US-POLITICS-VOTE-HALEY

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Setiap empat tahun, pasti ada seorang calon yang menggunakan setiap tetes kesungguhan dan berusaha keras untuk menanam bendera di negeri tertentu. Anda tidak dapat menafikan semangat dan keberanian mereka, secara dasarnya memberitahu dunia bahawa ini adalah fokus utama mereka. Dan, seperti jam arloji, banyak daripada kempen yang komited ini secara Quixotic tidak dapat menguruskan segalanya dengan betul.

Kajian kes terbaru: bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley dan usaha luar biasa beliau di New Hampshire. Selama berbulan-bulan, beliau melakukan kerja senyap dan tidak menarik perhatian menghadiri perhimpunan bandar yang dihadiri oleh bilangan kecil jauh dari pusat penduduk di bahagian selatan negeri itu. Beliau bertemu dengan aktivis tempatan dan kumpulan pelajar. Beliau mengambil soalan pengundi dengan serius, walaupun apabila beliau tidak setuju dengan mereka. Dengan terang-terangan, beliau menghormati apa yang veteran negeri itu panggil.

Melancarkan diri ke negeri itu selepas mendapat tempat ketiga di Iowa hanya seminggu lalu, wanita Republikan tunggal yang bertanding untuk Rumah Putih kekal dalam misi untuk berada di setiap bilik, secara harfiah menjadi orang terakhir meninggalkan sesetengahnya supaya beliau boleh menyapa sesiapa yang mahu bertemu dengannya. Gabenor New Hampshire yang popular tetapi akan berlepas Chris Sununu sering berada di sisinya. Dan jika ada negeri yang secara sejarah suka mengacaukan keputusan keluar dari Iowa dan memberi peluang kepada penderma yang sibuk untuk mendapat peluang, New Hampshire adalah salah satunya.

Tetapi Haley tidak dapat mendapatkan kelebihan di tempat di mana Donald Trump menang dalam pilihan raya primer yang kacau balau lapan tahun lalu dan tidak pernah benar-benar meninggalkan ciri-ciri Trumpis negeri itu. Moto negeri itu-Hidup Bebas Atau Mati-adalah seruan pertempuran sebanyak ia adalah slogan. Dan, melalui angin sejuk dan timbunan salji setinggi paha, pengundi New Hampshire berteriak dengan nyaring pada malam Selasa, memberikan Trump hak untuk berbangga: beliau adalah calon presiden pertama yang menang dalam pertandingan Republikan di Iowa dan New Hampshire semasa era moden.

“Anda semua mendengar bisik-bisik di kalangan kelas politik. Mereka jatuh ke atas diri mereka sendiri dengan mengatakan perlumbaan ini sudah selesai,” kata Haley kepada penyokongnya di Concord, N.H. “Baiklah, saya ada berita untuk semua mereka: New Hampshire adalah yang pertama di negara. Ia bukan yang terakhir di negara. Perlumbaan ini masih jauh dari selesai. Masih ada puluhan negeri lagi untuk datang.”

Haley kelihatan tidak mengalah dalam kekalahan, menggunakan gilirannya di ibu pejabat Pilihan Raya Malamnya untuk memanggil semula Republikan untuk menilai semula daya tarikan mereka terhadap bekas Presiden, dan jelas akan terus menekankan isu umur pada setiap langkah. “Parti pertama untuk bersara calon 80 tahun mereka adalah parti yang akan menang pilihan raya ini,” kata Haley, memperkenalkan serangan baru terhadap Trump dan Biden.

Jelas Haley bersedia untuk lebih banyak pertandingan, mengulangi cabarannya untuk Trump benar-benar mengambil bahagian dalam debat dan terus mengkritik orbit kacau balaunya. Tetapi menjadi berani sendiri tidak cukup dalam pertandingan satu lawan satu menentang orang yang suka memecahkan kesopanan biarpun norma.

