A person rides a bike during autumn season at Saddle River County Park in Bergen County, New Jersey, on Oct. 28, 2023.

Oktober ini adalah bulan Oktober paling panas yang pernah dicatat secara global, 1.7 darjah Celsius (3.1 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada purata pra-industri untuk bulan itu — dan bulan kelima berturut-turut dengan tanda sedemikian dalam apa yang sekarang hampir pasti akan menjadi tahun paling panas pernah direkodkan.

Oktober ini adalah 0.4 darjah Celsius (0.7 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada rekod sebelumnya untuk bulan itu pada tahun 2019, mengejutkan Samantha Burgess, timbalan pengarah Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus, agensi iklim Eropah yang secara rutin menerbitkan buletin bulanan yang menyaksikan suhu udara permukaan global dan laut, antara data lain.

“Jumlah yang kita hancurkan rekodnya adalah mengejutkan,” kata Burgess.

Selepas pemanasan kumulatif beberapa bulan ini, ia hampir pasti bahawa 2023 akan menjadi tahun paling panas yang pernah direkodkan, menurut Copernicus.

Ahli sains memantau iklim untuk memahami bagaimana planet kita berkembang akibat pelepasan gas rumah hijau yang dihasilkan manusia. Planet yang lebih panas bermakna lebih banyak peristiwa cuaca yang melampau atau taufan yang memegang lebih air, kata Peter Schlosser, naib presiden dan naib provost Global Futures Laboratory di Universiti Negeri Arizona. Beliau tidak terlibat dengan Copernicus.

“Ini adalah tanda jelas bahawa kita memasuki rejim iklim yang akan memberi lebih banyak impak kepada lebih ramai orang,” kata Schlosser. “Kita lebih baik mengambil amaran ini yang sebenarnya kita sepatutnya ambil 50 tahun yang lalu atau lebih dan mengeluarkan kesimpulan yang betul.”

Tahun ini sangat panas sebahagiannya kerana lautan telah memanaskan, yang bermakna mereka kurang melakukan untuk menentang pemanasan global berbanding masa lalu. Secara bersejarah, lautan telah menyerap sebanyak 90% haba lebihan daripada perubahan iklim, kata Burgess. Dan di tengah El Nino, kitaran iklim semula jadi yang sementara memanaskan bahagian lautan dan menggerakkan perubahan cuaca di seluruh dunia, lebih pemanasan boleh dijangka dalam bulan-bulan akan datang, tambahnya.

Schlosser berkata bahawa bermakna dunia harus mengharapkan lebih rekod akan dipecahkan akibat pemanasan itu, tetapi soalan adalah sama ada mereka akan datang dalam langkah yang lebih kecil ke depan. Beliau menambah bahawa planet ini sudah melebihi 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) pemanasan sejak zaman pra-industri yang ditetapkan perjanjian Paris, dan planet ini belum melihat impak penuh pemanasan itu. Kini, beliau, Burgess dan saintis lain berkata, keperluan untuk tindakan – untuk menghentikan pelepasan gas rumah hijau planet – adalah mendesak.

“Ia begitu lebih mahal untuk terus membakar bahan api fosil ini berbanding untuk berhenti melakukannya. Itulah dasarnya apa yang ditunjukkan,” kata Friederike Otto, ahli sains iklim di Imperial College London. “Dan tentu sahaja, anda tidak akan melihat itu apabila anda hanya melihat rekod yang dipecahkan dan bukan orang dan sistem yang menderita, tetapi itulah yang penting.”

___

Penulis Sains AP Seth Borenstein menyumbangkan laporan ini dari Washington.