(SeaPRwire) –   Dengan irama lagu boogaloo Ralph Robles “,” sebelas wanita muda yang menarik berjalan menyeberangi zebra cross dari pintu kedatangan Avianca Lapangan Terbang Antarabangsa Miami menuju ke van Sprinter yang menunggu. Ia seperti Abbey Road, tetapi akhir 1970-an, jelas seksi, dan femme.

Wanita-wanita ini adalah bekas pekerja seks yang menjadi pengedar dadah: Setiap satu mempunyai beg plastik penuh dadah kokain yang dijahit dengan teliti ke dalam lapisan bra mereka. Van Sprinter itu milik pengedar dadah Kolombia Griselda Blanco, yang dimainkan dalam drama jenayah Netflix ini oleh Sofía Vergara.

Keluar pada 25 Januari, siri ini mengikuti Griselda ketika dia melarikan diri dari Medellín, di mana dia membunuh suaminya selepas dia meminta Griselda tidur dengan adik lelakinya untuk membayar hutang perdagangan dadah, ke Miami, di mana dia secara beransur-ansur menubuhkan dirinya sebagai ratu dadah kokain. Vergara membintangi sebagai Griselda, bintang Kolombia superstar memainkan salah seorang pengedar dadah, dan pelakon Cuba Alberto Guerra memainkan pengawal tubuh Griselda yang bertukar menjadi suami keduanya. Untuk berbulan-bulan, Netflix telah meningkatkan tunggu-tunggu, mempromosikan “kisah” Griselda di TikTok.

Griselda membentangkan kisah tentang seorang wanita yang tertekan—dilupakan dan dipandang rendah oleh lelaki yang mengelilinginya—yang bangun menentang segala kemungkinan untuk mengambil kembali apa yang dipercayainya adalah haknya, dan mengangkat orang-orang yang tertindas dalam proses itu. Selubung feminisme yang rapuh hampir menyamar cerita pulpa inti siri ini, yang mengeksploitasi imej “lain” Kolombia yang ekzosik untuk menghasut minat. Siri ini menyediakan rangka untuk melindungi watak utamanya daripada pertanggungjawaban—dan untuk menarik perhatian penontonnya. Ia menyertai senarai panjang kandungan kartel Netflix—Queen of the South, El Chapo, The Mule—mengikuti populariti Narcos.

Bagaimana budaya pop memperbaharui kisah sebenar Griselda Blanco

Griselda sebenarnya tidak mempunyai masalah membunuh dengan kekejaman dan, menurut kebanyakan, semangat. Tidak ada penyesalan atau pembelaan dilihat dari watak Griselda dalam siri ini. Tiada siapa yang boleh bersetuju dengan butiran masa lalunya yang kabur, atau berapa banyak kematian yang bertanggungjawab—dianggarkan lebih 200. Tetapi terdapat persetujuan tentang fakta bahawa dia berkembang menjadi pembunuh kejam sebelum kematiannya pada 2012 dan pengubahsuaian warisan itu selepasnya.

Dalam budaya pop, Griselda telah diubah menjadi “wira rogue popular”, jalan hidupnyatampak berasal dari protes dan pemberontakan terhadap ketidakadilan daripada dari kekejaman memerlukan yang mendorong keganasan kolektif di kalangan musuh-musuhnya dan sicariosnya,” menurut Aldona Pobutsky dalam bab beliau mengenai Blanco dalam buku . Buku, filem, dan siri tentang Griselda cenderung meletakkannya sebagai watak anti-wira, daripada dokumentari 2008 —yang memberikan “kejahatan romantisasi” kepadanya sebaik sahaja kita bertemu dengannya—kepada filem biopik 2017 Lifetime Cocaine Godmother, membintangi Catherine Zeta-Jones.

Bagaimana Griselda Netflix mengukuhkan naratif girlboss

Sebagai pengedar dadah wanita, Griselda ialah panduan bagaimana untuk mendapatkan semuanya. Dia boleh menyediakan untuk keluarganya, menjadi ibu yang sayang, membina perniagaan yang sangat berjaya dari bawah ke atas, kelihatan baik melakukannya—dia juga boleh membunuh dan mengarahkan pembunuhan sepanjang jalan. Seperti yang disajikan oleh siri ini, Griselda pernah menjadi pekerja seks yang mengajar dirinya sendiri bagaimana untuk meniru wang dan bekerja keluar dari rumah bordil.

