Jensen Huang, President of NVIDIA

(SeaPRwire) –   SANTA CLARA, California – Nvidia Corp., yang telah melihat nilai syarikatnya melonjak dalam setahun kebelakangan ini berkat permintaan yang meningkat untuk cip grafik yang digunakan untuk kecerdasan buatan, mengumumkan keputusan yang lebih baik daripada jangkaan untuk suku terakhirnya, dengan pendapatan syarikatnya lebih daripada tiga kali ganda dari setahun lalu.

melaporkan pendapatan untuk suku keempat tahun kewangannya yang berakhir pada 28 Januari sebanyak $22.1 bilion, naik dari $6.05 bilion.

Syarikat berpangkalan di Santa Clara, California itu mencatat keuntungan sebanyak $12.29 bilion, berbanding keuntungan $1.41 bilion setahun lalu.

Disesuaikan untuk perkara sekali guna, Nvidia mencatat keuntungan sebanyak $5.16 sesaham dalam suku terakhir tersebut, melampaui ramalan Wall Street untuk $4.59 sesaham, berdasarkan analis yang disoal selidik oleh FactSet Research. Analis meramalkan pendapatan sebanyak $20.4 bilion untuk tempoh yang berakhir tahun kewangan syarikat.

Cip khusus syarikat ini merupakan komponen utama yang membantu kuasa pelbagai bentuk kecerdasan buatan, termasuk ChatGPT dan Gemini Google yang terkini.

“Pengkomputeran dipercepatkan dan kecerdasan buatan generatif telah mencapai titik pusingan,” kata pengasas dan CEO Nvidia, Jensen Huang, dalam kenyataan.

Nvidia telah mendahului dalam perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk menyesuaikan teknologinya dengan aplikasi kecerdasan buatan, sebahagiannya kerana Huang mula menggerakkan syarikat ke arah apa yang ketika itu dianggap sebagai teknologi separuh masak lebih daripada satu dekad lalu. Ia juga menghasilkan cip untuk permainan video dan kereta.

Huang melihat cara set cip grafik dikenali sebagai unit pemprosesan grafik mungkin diubahsuai untuk aplikasi berkaitan kecerdasan buatan untuk meluaskan daripada kemasukan awal mereka dalam permainan video.

“Suatu suku yang lain yang hebat daripada Nvidia menimbulkan persoalan berapa lama prestasi melonjaknya akan berterusan,” kata Jacob Bourne, penganalisis Insider Intelligence. “Ia mempunyai keunggulan besar dalam sektor pemprosesan cip kecerdasan buatan global yang berkembang tetapi tidak boleh bersantai di atas laurelnya.”

Bourne menyatakan Nvidia menghadapi beberapa cabaran, termasuk ketidakpastian ekonomi yang lebih luas, usaha gergasi teknologi untuk membuat cip kecerdasan buatan mereka sendiri dan pesaing baru yang muncul. Tetapi beliau berkata kekuatan pasaran syarikat, untuk masa depan terdekat, adalah “tahan lama”.

Untuk suku semasa, Nvidia meramalkan pendapatan sekitar $24 bilion. Pada masa ini, analis meramalkan Nvidia akan mencatat pendapatan sebanyak $22.2 bilion untuk tempoh Februari-April. Syarikat meramalkan “pertumbuhan berterusan” sehingga 2025 dan seterusnya.

Syarikat itu berkata pendapatan pusat data meningkat di semua rantau kecuali China, di mana kerajaan Amerika Syarikat telah melaksanakan peraturan eksport.

“Walaupun kami tidak menerima lesen daripada kerajaan AS untuk menghantar produk terhad ke China, kami telah memulakan penghantaran alternatif yang tidak memerlukan lesen untuk pasaran China,” kata Huang dalam panggilan dengan analis.

Nvidia bergantung sepenuhnya kepada pengeluar cip komputer terbesar di dunia, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, untuk menghasilkan cip yang direka oleh Nvidia.

Indeks pasaran saham utama Taiwan, Taiex, minggu lalu melonjak 3% ke paras tertinggi semua masa, disokong oleh lonjakan dalam harga saham TSMC.

Lonjakan itu berlaku selepas analis Morgan Stanley menaiktaraf sasaran harga saham Nvidia kepada $750 daripada $603, dengan menyebut peningkatan permintaan untuk cip kecerdasan buatan.

“Kecerdasan buatan generatif telah melancarkan satu kitar pelaburan baru untuk membina infrastruktur generasi AI berikutnya bernilai $1 trilion,” kata Huang. “Kami percaya dua trend ini akan menggerakkan penggandaan dua kali infrastruktur pusat data dunia yang dipasang dalam tempoh lima tahun akan datang dan akan mewakili peluang pasaran tahunan berjumlah ratusan bilion dolar.”

Saham Nvidia melonjak 7.5%, kepada $726 dalam perdagangan selepas waktu pejabat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.