(SeaPRwire) –   Selepas berminggu-minggu spekulasi dan kebimbangan tentang , Puteri Wales mengeluarkan pengumuman video kepada orang ramai pada 22 Mac, mendedahkan sebab di sebalik rehatnya daripada kehidupan awam. Kate, 42, mengumumkan bahawa dia kini menjalani “” untuk jenis kanser yang tidak didedahkan, yang ditemui selepas dia menjalani pembedahan abdomen yang dirancang pada Januari.

“Ia merupakan beberapa bulan yang amat sukar untuk seluruh keluarga kami, tetapi saya mempunyai pasukan perubatan yang hebat yang telah menjaga saya dengan baik, yang mana saya sangat bersyukur,” kata Puteri itu berkongsi. Mengenai diagnosisnya, dia berkata: “Ini sudah tentu mengejutkan, dan [Putera] William dan saya telah melakukan segala yang kami mampu untuk memproses dan menguruskannya secara peribadi, demi keluarga muda kami… Ia mengambil masa untuk pulih daripada pembedahan besar untuk memulakan rawatan saya, tetapi yang paling penting, ia mengambil masa untuk menjelaskan segala-galanya kepada [anak-anak kami] George, Charlotte, dan Louis, dengan cara yang bersesuaian untuk mereka dan meyakinkan mereka bahawa saya akan baik-baik saja.”

Kate, yang bapa mertuanya untuk bentuk kanser yang tidak didedahkan, menghantar ucapan selamat kepadanya dari orang lain “yang hidup mereka telah terjejas” oleh penyakit itu. Dalam ucapan yang ikhlas, dia berkata: “Bagi semua orang yang menghadapi penyakit ini, dalam apa jua bentuk, sila jangan hilang kepercayaan atau harapan. Anda tidak keseorangan.”

Setelah pengumuman Puteri Wales, terdapat curahan yang banyak. Dari ke , orang ramai telah menghantar ucapan selamat dari seluruh dunia.

Salah satu tokoh awam yang membuat komen ialah pelakon Olivia Munn, yang baru-baru ini membuka tentang diagnosisnya sendiri, dan pembedahan yang dilakukannya setelah mengetahui dia menghidap kanser payudara. Mengulas di bawah video Kate yang disiarkan di akaun , Munn menulis: “Terima kasih kerana menunjukkan bagaimana untuk berjuang dengan anggun dan bertekad untuk diri sendiri dan keluarga anda. Mendoakan yang terbaik,” diikuti oleh tiga hati putih.

Di bawah komen Munn, seorang pengguna media sosial menulis: “Saya gembira wanita seperti anda dan Kate berkongsi pengalaman mereka. Tiada apa-apa yang dapat dikirim selain cinta dan doa.” Yang lain berkata: “Semoga anda cepat sembuh juga. Ini sangat menyedihkan untuk dilalui. Anda dan Puteri Kate menunjukkan banyak keberkatan dalam masa yang sukar ini. Tuhan memberkati.”

Munn, 43, yang menyambut anaknya Malcolm pada Nov. 2021, membuka tentang pengalamannya sendiri dengan penyakit itu dalam yang menyentuh. Bersama beberapa gambar dirinya di hospital, dia menulis tajuk: “Saya didiagnosis dengan kanser payudara. Saya harap dengan berkongsi perkara ini, ia akan membantu orang lain untuk mencari keselesaan, inspirasi, dan sokongan dalam perjalanan mereka sendiri.”

Pelakon The Newsroom itu meneruskan dengan menjelaskan bahawa dia didiagnosis dengan kanser payudara pada tahun 2023, apabila doktornya menghantarnya untuk MRI selepas mengira “.” Selepas biopsi mendapati dia menghidap kanser di kedua-dua payudaranya, Munn meneruskan menjalani mastektomi berganda.

“Dalam 10 bulan yang lalu, saya telah menjalani empat pembedahan, banyak hari dihabiskan di katil sehingga saya tidak dapat mengira, dan telah mengetahui banyak tentang kanser, rawatan kanser, dan hormon daripada yang pernah saya bayangkan,” tulisnya. Selain mengucapkan terima kasih kepada pasukan perubatannya dan pasangannya, alumni SNL John Mulaney, Munn mengucapkan terima kasih kepada “kawan-kawan yang menghidap kanser payudara, dan rakan-rakan yang menghubungkan saya dengan rakan-rakan yang menghidap kanser payudara, kerana membimbing saya melalui beberapa saat yang paling tidak menentu dan menggemparkan dalam hidup saya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.