Kemudian, ketua dadah yang lebih tinggi, Amilcar, memberitahu pembekal lelaki, Papo, bahawa seorang wanita menawarkan kokain yang lebih baik kepadanya pada harga yang lebih rendah untuk memaksa dia menjual untuk kurang, kemudian menarik balik perjanjiannya dengan Griselda dan membekukannya keluar dari pasaran. Jadi dia mencari pengedar baru dan membina ekonomi baru sepenuhnya yang akhirnya memerintah Miami. Seiring dengan kejayaan dan kuasanya yang bertambah, demikian juga peraturannya yang kejam.

Griselda menentang lelaki, secara harfiah dan berulang kali. Siri ini tidak meminta penontonnya untuk bersimpati dengan dia, tetapi ia secara tidak sengaja menjemput mereka untuk bersimpati dengan dia dengan memasukkan tindakan lebih mengerikan ke dalam potret yang lebih luas tentang Griselda sebagai “girlboss”.

Untuk membersihkan nama Amilcar, Griselda mengarahkan pembunuhan saksi pembunuhan dan isterinya yang muda, meninggalkan bayi mereka sebagai anak yatim. Sebagai ibu kepada tiga anak lelaki, dia mengusap tangannya. “Apa yang menggangguku adalah anda perlu melakukannya,” kata pengawal tubuhnya. “Ini apa yang diperlukan agar mereka melihat anda.”

Adik-beradik terkenal Ochoa dari kartel Medellín ingin menyusup ke perdagangan Miami, tetapi Griselda mahu semua produk mereka bergerak melaluinya. Apabila dia meletupkan rumah Papo dan membunuh pembekalnya dalam pergaduhan toko arak berdarah, Fabio Ochoa tidak mempunyai pilihan tetapi bertemu dengannya.

“Saya telah terkesan bukan sahaja betapa industri dan bijak anda, tetapi juga betapa kejamnya,” kata Fabio kepadanya. Griselda membalas: “Dalam kes ini, ia perlu.”

Griselda adalah siri terbaru dalam rentetan kandungan kartel Kolombia

Berakhir dengan nota merenung, dengan watak utama memandang ke pantai di mana anak lelakinya pernah bermain, Griselda adalah tambahan menyesakkan lagi kepada rentetan narconovelas dan kandungan kartel Kolombia yang tidak berkesudahan yang menyediakan hasrat penonton untuk jenayah sebenar. Selepas semua, ia dipasarkan sebagai datang “dari minda kreatif yang membawa anda Narcos,” yang menjadi corak untuk penceritaan kartel Kolombia apabila ia membuat kemunculan sulung pada 2015. Penambahan baru ini ke kanon kartel itu memudarkan naratif narconovela dengan cuba memberi kita kisah feminis yang tidak begitu berfungsi.

Sofía Vergara bahawa Griselda bukan wira, dan dia tidak sepatutnya diidolakan, dan siri itu berhati-hati untuk tidak memperkudakannya. Dia juga telah berkata bahawa “melepasi segala kemungkinan, seorang wanita miskin, tidak berpendidikan dari Colombia berjaya mencipta empayar dadah berbilion dolar yang besar dalam industri yang didominasi lelaki, di negara yang bukan miliknya.”

Terdapat eco di sini: Imej awam Vergara tidak dapat dipisahkan daripada Gloria Delgado-Pritchett, watak yang dia mainkan selama satu dekad dalam Modern Family. Gloria ialah “istri trofi” Kolombia “yang cantik” kepada Jay, lelaki yang lebih tua daripadanya 25 tahun.

“Saya berasal dari sebuah kampung kecil,” kata Gloria dalam siri itu. “Sangat miskin, tetapi sangat, sangat cantik. Ia ialah kampung nombor satu di seluruh Colombia untuk semua pembunuhan.” Sebaliknya, Jay menjalankan perniagaan almari dan tirai yang berjaya. Dia kaya, jadi sekarang dia juga kaya.

Mereka yang bimbang tentang perwakilan dan persepsi mungkin benar untuk takut bahawa penonton tidak akan dapat membezakan Vergara dari imej “lain” Kolombia yang eksotik. Untuk wanita Kolombia—Griselda, wanita yang dia “selamatkan” dari pelacuran, Marta Ochoa (sepupu kepada adik-beradik Ochoa)—untuk diletakkan dan dipandang sebagai asing dan menarik lebih menjauhkan mereka dari realiti kami. Mereka ialah gadis kokain, wanita fatale, asing yang digantungkan dengan menggoda jauh dari jangkauan—bukan wanita sebenar yang tindakan mereka mempunyai akibat sebenar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.