Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu muncul dalam program Meet the Press NBC untuk membincangkan perang Israel terhadap Hamas di Gaza. Selepas serangan oleh kumpulan militan yang membunuh 1,200 orang di Israel pada 7 Oktober, Angkatan Pertahanan Israel melancarkan serangan udara dan darat ke atas Gaza dalam usaha untuk menewaskan Hamas. Serangan ke atas Gaza telah membunuh lebih daripada 11,000 orang, menurut kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas. Kebimbangan meningkat terhadap krisis kemanusiaan, kerana ramai orang awam di Gaza kekurangan akses kepada elektrik, makanan dan air.

Ratusan ribu orang telah mengambil bahagian dalam protes di seluruh dunia, meminta gencatan senjata segera dan perlindungan kepada orang awam di Gaza. Pemimpin AS dan sekutu Israel yang lain telah berdiri bersama hak Israel untuk mempertahankan diri, sementara menyatakan Israel perlu menghormati undang-undang hak asasi manusia antarabangsa untuk melindungi orang awam. Walau bagaimanapun, Presiden Perancis Emmanuel Macron bersuara dalam temubual BBC pada 11 Nov, dengan mengatakan tiada “justifikasi” untuk pengeboman dan gencatan senjata akan menguntungkan Israel.

Netanyahu kata “kami akan menang dalam perang ini”

Welker bertanya kepada Netanyahu sama ada Israel boleh menang dalam perang ini tanpa sokongan global. “Kami akan menang dalam perang ini, kerana kami tidak mempunyai pilihan lain,” kata Netanyahu. “Tidak ada kehidupan bagi kami, tidak ada masa depan bagi kami dan jiran-jiran kami, jika kami membenarkan paksi keganasan, dipimpin oleh Iran, Hezbollah, Hamas, Houthis dan anak buah mereka memerintah,” beliau teruskan, merujuk kepada kumpulan militan yang berpangkalan di Lubnan, Gaza dan Yemen masing-masing.

Netanyahu menyeru mereka yang “memprotes untuk Hamas”

Ribuan peserta protes, termasuk pelajar, telah mengambil bahagian dalam protes di AS dan tempat lain untuk menyatakan sokongan kepada Palestin. Panggilan utama para peserta protes adalah untuk gencatan senjata segera dan perlindungan kepada orang awam Palestin.

Merujuk kepada Hamas, Netanyahu berkata bahawa mana-mana peserta protes “yang memprotes untuk Hamas, anda memprotes untuk kejahatan murni… Siapa yang anda protes? Adakah anda memprotes terhadap Nazi? Atau anda memprotes terhadap sekutu?… Ia satu tuduhan terhadap pendidikan tinggi di sesetengah universiti kami.”

Netanyahu kata terdapat “mungkin perjanjian” mengenai tebusan

Hamas mengambil lebih 200 orang sebagai tebusan semasa serangannya dan sehingga kini membebaskan empat. Netanyahu berkata “mungkin ada”, perjanjian mengenai tebusan, “tetapi saya fikir semakin sedikit saya katakan mengenainya, semakin saya meningkatkan peluang agar ia terwujud.” Beliau memberitahu Welker bahawa Israel tidak “hampir sama sekali” berada dalam perjanjian sehingga tentera daratnya memulakan operasi di Gaza. Beliau mendakwa sebarang perjanjian yang mungkin adalah akibat tekanan tentera ke atas Hamas.

Netanyahu mendakwa hospital Shifa yang tertekan di Gaza menolak tawaran bahan api

Dalam responsnya kepada dakwaan bahawa serangan Israel ke atas hospital Shifa di Gaza adalah jenayah perang, Netanyahu mendakwa bahawa hospital itu sebenarnya menolak tawaran Israel untuk membekalkan bahan api. Beliau berkata Israel “cuba membantu” dengan menawarkan bahan api, tetapi hospital itu enggan menerimanya.