ISRAEL-US-POLITICS-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Lebih daripada sebulan selepas pertama kali mengumumkan serangan Israel di bandar selatan Gaza Rafah, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah meluluskan rancangan untuk serangan itu berlaku, menurut kenyataan jurucakap pejabat Perdana Menteri pada hari Jumaat. Walaupun tiada jangka masa yang tepat untuk operasi itu dinyatakan, ia dikatakan termasuk rancangan untuk pemindahan penduduk awam bandar.

Pengumuman itu datang di tengah-tengah kebimbangan yang meningkat di kalangan pertubuhan hak asasi manusia dan pemimpin dunia tentang kesan serangan sedemikian terhadap 1.4 juta penduduk Rafah, banyak daripada mereka berada di sana pada permulaan pencerobohan darat Israel. Prospek serangan ke atas Rafah kelihatan menjadi ‘merah’ bagi sesetengah sekutu Israel yang paling setia di Amerika Syarikat dan Eropah, yang banyak menggesa Israel daripada melakukannya, meminta sebaliknya gencatan senjata. Dalam temu bual terbaru dengan MSNBC, Presiden Biden mengesahkan semula tentangan pentadbirannya terhadap tindakan tentera di Rafah tanpa rancangan yang boleh dipercayai dan boleh dilaksanakan untuk melindungi penduduk awam berlindung di sana, memberi amaran bahawa serangan ke atas bandar itu akan menjadi “merah”. Sehingga Khamis, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby mengesahkan bahawa tiada rancangan sedemikian telah dikemukakan.

Dengan meluluskan rancangan untuk serangan itu, yang tentera Israel mengatakan melibatkan pemindahan penduduk awam ke “zon perlindungan” yang ditetapkan di tempat lain di Jalur, Netanyahu telah menunjukkan niatnya untuk melintasi garis merah itu. Apa yang tinggal untuk dilihat ialah bagaimana Biden memilih untuk bertindak balas.

“Apabila Presiden Amerika Syarikat membuat kenyataan kuat seperti menunjukkan tindakan tertentu akan melintasi garis merah, penting bagi pentadbiran Biden untuk benar-benar menyokong kata-kata itu dengan daya sah yang dimilikinya,” kata Senator Chris Van Hollen, pembuat undang-undang Demokrat utama dalam Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat, kepada TIME.

Daya sah tersebut termasuk bagaimana Amerika Syarikat memilih untuk menggunakan undi mereka di Majlis Keselamatan PBB, di mana Washington telah meluluskan semua resolusi terdahulu yang memanggil gencatan senjata segera, serta pemindahan bantuan senjata dan bantuan maut tambahan ke Israel untuk digunakan di Gaza. Walaupun pentadbiran Biden sehingga kini terbukti berhati-hati untuk menggunakannya sepenuhnya, ia telah menghadapi tekanan yang lebih besar untuk berbuat demikian dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana jumlah kematian di Gaza melampaui 30,000.

Selain serangan itu, pejabat Netanyahu juga mengesahkan bahawa delegasi Israel akan bepergian ke Qatar, yang telah bertindak sebagai pengantara dalam rundingan gencatan senjata yang disokong Amerika Syarikat dengan Hamas, yang tuntutan pejabat perdana menteri menggelarkan “masih tidak realistik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.