Yoon Seong-ho, yang dikenali sebagai DJ NewJeansNim, membuat persembahan di Super House Nightclub di Taichung, Taiwan, pada 27 April 2024.

(SeaPRwire) –   Seorang DJ sedang menyuluhkan semangat di kelab malam—dan biara.

Berpakaian sebagai seorang bhikkhu, berkepala botak dan memakai jubah kelam, DJ NewJeansNim telah menjadi sangat popular dalam minggu-minggu kebelakangan ini apabila beliau menghasilkan EDM yang mengandungi mesej Buddha.

“Angkat tangan anda,” katanya dalam satu set DJ bulan lepas di Taiwan, sambil menyatukan tangannya dalam kedudukan berdoa dan melompat mengikut irama. “Jika anda dapat mengatasi penderitaan, anda akan hidup di syurga,” katanya di atas muziknya di Seoul.

Yoon Seong-ho, yang berasal dari Korea Selatan dan memulakan kerjayanya dalam industri hiburan sebagai seorang pelawak, mengambil nama samaran DJ monknya—dinamakan sempena gabungan NewJeans, dan “sunim,” gelaran untuk bhikkhu atau bhikkhuni Korea—kira-kira setahun lalu, mengikut profil media sosialnya.

Tetapi sementara sesetengah memuji set DJ berirama bass DJ itu sebagai cara inovatif untuk menghubungkan agama dengan belia, yang lain mendakwa bahawa dia sedang mempersendakan agama Buddha.

Agama Buddha mempunyai sejarah panjang di Korea Selatan, tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini mengalami penurunan: 22% rakyat Korea Selatan mengenal pasti sebagai penganut Buddha pada tahun 2015 mengikut tinjauan Gallup, tetapi angka itu jatuh kepada 15% pada tahun 2021. Pertubuhan Buddha, yang ahlinya juga dikenali kerana cenderung lebih tua, telah berusaha menghubungi golongan muda dengan mengemas kini imej para biarawan, biasanya dikenali kerana ketegasan asketik mereka. Pemimpin Buddha telah mengambil peluang untuk mempamerkan sisi yang lebih mesra. Tahun lepas, seorang bhikkhu muda yang dikenali sebagai “bhikkhu bunga” menjadi fenomena internet, dengan mengumpul pengikut Instagram dan menjual habis lawatan ke kuil berkat ketampanannya.

Berkenaan NewJeansNim, yang sebenarnya tidak ditahbiskan, “Saya bersyukur atas kerja yang telah anda lakukan dalam menyebarkan agama Buddha yang jauh lebih muda kepada generasi muda,” kata presiden Order Jogye, sekten Buddha terbesar negara itu kepadanya apabila mereka bertemu bulan lepas, sambil memberikan DJ manik-manik doa dan headset.

Yoon juga kelihatan gembira menjadi sebahagian daripada transformasi agama Buddha di Korea Selatan. Pada hari Ahad, di tengah sambutan hari lahir Buddha, beliau membuat persembahan dalam upacara lilin di hadapan Kuil Jogye di Seoul.

Tetapi bukan semua komuniti Buddha menyambut inovasi Yoon, dengan sesetengah melihat persembahannya sebagai penghinaan terhadap agama. DJ itu mendapat kecaman meluas di Malaysia selepas membuat persembahan di kelab malam di Kuala Lumpur pada 3 Mei.

Persatuan Muda Buddha Malaysia mengutuk persembahannya sebagai “tidak sesuai.” Kelab tarian, yang menghidangkan minuman beralkohol dan menganjurkan rave, mengandungi unsur-unsur yang boleh melanggar ajaran Buddha, kata kumpulan itu dalam kenyataan. “Susunan sedemikian akan tidak sahaja menjejaskan kesucian agama Buddha tetapi juga mungkin mencampuradukkan orang ramai tentang makna sebenar upacara Buddha, seperti menyanyikan sutra dan menyatukan telapak tangan.”

NewJeansNim bahkan mendapat respon daripada pembuat undang-undang Malaysia. Wee Ka Siong, presiden parti politik Persatuan Cina Malaysia, berkata dalam kenyataan minggu lepas bahawa penyamaran Yoon sebagai bhikkhu “memberikan persepsi yang salah tentang nilai-nilai dan ajaran Buddha.” Wee juga menyeru pihak berkuasa untuk melarang Yoon memasuki Malaysia sekali lagi “demi menghormati kesucian agama Buddha dan memelihara perpaduan agama di Malaysia.”

Kecaman terhadap persembahan Yoon mencerminkan sensitiviti di negara berbilang budaya Asia Tenggara itu, di mana perbincangan tentang agama dianggap dengan sangat berhati-hati—dan di mana konservatisme Islam telah menguat. (Walau bagaimanapun, satu persembahan yang diadakan oleh seorang bhikkhu Jepun yang memainkan gitar sambil menyanyikan syair Buddha dalam muzik rock, diadakan tanpa tentangan di Kuala Lumpur pada Oktober lepas.)

Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata pada hari Ahad bahawa pihak berkuasa telah mengarahkan aktiviti Yoon di Malaysia dihentikan. Walaupun Yoon dijadualkan membuat persembahan sekali lagi di Kuala Lumpur pada 21 Mei, Gemu Kelab, yang sepatutnya menjadi tuan rumah beliau, mengumumkan minggu lepas bahawa mereka membatalkan persembahan Yoon “demi keharmonian sosial.”

Masih, NewJeansNim terus menghiburkan peminat di seluruh Asia, dengan persembahan yang dijadualkan untuk minggu ini di dan di Taiwan pada bulan Julai. “Saya baru sahaja merasakan bahawa golongan muda sedang menukar pandangan mereka terhadap agama Buddha,” katanya kepada Reuters. “Siapapun yang memanggilku, atau di mana sahaja, saya akan pergi dan membuat persembahan untuk menjadikannya lebih mudah bagi orang menerima agama Buddha melalui persembahan EDM saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.