(SeaPRwire) –   Nama-nama teman dan rakan Jeffrey Epstein—termasuk bekas presiden Amerika Syarikat dan kerabat diraja British—dikeluarkan pada Rabu malam dalam satu set dokumen mahkamah yang merupakan sebahagian daripada saman terhadap Ghislaine Maxwell pada 2015.

Dokumen-dokumen, yang pertama daripada lebih 200 yang dijangka akan dibuka semula dalam beberapa hari akan datang, adalah sebahagian daripada saman fitnah yang difailkan oleh mangsa Virginia Roberts Giuffre. Maxwell sebelum ini menyebut Giuffre sebagai pembohong selepas dia mendakwa bahawa Epstein dan Maxwell telah menganiayanya. (Kes itu akhirnya diselesaikan pada 2017, tetapi Maxwell kemudian didakwa atas tuduhan merekrut gadis-gadis muda untuk dieksploitasi secara seks oleh Epstein dalam siasatan jenayah terhadap tindakan Epstein selepas kematiannya.)

Nama-nama tokoh yang sebelum ini dikaitkan dengan Epstein, seperti Putera Andrew dan bekas Donald Trump dan Bill Clinton, disebut dalam dokumen mahkamah itu, tetapi tiada maklumat baru di luar apa yang sudah diketahui umum. Sesetengah dokumen pernah dikeluarkan dalam kes-kes mahkamah lain, manakala hubungan Epstein dengan tokoh-tokoh terkenal telah diliputi secara meluas dalam media.

Di sini adalah apa yang perlu diketahui.

Apa yang didedahkan dokumen

Kebanyakannya, dokumen-dokumen itu tidak banyak memberitahu tindakan yang diambil oleh individu di luar Epstein, walaupun terdapat pendedahan tahun 2016 daripada Johanna Sjoberg, salah seorang mangsa Epstein, yang menyebut politikus dan tokoh utama di Amerika Syarikat dan luar negara.

Walaupun selebriti seperti Bruce Willis, Cameron Diaz, Cate Blanchett, Kevin Spacey, Naomi Campbell, dan Leonardo DiCaprio juga disebut dalam rekod itu, mereka tidak dituduh membantu Epstein dalam sebarang kapasiti. Sjoberg hanya ditanya jika dia pernah bertemu dengan orang-orang tersebut, yang mana dia menafikannya.

Hubungan dengan Epstein sebelum ini menyebabkan meletak jawatan daripada kedudukan mereka, termasuk ketua eksekutif Barclays Jes Staley. Jean-Luc Brunel, ejen peragaan Perancis yang disyaki mengumpan gadis-gadis untuk Epstein, membunuh diri di penjara Paris pada 2022 semasa menunggu perbicaraan atas tuduhan rogol.

Dokumen-dokumen pada Rabu mengesahkan skala rangkaian seks trafik dan sosial Epstein yang berkuasa. Putera Andrew—adik lelaki Raja Charles III—merupakan salah seorang nama yang dirujuk dalam dokumen, disebut oleh saksi menyentuh payudaranya.

Andrew juga sebelum ini dituduh meliwat Giuffre ketika beliau masih remaja. Selepas saman difailkan Giuffre pada 2021 dan tekanan awam semakin meningkat, Andrew terpaksa melepaskan gelaran tentera dan tugas awamnya—walaupun beliau berulang kali menafikan tuduhan itu. Kedua-dua pihak menyelesaikan saman itu pada 2022 selepas Andrew membayar jumlah wang.

Kes terhadap Epstein

Jeffrey Epstein merupakan pesalah jenayah seks yang terdahulu yang akan menjerat gadis-gadis muda dengan memberikan kesan bahawa mereka akan memberikan urutan kepadanya yang akan menjadi semakin seksual secara semula jadi,” . Jennifer Araoz, salah seorang mangsa, berkata bahawa Epstein akan menjemputnya ke rumahnya dan membayarnya beratus-ratus dolar selepas lawatannya. Walaupun awalnya mereka berbual tentang kehidupan dan matlamatnya, beliau kemudian menjadi zalim, .

Epstein lama mengelak daripada menghadapi sebarang akibat atas tindakannya. Dia pertama kali disiasat atas salah laku seks pada 2005 selepas seorang wanita mendakwa bahawa beliau telah menganiaya anak tiri remajanya. Polis Palm Beach akhirnya menuduh Epstein dengan beberapa pertuduhan hubungan seks dengan orang kurang umur pada Mei 2006, tetapi ketika itu Peguam Negara Barry Krischer menghantar kes itu kepada juri raya, yang mengheret Epstein dengan satu pertuduhan merayu pelacuran. Pertuduhan itu ringan, menyebabkan banyak kritikan dan menyebabkan FBI membuka siasatan persekutuan terhadap Epstein. Tetapi Epstein akhirnya hanya menjalani hukuman penjara 18 bulan pada 2008 atas tuduhan merekrut seorang gadis bawah umur untuk pelacuran selepas beliau menandatangani persetujuan dengan Peguam Amerika Syarikat Alexander Acosta untuk mengelakkan didakwa atas sebarang jenayah persekutuan.

