ICJ public hearings in The Hague on Nicaragua's claim that Germany for support of Israel

(SeaPRwire) –   THE HAGUE, Netherlands — Nicaragua pada Isnin memanggil Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB untuk menghentikan bantuan tentera dan lain-lain daripada Jerman kepada Israel, dengan mengatakan sokongan Berlin membolehkan tindakan genosid dan pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Membuka kes Nicaragua di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, Duta Nicaragua ke Belanda, Carlos José Argüello Gómez, memberitahu panel 16 hakim bahawa “Jerman gagal mematuhi kewajipan sendiri untuk mencegah genosid atau memastikan penghormatan undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

Walaupun kes yang dibawa oleh Nicaragua berpusat pada Jerman, ia secara tidak langsung mengambil sasaran kempen tentera Israel di Gaza berikutan apabila militan Hamas menyerbu ke selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang. Lebih 33,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu. Jumlahnya antara orang awam dan pejuang, tetapi ia menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk majoriti yang mati.

Israel bahawa serangannya bersamaan tindakan genosid, dengan mengatakan ia bertindak untuk pertahanan diri. Penasihat undang-undang Israel Tal Becker memberitahu hakim mahkamah awal tahun ini bahawa negara itu berperang dalam “perang yang tidak dimulakan dan tidak mahu.”

Tetapi Nicaragua menolak pembelaan itu, merujuk kepada sokongan Jerman untuk Israel.

“Dengan mengejutkan, Jerman kelihatan tidak mampu membezakan antara pertahanan diri dan genosid,” kata Argüello Gómez.

Jerman, peguamnya akan menyahut mahkamah Selasa pagi, menolak kes dibawa oleh Nicaragua.

“Jerman telah melanggar Konvensyen Genosid atau undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan kami akan menyatakan butirannya secara terperinci di hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Jerman Sebastian Fischer kepada wartawan di Berlin pada Jumaat.

Nicaragua telah meminta mahkamah mengeluarkan perintah awal yang dikenali sebagai langkah sementara, termasuk bahawa Jerman “segera menggantung bantuannya kepada Israel, terutamanya bantuan tentera termasuk peralatan tentera sejauh bantuan itu boleh digunakan dalam pelanggaran Konvensyen Genosid” dan undang-undang antarabangsa.

Ia juga mahu mahkamah memerintahkan Jerman untuk menyambung pembiayaan kepada agensi bantuan PBB di Gaza selain bantuan Berlin yang sedia ada.

“Memang patut dikatakan alasan yang menyedihkan kepada kanak-kanak, wanita dan lelaki Palestin di Gaza untuk menyediakan bantuan kemanusiaan, termasuk melalui penjatuhbebasan, di satu pihak, dan menyediakan senjata dan peralatan tentera yang digunakan untuk membunuh dan memusnahkan mereka” dan pekerja kemanusiaan, kata peguam Nicaragua Daniel Müller kepada hakim.

Mahkamah mungkin akan mengambil masa beberapa minggu untuk membuat keputusan awal, dan kes Nicaragua mungkin akan menyeret selama bertahun-tahun.

Sidang mahkamah Isnin itu datang ketika panggilan semakin kuat kepada sekutu untuk menghentikan pembekalan senjata kepada Israel ketika terus merosakkan Gaza.

Pada Jumaat, badan hak asasi manusia PBB menyeru negara-negara untuk Amerika Syarikat dan Jerman menentang resolusi itu.

Juga, beratus-ratus peguam British, termasuk tiga bekas hakim Mahkamah Agung, telah untuk menggantung jualan senjata kepada Israel selepas tiga warganegara UK terbunuh dalam serangan ke atas pekerja bantuan amal World Central Kitchen di . Israel mengatakan serangan ke atas pekerja bantuan itu adalah kesilapan disebabkan “pengenalpastian salah.”

Jerman telah selama dekad menjadi . Beberapa hari selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas, Canselor Olaf Scholz menerangkan mengapa: “Sejarah kami sendiri, tanggungjawab yang timbul daripada Holocaust, membuat ia tugas berterusan bagi kami untuk berdiri teguh bagi keselamatan negara Israel,” katanya kepada ahli parlimen.

Berlin, bagaimanapun, secara beransur-ansur menukar gaya ucapannya kerana kematian orang awam di Gaza meningkat, menjadi semakin kritis terhadap keadaan kemanusiaan di Gaza dan bersuara menentang serangan darat di Rafah.

Kerajaan Nicaragua, yang mempunyai hubungan sejarah dengan pertubuhan Palestin bermula daripada sokongan mereka untuk revolusi Sandinista 1979, sendiri dituduh awal tahun ini oleh pakar hak asasi manusia PBB bertindak “setaraf dengan jenayah terhadap kemanusiaan.” Kerajaan Presiden Daniel Ortega dengan keras menolak dakwaan itu.

Pada Januari, ICJ meletakkan mengarahkan Israel untuk berusaha sedaya upaya mencegah kematian, kemusnahan dan tindakan genosid di Gaza. Perintah itu datang dalam kes difailkan oleh Afrika Selatan menuduh Israel melanggar Konvensyen Genosid.

Pada 28 Mac, mahkamah memerintahkan Israel untuk mengambil langkah untuk memperbaiki keadaan kemanusiaan di Gaza, termasuk membuka lebih banyak laluan darat untuk membenarkan makanan, air, bahan api dan bekalan lain memasuki Gaza yang rosak oleh perang.

___

Jurucakap Agensi Persatuan Associated Press di Berlin menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.