Ohioans Vote On Measure To Establish Constitutional Right To Abortion

Pada Selasa, para pengundi Ohio meluluskan pindaan perlembagaan yang menjamin hak peribadi untuk abort dan jenis-jenis lain penjagaan kesihatan pembiakan.

Isu Satu meletakkan Ohio di tengah-tengah pertempuran hak abort negara selepas Mahkamah Agung AS membatalkan Roe v. Wade tahun lepas. Kemenangan hak abort pada Selasa bermakna larangan negeri terhadap abort selepas kira-kira enam minggu tidak boleh dikuatkuasakan. Kini, abort akan dibenarkan sehingga kebolehan, yang merupakan piawaian di bawah Roe. (Abort selepas masa itu hanya boleh dipertimbangkan jika doktor rawatan menganggap abort “perlu untuk melindungi nyawa atau kesihatan wanita hamil.”)

Keputusan, dipanggil oleh Associated Press, merupakan kemenangan besar bagi hak abort di salah satu undian tahun ini yang paling ditunggu-tunggu. Hasilnya tidak “mengubah undang-undang di atas tanah serta-merta tetapi ia akan mempunyai implikasi besar untuk apa yang akan datang,” kata Chris Devine, profesor sains politik bersekutu di Universiti Dayton.

Demokrat mungkin kini memandang kepada penggunaan inisiatif suratcara warga di Ohio sebagai taktik boleh dipercayai untuk melindungi hak abort. Enam negeri mempunyai isu berkaitan abort pada suratcara pada 2022; semua enam merupakan kemenangan bagi penyokong hak abort, termasuk mereka di negeri lebih konservatif seperti Kansas dan Kentucky. “Kami telah banyak inisiatif suratcara abort di negeri konservatif berjaya tetapi semuanya adalah soalan lebih sempit,” kata Mary Ruth Ziegler, profesor undang-undang di UC Davis. Ohio adalah “ujian litmus yang baik untuk sejauh mana strategi inisiatif suratcara boleh pergi.”

“Apa yang disarankannya ialah pengundi di banyak negeri konservatif di Amerika Syarikat tidak setakat ke kanan pada isu abort seperti ahli perundangan negeri mereka,” tambah Ziegler.

Gabriel Mann, jurucakap bagi Ohioans United for Reproductive Rights, menyatakan kempen itu diilhamkan oleh kemenangan penyokong hak abort di Kentucky dan Michigan. “Ia benar-benar menunjukkan bahawa ini adalah nilai tengah-barat… bahawa ia mungkin diluluskan di sini,” katanya.

Dalam menghadapi undian, Republikan cuba membuat lebih sukar untuk meluluskan pindaan perlembagaan di negeri itu. Selepas itu gagal, penyokong hak abort mengambil isu dengan cara Lembaga Suratcara Ohio meringkaskan pindaan yang dicadangkan mereka. Teks itu merujuk kepada “kanak-kanak yang belum lahir”, bukan “janin”- membawa mereka mendakwa kata-kata itu memihak. Tetapi majoriti pengundi masih mengundi menyokong pindaan pada Selasa, yang kini akan mengabadikan dalam perlembagaan negeri “hak peribadi untuk rawatan perubatan pembiakan sendiri, termasuk tetapi tidak terhad kepada abort.”

Kontroversi mungkin belum tamat. Konservatif bimbang perenggan “termasuk tetapi tidak terhad” boleh membuka pintu kepada maksud penjagaan pengesahan jantina. “Isu Satu benar-benar serigala berpakaian domba,” kata Mark Weaver, strategis Republikan.

Penganjur kempen menafikan sebarang cubaan untuk menangani penjagaan pengesahan jantina. “Isu Satu adalah isu tunggal yang secara langsung menangani penjagaan pembiakan,” kata Mann.

Walaupun kemenangan di kotak undi, penyokong hak abort menjangkakan cabaran undang-undang mengenai bahasa pindaan. “Itu tidak akan mengakhiri pertempuran,” kata Mann.