(SeaPRwire) –   Elon Musk menyokong untuk membuat OpenAI menjadi syarikat bermotif untuk keuntungan, pembuat ChatGPT berkata, menyerang saman daripada pelabur kaya yang menuduh perniagaan kecerdasan buatan itu mengkhianati matlamat penubuhannya untuk memberi manfaat kepada manusia ketika ia mengejar keuntungan sebaliknya.

Dalam tindak balas pertamanya sejak CEO Tesla menyaman minggu lepas, OpenAI berazam untuk mendapatkan tuntutan itu ditolak dan melepaskan emel dari Musk, memanaskan pertengkaran antara syarikat San Francisco berkenaan dengan jutawan yang membiayai penubuhannya bertahun-tahun dahulu.

“Misi OpenAI adalah untuk memastikan AGI memberi manfaat kepada semua manusia, yang bermakna membina AGI selamat dan bermanfaat serta membantu mencipta manfaat yang tersebar meluas,” kata OpenAI dalam satu posting blog malam Selasa daripada lima eksekutif syarikat dan ahli sains komputer, termasuk . “Kami bercadang untuk bergerak menolak semua dakwaan Elon.”

AGI merujuk kepada, yang merupakan sistem kecerdasan buatan umum yang boleh melaksanakan tugas dengan setaraf atau lebih baik daripada manusia dalam pelbagai tugas.

Saman Musk berkata bahawa apabila beliau membiayai OpenAI ketika ia dilancarkan, beliau telah menjamin persetujuan bahawa makmal penyelidikan itu akan kekal sebagai pertubuhan bukan untung yang membangunkan teknologi untuk faedah awam.

Saman beliau mendakwa pelanggaran kontrak dan menuntut larangan menghalang sesiapa – termasuk Microsoft, yang telah – daripada mendapat manfaat kewangan daripada teknologinya.

OpenAI berkata kedua-dua syarikat permulaan dan Musk menyedari perlunya syarikat itu menjadi entiti bermotif untuk keuntungan untuk memperoleh sumber yang cukup untuk bersaing dengan syarikat seperti Google, memaparkan skrin capaian emel antara CEO Tesla dan pemimpin OpenAI di mana mereka membincangkan kemungkinan tetapi tidak dapat bersetuju mengenai terma.

“Ini memerlukan berbilion setahun serta-merta atau lupakan,” kata Musk tentang tahap pembiayaan yang diperlukan OpenAI.

Musk pada Rabu memaparkan emoji ketawa dalam tindak balas kepada pengguna X yang berkata OpenAI sepatutnya dinamakan semula sebagai OpenEmail.

“Ubah nama anda,” katanya di platform media sosial yang dimilikinya yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Musk merupakan pelabur awal OpenAI ketika ia ditubuhkan pada 2015 dan bersama-mengerusi lembaganya bersama Altman. Beliau berkata dalam saman itu bahawa beliau telah melabur “puluhan juta” dolar di OpenAI.

Walau bagaimanapun, syarikat itu berkata walaupun Musk melabur kurang daripada $45 juta, ia telah mengumpul lebih daripada $90 juta daripada penderma lain.

OpenAI berkata bahawa menjelang 2017, pemimpin syarikat mula menyedari bahawa membina kecerdasan umum buatan akan mengambil jumlah kuasa pemprosesan yang besar.

“Kami semua memahami bahawa kami akan memerlukan banyak modal lagi untuk berjaya dalam misi kami – berbilion dolar setahun, yang jauh lebih banyak daripada apa yang mana-mana daripada kami, terutamanya Elon, fikir kami akan dapat mengumpul sebagai pertubuhan bukan untung,” katanya.

Dalam perbincangan, OpenAI menyatakan Musk menuntut untuk menjadi CEO dan pemegang saham terbesar dan mempunyai kawalan lembaga tetapi pegawai eksekutif OpenAI tidak fikir mana-mana individu sepatutnya mempunyai “kawalan mutlak”.

Musk kemudian mencadangkan OpenAI boleh digabungkan dengan Tesla supaya syarikat kereta elektrik itu boleh bertindak sebagai “lembu penyusu” untuk bersaing dengan usaha pembiayaan yang dibiayai oleh Google.

Ia tidak berlaku, dan Musk sebaliknya meninggalkan untuk membina syarikat kecerdasan buatan umum sendiri, sementara kekal menyokong rancangan OpenAI untuk mengumpul berbilion dolar, kata syarikat itu.

OpenAI juga menolak dakwaan Musk bahawa ia telah melanggar janjinya untuk mengekalkan kodnya terbuka untuk awam daripada menghalangnya untuk keuntungan persendirian.

Ia memaparkan emel dari ketua saintis Ilya Sutskever yang menyatakan bahawa membuka sumber semua membenarkan “seseorang yang tidak bermoral” membina “AI tidak selamat” dan bahawa “ia sangat OK untuk tidak berkongsi sains”. Musk membalas: “Yup”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.