Peluang terbaik Haley adalah mengharapkan lebih banyak Republikan mula menilai semula berapa banyak selera mereka mempunyai untuk setahun lagi-atau empat jika beliau menang Rumah Putih-Trump sebagai lambang mereka. Empat siasatan jenayah akan terus bergerak maju antara sekarang dan Hari Pilihan Raya. Perniagaan dan saman sivilnya tidak akan ke mana-mana juga. Dan Trump telah membuktikan berulang kali bahawa beliau adalah kuasa yang tidak dapat diramalkan yang, walaupun menghiburkan bagi sesetengah untuk menonton, mencipta petri yang politik menjadi toksik bagi mereka yang berkongsi makmalnya. Haley tidak salah apabila mengatakan Parti Republikan

Bahkan sebelum undian ditutup di New Hampshire, ahli dalaman Republikan sudah berdebat di antara diri mereka sendiri tentang langkah seterusnya Haley. Secara teknikal, negeri seterusnya untuk membahagikan wakil adalah Nevada; hanya Trump sahaja yang tersenarai untuk konvensyen di sana yang akan memberikan wakil, manakala Haley tersenarai untuk pilihan raya simbolik yang tidak mempunyai hadiah untuk dituntut selain liputan berita.

Ahli tangan South Carolina yang berpengalaman-walaupun mereka yang menganggap diri mereka penyokong Haley-agak meragui bahawa persekitaran menyambut di South Carolina apabila perlumbaan berpindah ke tanah airnya bulan depan. Pembela Haley menghujahkan bahawa, walaupun mereka tidak dapat menang di South Carolina, di mana Haley tidak pernah kalah di dalam peti undi, mereka boleh mengehadkan Trump ke siling dan masih boleh mengumpulkan gabungan berdasarkan tempoh beliau sebagai Gabenor. Tetapi kebanyakan dermawan terbesar negeri itu dan aktivis telah sebelum ini

Juga tidak jelas cabaran terbuka Haley terhadap Trump, tokoh paling popular GOP dengan jarak jauh, tidak akan membuktikan sepenuhnya tidak layak di South Carolina. Di mana New Hampshire membenarkan pengundi tidak berpihak-dan rekod jumlah mereka Selasa lalu memenuhi takrifan ini-South Carolina adalah pilihan raya tertutup. Hanya Republikan yang ditetapkan boleh memilih surat undi di South Carolina, dan Trump

Meninjau kalendar ke depan, walaupun ada sebab-sebab bagi Haley untuk terus berada. Kempen beliau dan super PAC berkaitan telah berhati-hati untuk menyimpan wang tunai untuk terus berjalan sehingga 5 Mac Hari Selasa Agung, apabila 11 daripada 16 negeri mempunyai pilihan raya terbuka atau separa terbuka di mana pengundi bebas boleh memberi pendapat. Dan negeri-negeri sebelum itu kelihatan jauh lebih seperti New Hampshire daripada Iowa. Bukan sahaja South Carolina, tetapi Michigan dan DC juga mempunyai pilihan raya mereka, dan Haley menunjukkan tanda-tanda kekuatan dalam lingkungan berpendidikan dan sederhana. Semuanya sementara, beliau mempunyai lawatan Pantai Barat yang telah diatur untuk bertemu dengan dermawan dan mengumpul cek yang boleh menyalakan beliau selepas Selasa Agung jika beliau beruntung.

Masih, walaupun beliau menguatkan belakangnya yang mengatakan beliau akan berdiri dengan kekalahan dan mata sudah memandang ke hadapan, beliau kekal pesaing jelas. Walaupun beliau akan mendapat bahagiannya daripada New Hampshire, pertandingan ini segera berpindah ke acara pemenang ambil semua atau kebanyakan di mana hadiah kedua tidak penting. Haley berada dalam pergantungan sekarang, tetapi beliau membuat permainan besar untuk mengganggu susunan hierarki di New Hampshire dan tamat-tamatan ditunjukkan ke tempat duduknya.

Mungkin mengira tekanan untuk beliau menimbang semula langkah seterusnya sebelum undian ditutup, Haley memberitahu wartawan di Hampton bahawa beliau tidak akan pergi ke mana-mana, tawaran yang mungkin berfungsi dengan baik dengan dermawan berharta putus asa untuk pilihan selain Trump atau Biden. “Saya sampai di sini kerana saya bekerja lebih keras dan lebih bijak daripada semua lelaki lain itu,” katanya.

Haley akan mempunyai sumber untuk terus berhadapan dengan Trump, sekurang-kurangnya untuk masa ini. Peringkat seterusnya dalam perjuangannya bermula malam Rabu dengan perhimpunan di North Charleston, S.C. Tetapi semangat dan harapan bukan pengganti momentum. Ia berlaku setiap empat tahun; itu tidak membuatnya lebih mudah untuk menonton pesaing serius melakukan hampir segala-galanya dengan betul dan masih tidak menang hadiah.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.