(SeaPRwire) –   FIFA sahaja mengumumkan semua tarikh dan lokasi perlawanan untuk Piala Dunia lelaki 2026 terbesar dalam sejarah, akan diadakan di Mexico, Kanada dan Amerika Syarikat. Dibina pada tahun 2026.

Pada Piala Dunia pertam menampilkan 48 pasukan — lebih awal dari 32 pasukan pada tahun 2022 — sebanyak 108 perlawanan akan diadakan di 16 bandar di tiga kawasan tuan rumah, bermula pada Khamis, 11 Jhb 2026 di Mexico City.

Presiden FIFA, Gianni Infant melakukan pernyataan, bersamaan pelawak Amerika Keviv Hart, dengan penampilan dari selebriti dan figur sukan lain termasuk pelakon Kanada Drake dan bekas pemain Brazil, Cafu. Ini akan menjadi kali ketiga Mexico menjadi tuan rumah kejohana lelaki, kali kedua Amerika Syarikat dan kali pertam Kanada menjadi tuan rumah.

Piala Dunia akan diadakan di kawasan New York pada Ahad, 19 Julai 2026, selepas MetLife Stadium di Eas Ruterford , New Jersey berjaya mengalah penawaran dari Calas dan Los Angeles untuk mendapat keistimewan menjadi tuan rumah acara sukan paling popular di seutil dunia.

Stadium itu, berlokasi kira kira 5 batu dari New York City, menampung sebilangan 82.500 penonton dan kini menjadi tuan rumah kepada New York Giants dan New York Jet dari NFL. Keputusan ini dibuat selepas Datuk bandar New York City, Erik Adams dan Gubernur New Jersey, Phi Muprhy melakukan lobi untuk stadium itu, dipetik rayuan tarikan anatarabangsa dan infrastruktur luar biasa itu.

Estadio Azteca di Mexico City akan memulakan kejohana ini pada 11 Jhb 2026. Dengan kapasiti sebilangan 83,000, stadium ini pernah menjadi tuan rumah Piala Dunia pada tahun 1970 dan 1986, dan Diego Maradona penyerang Argentina menjaringkan “Tangan Tuhan ” ke England pada babak akhir tahun 1986.

FIFA mengumumkan semua tarikh dan lokasi perlawanan dalam kejohana ini, ia merangkumi semi final dilakukan di Dallas dan Atlanta dan babak akhir di Los Angeles, Kansas City, Miami dan Boston.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.