FINLAND-MILITARY-EXERCISE-DEFENCE

(SeaPRwire) –   NATO akan memulakan latihan pada Isnin untuk mempertahankan wilayah Nordiknya yang baru diperluas apabila lebih daripada 20,000 askar dari 13 negara mengambil bahagian dalam latihan selama hampir dua minggu di kawasan utara Finland, Norway dan Sweden.

Dengan lebih daripada 4,000 askar Finland mengambil bahagian, Norway-led Nordic Response 2024 mewakili penyertaan terbesar dalam latihan luar negara, menurut tentera Finland.

“Buat kali pertama, Finland akan mengambil bahagian sebagai negara ahli NATO dalam melatih pertahanan kolektif kawasan alians,” kata Tentera Pertahanan Finland dalam kenyataan.

Finland, yang bersempadan 1,340 kilometer dengan Rusia, menyertai NATO pada April 2023 berikutan dekad bukan berpihak tentera. Dengan tawarannya disokong oleh semua ahli NATO, jiran Sweden kini menyelesaikan formaliti untuk memasuki pakatan tentera sebagai anggota ke-32nya – kemungkinan besar pada Mac.

Kedua-dua Sweden dan Finland telah membangunkan hubungan rapat dengan NATO selepas berakhirnya Perang Dingin, tetapi pendapat awam kekal teguh menentang keanggotaan penuh sehingga serangan Rusia ke atas Ukraine.

Bukan berpihak dianggap sebagai cara terbaik untuk mengelakkan ketegangan dengan Rusia, jiran mereka yang berkuasa di kawasan Laut Baltik. Tetapi agresif Rusia menyebabkan perubahan dramatik dalam pendapat awam di kedua-dua negara, dan mereka memohon bersama untuk keanggotaan NATO pada Mei 2022.

Selama bertahun-tahun, latihan NATO biennial, yang telah diadakan di kawasan Arktik ekstrem utara Norway, dipanggil “Cold Response”.

Walau bagaimanapun, “berkat pengembangan NATO dengan Finland dan akhirnya Sweden, kami kini mengembangkan latihan ke Nordic Response,” kata Tentera Bersenjata Norway di laman webnya. Tahun ini, latihan itu dihoskan secara sama rata oleh Finland, Norway dan Sweden.

Negara-negara yang mengambil bahagian dalam latihan dari 15 Mac ialah Belgium, Britain, Kanada, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden dan Amerika Syarikat.

Kira-kira separuh daripada tentera yang mengambil bahagian akan berlatih di darat. Yang lain akan berlatih di laut, dengan lebih daripada 50 kapal selam, frigat, korvet, kapal pengangkut pesawat, dan pelbagai kapal pendaratan amfibia, dan di udara dengan lebih daripada 100 pesawat pejuang, pesawat pengangkut, pesawat pengawasan maritim dan helikopter, menurut tentera Norway.

Latihan bersama gabungan akan memberi tumpuan kepada pertahanan dan perlindungan kawasan Nordik, menurut pegawai tentera Norway.

“Kami perlu mampu melawan dan menghentikan sesiapa yang cuba mencabar sempadan, nilai dan demokrasi kami,” kata Brigedier Tron Strand dari Tentera Udara Diraja Norway, Panglima Pusat Operasi Udara Norway, dalam kenyataan. “Dengan situasi keselamatan semasa di Eropah, latihan ini sangat relevan dan lebih penting daripada sebelumnya,” tambahnya.

“Kawasan Utara mewakili kawasan penting dan strategik bagi NATO” dan latihan Nordic Response 2024 “meningkatkan kesediaan Nordik dan keupayaan untuk menjalankan operasi berskala besar dalam cuaca dan iklim yang mencabar,” kata laman web NATO.

Presiden Finland, akan memeriksa latihan bersama Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Støre di utara Norway pada 7 Mac. Ia merupakan lawatan luar negara pertama Stubb sejak beliau disumpah sebagai ketua negara dan pemerintah tentera tertinggi Finland pada 1 Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.