Comedian John Oliver (dressed as a pūteketeke bird) during an interview on The Tonight Show Starring Jimmy Fallon on Nov. 8, 2023.

(SeaPRwire) –   Penyias pengundi di New Zealand telah begitu kewalahan oleh gangguan asing sehingga terpaksa menangguhkan pengumuman pemenang.

Pertandingan ini adalah untuk memilih burung kegemaran negara dan gangguannya adalah dari pelawak John Oliver.

Biasanya disebut Burung Tahun, acara tahunan oleh kumpulan pemuliharaan hutan dan burung ini diadakan untuk meningkatkan kesedaran tentang nasib burung asli negara, beberapa yang telah dipaksa kepunahan. Tahun ini, pertandingan dinamakan Burung Abad untuk menandakan ulang tahun kumpulan yang ke-100.

Oliver menemui lubang dalam peraturan, yang membenarkan sesiapa dengan alamat emel sah untuk mengundi. Jadi dia melancarkan kempen komedi penuh semangat untuk burung kegemarannya, pūteketeke, burung air, dalam rancangannya “Last Week Tonight” di HBO.

Oliver mendirikan papan iklan untuk “Lord of the Wings” di ibu negara New Zealand, Wellington. Dia juga mendirikan papan iklan di Paris, Tokyo, London, dan Mumbai, India. Dia membiarkan pesawat dengan tali terbang di atas Pantai Ipanema di Brazil. Dan dia memakai kostum burung besar ketika berada di “The Tonight Show” Jimmy Fallon.

“Selepas itu, inilah yang demokrasi semua tentang,” kata Oliver dalam rancangannya. “Amerika Syarikat campur tangan dalam pilihan raya asing.”

New Zealand Bird Election

Forest and Bird menyatakan penyias undi terpaksa mengambil masa tambahan dua hari untuk mengesahkan ratusan ribu undian yang telah mengalir menjelang tamat tempoh Ahad. Mereka kini merancang untuk mengumumkan pemenang pada Rabu.

“Ia telah menjadi agak gila, dalam cara terbaik,” kata Ketua Eksekutif Nicola Toki kepada The Associated Press.

New Zealand luar biasa kerana burung membangun sebagai haiwan dominan sebelum kedatangan manusia.

“Jika anda fikir tentang hidupan liar di New Zealand, kami tidak mempunyai singa dan harimau dan beruang,” kata Toki. Walaupun sembilan daripada sepuluh orang New Zealand kini tinggal di bandar atau bandar, beliau menambah, kebanyakan masih mengekalkan cinta dalam untuk alam semula jadi.

“Kami mempunyai sambungan tidak ketara dan luar biasa kuat kepada burung dan burung kami,” kata Toki.

Pertandingan ini terselamat kontroversi sebelumnya. Penyias undi 2020 mendapati kira-kira 1,500 undian palsu untuk kiwi kecil. Dan dua tahun lalu, pertandingan dimenangi oleh kelawar, yang dibenarkan kerana ia dianggap sebahagian daripada keluarga burung oleh Māori asli.

Toki berkata bahawa apabila pertandingan bermula pada tahun 2005, mereka mendapat jumlah undian 865, yang mereka anggap kejayaan besar. Ia berkembang menjadi rekod 56,000 undian dua tahun lalu, katanya, jumlah yang melebihi beberapa jam selepas Oliver melancarkan kempennya.

Toki berkata Oliver menghubungi kumpulan awal tahun ini meminta jika dia boleh menyokong burung. Mereka telah memberitahunya untuk terus, tidak menyedari apa yang akan datang.

“Saya tertawa hingga menangis,” kata Toki apabila menonton segmen Oliver.

Oliver menggambarkan pūteketeke, yang kurang daripada 1,000 di New Zealand dan juga dikenali sebagai grebe mahkota Australasia, sebagai “burung aneh, muntah dengan mullet berwarna.”

“Mereka mempunyai tarian mengawan di mana kedua-dua mencengkam genggaman rumput basah dan dada menabrak satu sama lain sebelum berdiri sekitar tidak pasti apa yang harus dilakukan selanjutnya,” kata Oliver dalam rancangannya, menambah bahawa dia tidak pernah mengenal pasti lebih dengan apa-apa dalam hidupnya.

Beberapa di New Zealand telah menentang kempen Oliver. Satu kumpulan mendirikan papan iklan membaca: “Kepada John, jangan ganggu urutan peket.” Sementara yang lain mendesak orang untuk mengundi burung kebangsaan, kiwi. Oliver menjawab dengan mengatakan kiwi kelihatan seperti “tikus membawa gigi.”

“Untuk rekod, semua burung anda hebat, dan ia akan menjadi kehormatan untuk kalah kepada mana-mana daripada mereka apabila keputusan diumumkan pada Rabu,” kata Oliver dalam rancangannya. “Sebab mengapa ia begitu mudah bagi saya untuk mengatakan itu adalah kerana kita tidak akan kalah, bukan? Kita akan menang, dan kita akan menang dengan banyak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)