Epstein kemudian datang di bawah skrutin semula pada 2018, selepas Miami Herald melihat peranan Acosta dalam merundingkan hukuman pendek untuk Epstein. Pada Julai 2019, Epstein ditahan selepas pendakwa persekutuan melihat tingkah lakunya antara 2002 dan 2005.

Kes terhadapnya mendedahkan bahawa mangsa-mangsa, beberapa berusia 14 tahun, dibayar untuk memberikan perkhidmatan seksual kepadanya dan kawan-kawannya, dan merekrut gadis-gadis muda lain ke dalam lingkaran mangsa-mangsa mereka. Pekerja Epstein juga akan menganiayai gadis-gadis muda itu secara seks.

Dia menghadapi tuduhan perdagangan seks dan konspirasi pada Julai 2019 apabila sebulan kemudian, beliau di penjara persekutuan New York. Penyiasatan berterusan selepas kematiannya, menyebabkan pendakwa mengheret Maxwell atas jenayah seks berhubung dengan peranannya bersama Epstein.

Di sini adalah nama-nama lain yang disebut dalam dokumen:

Bill Clinton

Bekas presiden itu disebut dalam dokumen yang dikeluarkan pada Rabu, dalam keterangan Sjoberg bahawa Epstein telah memberitahunya “Clinton suka yang muda, merujuk kepada gadis-gadis.” Beliau juga berkata bahawa dia tahu Epstein mempunyai “urusan” dengan Clinton tetapi tidak mengetahui mereka berkawan sehingga laporan media kemudian.

Hubungan bekas presiden itu dengan Epstein telah lama menjadi subjek —dipertingkatkan selepas penangkapan pembiaya itu. Kedua-dua mereka telah berhubung ketika Clinton bekerja pada kumpulan amalnya, Yayasan Clinton, dan pada 2002, mereka mengambil perjalanan ke Afrika di atas jet peribadi Epstein.

Pada 2019, pejabat Clinton bahawa bekas presiden itu tidak mengetahui tentang “jenayah mengerikan” Epstein, dan bahawa beliau tidak berbual dengan Epstein “lebih daripada satu dekad.” Jurucakap untuk Clinton pada Rabu bahawa sudah hampir 20 tahun sejak Presiden Clinton terakhir berhubung dengan Epstein.

Rekod menunjukkan bahawa peguam Giuffre mahu mendapat pendedahan daripada Clinton. Giuffre, plaintif dalam saman fitnah terhadap Maxwell, tidak menuduh bekas presiden melakukan apa-apa dengannya, tetapi peguam melihat Clinton sebagai “orang penting yang boleh memberikan maklumat tentang hubungan rapatnya dengan Defendant dan Encik Epstein dan membantah dakwaan Nyonya Maxwell.”

Donald Trump

Bekas presiden—hubungannya dengan Epstein juga dilaporkan secara meluas—juga disebut dalam pendedahan Sjoberg pada 2016. Sjoberg memberi keterangan bahawa dia dan Epstein sekali membuat berhenti tidak dijangka di Atlantic City disebabkan cuaca buruk terbang. Apabila ditanya jika dia memberi urutan kepada Trump, Sjoberg berkata tidak. Trump sebagai “lelaki hebat,” tetapi kemudian berkata beliau telah berselisih dengannya. “Saya tidak fikir saya telah bercakap dengannya selama 15 tahun. Saya bukan peminatnya,” kata Trump pada 2019.

Michael Jackson

Sjoberg mengingati bertemu penyanyi almarhum Michael Jackson di rumah Epstein di Palm Beach, tetapi berkata tidak apabila ditanya jika dia telah memberikan urutan kepadanya.

Sarah Kellen

Kellen, bekas pembantu Epstein, disebut dalam keterangan mangsa-mangsa menjelaskan pertemuan mereka dengan Epstein. Dia dikatakan telah membantu menjadualkan “urutan”nya, yang mangsa-mangsa katanya merupakan eufemisme untuk perkhidmatan seksual.

Seorang hakim telah Kellen sebagai “penyerta yang bertanggungjawab secara jenayah” dalam skema Epstein.

Tetapi Kellen tidak pernah didakwa dan kekal tidak diketahui umum. Kellen melalui jurucakap pada 2020 bahawa beliau sendiri telah dieksploitasi secara seksual dan psikologi oleh Epstein selama bertahun-tahun.

Jean-Luc Brunel

Jean-Luc Brunel, ejen peragaan Perancis yang disyaki mengumpan gadis-gadis untuk Epstein, membunuh diri di penjara Paris pada 2022 semasa menunggu perbicaraan atas tuduhan rogol.

Giuffre berkata dalam pendedahannya bahawa dia dihantar oleh Maxwell untuk bersama seks dengan Brunel “di banyak tempat.” Dokumen-dokumen itu juga menyatakan bahawa Brunel akan membawa gadis-gadis seawal dua belas “ke Amerika Syarikat untuk tujuan seks dan menyerahkan mereka kepada kawan-kawannya,
terutamanya Epstein.”

Bill Richardson

Bill Richardson, bekas gabenor New Mexico dan Menteri Dalam Negeri Amerika Syarikat, disebut dalam dokumen sebagai seorang yang Sjoberg bertemu di rumah Epstein. Richardson menafikan sebarang salah laku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.