(SeaPRwire) –   OpenAI mengumumkan bahawa Sam Altman telah dilantik semula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan bahawa ia mempunyai lembaga pengarah awal baru, dengan Microsoft Corp. menyertai sebagai pemerhati yang tidak mempunyai hak undi.

Pengumuman itu pada hari Rabu, ditulis oleh Altman, datang dua minggu selepas Ketua Pegawai Eksekutif itu diberhentikan secara mengejut dari syarikat permulaan kecerdasan buatan itu, diikuti oleh pergaduhan kuasa dewan yang operatik.

OpenAI juga mengumumkan bahawa Mira Murati – yang sebelum ini menjadi Ketua Pegawai Teknologi sehingga Altman diberhentikan apabila beliau sementara dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif – kini sekali lagi menjadi Ketua Pegawai Teknologi OpenAI. OpenAI pengasas bersama Greg Brockman menyertai semula syarikat itu sebagai Presiden selepas beliau meletak jawatan dalam bantahan terhadap pemecatan Altman.

Microsoft, pelabur terbesar syarikat itu, sebelum ini tidak mempunyai kedudukan dalam lembaga sebelum mengambil peranan pemerhati. Pengarah baru ialah Bret Taylor, bekas ketua pegawai eksekutif bersama Salesforce Inc., yang akan menjadi pengerusi; Larry Summers, bekas setiausaha khazanah Amerika Syarikat; dan Adam D’Angelo, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif laman soalan-jawab Quora Inc. Salah satu tugas utama pengarah adalah untuk membangunkan lembaga tetap yang lebih besar.

Dalam temu bual Rabu, Altman berkata lembaga baru akan dipilih “dengan cepat.” Beliau tidak menyatakan berapa ramai orang akan menjadi sebahagian daripada kumpulan itu pada akhirnya, tetapi mengatakan ia akan “diperbesarkan secara signifikan” daripada bilangan semasa. Apabila ditanya sama ada beliau akan menyertai semula lembaga, Altman berkata ia “tidak menjadi keutamaan” pada masa ini.

“OpenAI menamatkan bulan November dengan tadbir urus dan asas tadbir urus yang lebih kukuh berbanding apa yang dimilikinya ketika bulan itu bermula,” kata Presiden Microsoft Brad Smith kepada wartawan di London pada Khamis. “Langkah-langkah seperti ini memberi kita lebih keyakinan. Saya fikir mereka sepatutnya memberi keyakinan kepada kerajaan dan sepatutnya memberi keyakinan kepada pelanggan.”

“Saya tidak melihat masa depan di mana Microsoft mengambil kawalan OpenAI,” tambah Smith apabila ditanya.

Dalam nota yang menyertai pos Altman, Taylor berkata pengarah baru akan bertujuan untuk mewujudkan “lembaga yang berkelayakan dan pelbagai.” Taylor juga berkata syarikat itu akan “meningkatkan struktur tadbir urus OpenAI.” Syarikat permulaan itu pernah dikritik kerana struktur yang membenarkan lembaga amal untuk memecat Ketua Pegawai Eksekutif syarikat tanpa berunding dengan pelaburnya yang terbesar.

OpenAI pada asalnya ditubuhkan pada tahun 2015 sebagai pertubuhan penyelidikan amal, tetapi kemudian menukar strukturnya untuk memasukkan permulaan korporat yang telah meminta pelaburan dan menandatangani perkongsian dengan syarikat seperti Microsoft untuk menggunakan alat kecerdasan buatannya. Syarikat itu dijangka dinilai pada nilai $86 bilion dalam tawaran penawaran yang dirancang yang akan membenarkan sesetengah pekerjanya menjual bahagian mereka kepada pelabur luar.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk “memperkukuhkan organisasi OpenAI seterusnya,” Taylor berkata syarikat itu akan mengadakan “jawatankuasa bebas lembaga untuk menyelia kajian ke atas peristiwa-peristiwa terkini.” Sebelum ini, bahawa Altman bersetuju untuk siasatan dalaman terhadap tingkah laku yang membawa kepada pemecatannya. Altman berkata dalam temu bual bahawa pengarah baru akan menyelia siasatan itu dan beliau “mengalu-alukan”nya.

Summers berkata beliau akan memberi tumpuan untuk meningkatkan saiz lembaga OpenAI dan meningkatkan prosedur tadbir urus untuk kedua-dua bahagian amal dan korporat perniagaannya. Dalam temu bual, beliau berkata pengarah akan mengambil “kajian dan belajar semua pelajaran yang sepatutnya,” tetapi bahawa beliau tidak mempunyai sebarang komen segera mengenai siasatan itu. Beliau menambah: “Kami baru sahaja menjadi ahli lembaga selama setengah jam.”

Ilya Sutskever, Ketua Saintis OpenAI dan pengasas bersama, adalah salah seorang pengarah yang memecat Altman. Kemudian, Sutskever berkata bahawa beliau menyesali peranannya dalam pemecatan itu. Altman berkata dalam pos blognya bahawa Sutskever tidak akan menjadi ahli lembaga, tetapi bahawa syarikat itu “sedang membincangkan bagaimana beliau boleh terus bekerja di OpenAI.”

Pengarah Helen Toner dan Tasha McCauley tidak akan lagi menjadi ahli lembaga. Dalam , bekas , Toner berkata beliau secara rasmi meletak jawatan, dan menambah, “Saya akan terus bekerja memfokuskan diri pada dasar, keselamatan dan keselamatan AI.”

pada 17 Nov dari pencipta bot percakapan popular ChatGPT mengejutkan industri teknologi. Pada hari itu, lembaga berkata dalam kenyataan bahawa Altman tidak “secara konsisten jujur” dengan pengarah OpenAI, “menghalang keupayaannya untuk melaksanakan tanggungjawabnya.”

Keputusan itu melahirkan lima hari ribut di syarikat itu: Brockman meletak jawatan dalam bantahan. Murati menjadi Ketua Pegawai Eksekutif sementara, , dan segera . Sementara itu, hampir semua daripada kira-kira 770 pekerja OpenAI menandatangani surat mengancam untuk meletak jawatan kecuali Altman dilantik semula.

Pada 21 Nov, OpenAI mengatakan ia telah mencapai persetujuan, secara prinsip, untuk melantik semula Altman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan menggantikan lembaga. Dalam pos hari Rabu, Altman berkata bahawa keutamaan syarikat pada masa depan akan menumpukan pada kemajuan penyelidikannya, meningkatkan struktur tadbir urusnya dan memfokuskan semula produknya. Dalam kekacauan kepimpinan, telah mempersoalkan sejauh mana mereka boleh bergantung kepada syarikat permulaan untuk keperluan AI mereka. Altman berkata bahawa OpenAI tidak kehilangan sebarang pelanggan semasa tempoh di mana beliau telah diberhentikan dan kemudian dilantik semula.

Apabila ditanya bagaimana syarikat permulaan merancang untuk bergerak di luar peristiwa beberapa minggu lalu, Murati berkata OpenAI akan bertujuan untuk memastikan pelanggan mengetahui bahawa ia sepenuhnya komited. “Kami perlu kembali ke kestabilan dan kembali ke landasan minggu ini,” katanya.

Selepas semua yang berlaku, Altman berkata beliau berasa letih, tetapi juga “lebih semangat dan yakin daripada yang pernah dirasakan sebelum ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.