(SeaPRwire) –   Novo Nordisk A/S mempunyai pengganti yang menunggu di belakang generasi suntikan penurunan berat badan yang diperkenalkannya: pil yang membantu orang menurunkan berat badan tanpa kekurangan suntikan.

Ubat ini merupakan batasan hadapan dalam , menjanjikan bilionan lagi dalam pendapatan, dan Novo masih menjadi pemimpin sekali lagi. Masalahnya, ia tidak boleh melancarkan ubat secara meluas tanpa mengancam jualan terbaiknya yang sedia ada.

Pil ini membantu pesakit menurunkan seperti . Tetapi versi oral memerlukan jauh lebih banyak bahan aktif yang sama, dipanggil semaglutide, dan Novo sudah tidak mampu menghasilkan cukup daripadanya untuk memenuhi permintaan.

Ini meninggalkan Novo dalam dilema. Sama ada ia menemui cara untuk terus meningkatkan pengeluaran atau ia mengehadkan pelancaran pil, membiarkan ruang untuk pesaing seperti Eli Lilly & Co., Amgen Inc. dan Pfizer Inc.

Ketua Eksekutif Lars Fruergaard Jorgensen mengakui bahawa Novo menganggarkan permintaan dengan salah apabila asalnya merangka pelan untuk pil.

Kini syarikat itu, yang asalnya merancang untuk memohon kelulusan peraturan AS tahun lepas, kini perlu mempertimbangkan cara terbaik untuk mengurus bekalan semaglutide terhadnya.

“Jelas bahawa apabila kita membuat versi tablet dan menggunakan semaglutide, kita perlu menggunakan banyak sekali,” kata Jorgensen dalam temubual pada Rabu di New York. “Kita tidak boleh menakluk dunia dengan teknologi itu sebagai templat.”

Novo telah menangguhkan permohonan peraturan AS ke tahun ini dan kini menyatakan ia akan menunggu keputusan ujian klinikal lebih lanjut, termasuk satu yang menyiasat versi dos rendah yang memerlukan kurang bahan aktif.

Terdapatnya jualan obesiti yang meningkatkan nilai pasaran Novo melebihi 530 bilion dolar, menjadikannya syarikat terbesar Eropah dan enjin pertumbuhan untuk ekonomi Denmark. Saham Novo naik hampir 2.5% Jumaat, dan meningkat 72% dalam tempoh 12 bulan lepas.

Novo pada Isnin lalu bersetuju membayar 11 bilion dolar untuk tiga kilang sebagai sebahagian daripada pengambilalihan saham Novo Holdings A/S terhadap Catalent Inc. Jorgensen, dalam temubual Bloomberg Television, memuji transaksi itu sebagai “peluang besar untuk melayani lebih ramai pesakit” yang mencari rawatan dengan Wegovy dan ubat kesihatan saudaranya, suntikan diabetes Ozempic.

Persaingan semakin meningkat antara Novo dan Lilly, di mana Zepbound yang baru diluluskan diramalkan akan menjadi ubat terlaris dalam sejarah. Ubat eksperimen penurunan berat badan oral yang sedang dikembangkannya berpindah tahun lepas ke peringkat akhir ujian klinikal.

Sekeping pil merupakan batu loncatan berikutnya untuk pasaran yang menurut analis Bloomberg Intelligence dianggarkan akan mencapai 80 bilion dolar menjelang 2030. Tetapi ia bukanlah satu-satunya pertimbangan bagi pencipta ubat, yang juga bekerja pada pembangunan rawatan generasi seterusnya yang menimbulkan kesan sampingan yang kurang, memerlukan pengambilan yang kurang kerap atau mengurangkan kehilangan otot yang boleh berlaku dengan perubahan berat badan yang cepat.

Ubat eksperimen pil Lilly merupakan jenis molekul yang berbeza daripada Novo yang, sekurang-kurangnya dalam teori, sepatutnya lebih mudah dihasilkan dan mungkin lebih murah, kata Michael Shah, seorang penganalisis untuk Bloomberg Intelligence. Ia juga boleh diambil bersama makanan, katanya. Dalam satu kaji selidik, kira-kira sepertiga doktor memberitahu Shah dan rakan sekerjanya bahawa mereka lebih cenderung mengenakan ubat oral berbanding suntikan. Walaupun menyuntik Wegovy dengan pen menggunakan pen tidak rumit seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang, “sekeping pil secara prinsipnya akan membuka pasaran”, kata Shah.

Dos terkuat

Sukarelawan bersama-sama dengan nasihat diet dan senaman menurunkan kira-kira 17% berat badan mereka dalam tempoh 68 minggu berdasarkan keputusan ujian yang dikeluarkan tahun lepas. Ubat itu mengandungi 50 miligram semaglutide, kira-kira 20 kali ganda berbanding dos terkuat suntikan mingguan Wegovy.

Novo sudah menjual pil untuk kesihatan diabetes di bawah nama Rybelsus yang menggunakan kurang semaglutide berbanding yang uji kliniknya – walaupun masih lebih banyak berbanding suntikan – dan pendapatan tahunannya kira-kira separuh daripada Ozempic.

Syarikat Denmark itu mempunyai pil lain sedang dibangunkan. Ia termasuk ubat yang diperoleh tahun lepas dalam pembelian Inversago Pharma, yang Jorgensen kata mungkin boleh dihasilkan dalam kuantiti yang jauh lebih besar. Satu lagi pada peringkat awal bekerja dengan cara yang sama seperti CagriSema, suntikan generasi seterusnya Novo.

Keperluan yang berbeza

Walaupun syarikat itu terus maju dalam semua hal ini, Jorgensen berkata bahawa Novo mungkin tidak perlu menjual pil obesiti secara meluas untuk kekal kompetitif.

Jepun merupakan contoh pasaran di mana pil adalah kunci, katanya, kerana hanya pakar yang mengenakan rawatan suntikan. Novo mempunyai kajian berasingan untuk menguji pilnya pada pesakit Asia. Dan di AS, beliau membenarkan, pil harian akan menjadi pilihan yang lebih disukai bagi sesetengah orang. Tetapi menukarkan seluruh pasaran, dengan beratus juta pesakit berpotensi, tidak akan mungkin, kata ketua eksekutif itu. Kajian pasaran syarikat mencadangkan ia tidak perlu.

“Kebanyakan akan berkata, ‘Sebenarnya, saya lebih suka sekeping tablet,'” kata Jorgensen. “Tetapi jika anda memberi mereka pilihan suntikan mingguan dengan keberkesanan yang dibawa semaglutide, ia sangat menarik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.