerminkan kegentingan di kalangan semua muzium untuk mengubah hubungan dan perwakilan mereka terhadap budaya Orang Asli,” kata Decatur dalam suratnya. “Dewan yang kami tutup adalah sisa-sisa zaman di mana muzium seperti kami tidak menghormati nilai, perspektif, dan memang kemanusiaan bersama orang asli. Tindakan yang mungkin terasa tiba-tiba bagi sesetengah orang mungkin kelihatan terlalu lambat bagi yang lain.”

, satu kemaskini kepada undang-undang 1990 yang mengawal pemulangan sisa manusia Orang Asli dan objek suci, kebudayaan atau upacara kepada keturunan masyarakat berkenaan, berkuat kuasa pada 12 Januari. Muzium Sejarah Alam menutup beberapa pameran yang menampilkan Orang Asli Amerika atau hamba hitam yang ditawan dari pameran pada bulan Oktober.

Muzium lain, termasuk Muzium Medan Chicago, Muzium Arkeologi dan Etnologi Universiti Harvard, dan Muzium Seni Cleveland telah menutup pameran, atau sedang bekerja untuk pemulangan sisa, bagi mematuhi undang-undang baharu.

Perubahan itu mengikuti penilaian semula dalam beberapa tahun ke belakang mengenai sejarah benda-benda yang dipamerkan secara umum, apabila Orang Asli Amerika mencari keadilan dan penghormatan terhadap sisa leluhur dan artifak mereka yang diperolehi tanpa kebenaran. Universiti di seluruh Amerika Syarikat . Tahun lalu, Universiti California, Berkeley mendedahkan bahawa ia beberapa yang digali dari kubur tempatan, dan memulakan proses mengenal pasti dan mengembalikannya ke puak.

U.S. , orang pertama Orang Asli Amerika untuk menyelia agensi yang melaksanakan peraturan baharu, pada Disember bahawa undang-undang baharu ini merupakan “alat penting untuk pemulangan objek suci kepada masyarakat di mana ia dicuri.”

“Antara kemaskini yang kami laksanakan adalah langkah penting untuk memperkukuh kuasa dan peranan masyarakat Orang Asli dalam proses pemulangan,” katanya. “Menyelesaikan perubahan ini merupakan sebahagian daripada membina asas untuk penyembuhan kami.”

Perdebatan itu meluas di luar Amerika Syarikat, apabila muzium di Britain bekas kuasa kolonial memulangkan sisa Orang Asli Amerika kepada puak Oregon dan minggu ini bersetuju untuk mengembalikan barang emas dan perak yang dicuri ke Ghana dalam perjanjian pinjaman jangka panjang, antara yang tertakluk kepada permintaan pemulangan dari kerajaan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.