US-TECHNOLOGY-AI-ALTMAN

(SeaPRwire) –   OpenAI sedang dalam “perbincangan intens” untuk menyatukan semula kakitangannya, Pengarah Hal Ehwal Global menulis pada Isnin malam dalam nota dalaman yang dikaji oleh Bloomberg News.

Makanju mengarahkan mesej itu kepada pekerja yang menjadi cemas selepas beberapa hari kekeliruan berikutan pemecatan Ketua Pegawai Eksekutif Sam Altman dan kejutan lembaga sebagai penggantinya sementara.

Pengurusan syarikat berhubung dengan Altman, Shear dan lembaga syarikat, “tetapi mereka tidak bersedia untuk memberikan kami maklum balas akhir malam ini,” tulis Makanju.

Sebelum ini pada Jumaat, kebanyakan kakitangan menandatangani surat menyatakan mereka akan meletak jawatan jika lembaga tidak meletak jawatan dan menggaji semula Altman, yang merupakan pemegang saham terbesar OpenAI, untuk mengetuai pasukan kecerdasan buatan baharu.

Nota Makanju tidak memberikan butiran mengenai sejauh mana hubungan kakitangan dengan Altman, dan bekas ketua pegawai eksekutif itu tidak segera menjawab permintaan komen di luar waktu perniagaan biasa.

Terdapat momentum kuat di luar OpenAI untuk mengembalikan Altman juga. Pelabur OpenAI yang lain, diketuai oleh Thrive Capital, sedang aktif berusaha untuk mengatur semula kedudukannya, menurut orang yang mengetahui usaha itu berkata kepada Bloomberg awal semalam, dan bahkan Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft Satya Nadella berkata beliau tidak akan menentang pemulihan Altman.

Sehingga Jumaat, apabila Altman dipecat, lembaga syarikat terdiri daripada: Altman, Presiden Dario Amodei, Ketua Saintis Daniela Amodei, Ketua Pegawai Eksekutif Quora Inc. Adam D’Angelo, ahli perniagaan teknologi Tasha McCauley dan Helen Toner, pengarah strategi di Pusat Keselamatan dan Teknologi Muncul Georgetown.

“Kami terus meneliti pilihan yang dapat diterima bersama dan dijadualkan berbual lagi besok pagi apabila semua dapat tidur lebih lama,” tulis Makanju. “Perbincangan intens ini boleh menyeret, dan saya tahu ia boleh terasa mustahil untuk bersabar.”

Beliau menambah kata penenang untuk pekerja: “Tahu bahawa kami mempunyai rancangan yang sedang kami usahakan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)