Illustration of a globe half with a skull

(SeaPRwire) –   Selepas 28 tahun perbincangan iklim yang gagal, pengurangan pelepasan yang disokong secara saintifik yang ditetapkan oleh kerajaan telah terbengkalai. Akibatnya, kadar di mana dunia mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan ancaman perubahan iklim adalah lambat. Kepekatan karbon di atmosfera terus meningkat, kerana ais mencair dan kejutan iklim – seperti kemarau, banjir dan gelombang haba – meningkat dalam frekuensi dan ketaraan.

Sementara itu, kepimpinan perbincangan iklim pada jam akhir ini telah dipindahkan ke negara-negara petroleum dan negara-negara yang mengeksploitasi sumber asli, yang telah membantu membuatnya mustahil untuk bersetuju, apatah lagi melaksanakan, dasar-dasar yang boleh menyelamatkan kita dari yang terburuk dari krisis iklim. Tulisan sudah tertera di dinding: satu-satunya cara untuk perkara menjadi lebih baik ialah selepas ia menjadi jauh lebih buruk. Nyawa akan hilang, dan konflik sosial yang dipacu oleh migrasi iklim dan persaingan untuk sumber-sumber yang semakin langka akan berkembang biak. Ini kelihatan seperti peluang yang tidak terjangkau, dan dalam banyak cara mereka adalah. Tetapi ada peluang tipis bahawa kita boleh mengurangkan perubahan iklim cukup untuk mengekalkan planet kita dan meminimumkan malapetaka yang hanya berada di sudut.

Saya menamakan diri saya sebagai optimis apokaliptik. Saya percaya kita boleh menyelamatkan diri kita dari krisis iklim yang telah kita sebabkan; Saya juga percaya ia hanya akan mungkin dengan mobilisasi massa yang dipacu oleh kesakitan dan penderitaan kejutan iklim di seluruh dunia. Apabila kesan sosial kejutan iklim tumbuh dalam frekuensi dan ketaraan, saya meramalkan mereka akan memotivasi satu AnthroShift di mana risiko peribadi dan ekonomi mencapai ambang kritikal yang membawa orang untuk mengubah tingkah laku mereka dan memaksa kerajaan dan perniagaan untuk beralih secara agresif dari bahan api fosil. Proses ini memerlukan penghentian semua subsidi bahan api fosil dan menghentikan semua usaha untuk mengekstrak lebih banyak bahan api fosil untuk dibakar di rumah atau dieksport untuk digunakan di luar negeri. AnthroShifts seperti itu boleh membuka tingkap peluang untuk perubahan sosial yang inovatif – tetapi hanya, seperti yang dikatakan, jika risikonya kedua-duanya teruk dan berkekalan.

Wabak COVID-19 menawarkan contoh terkini tentang AnthroShift di mana keberkekalan risiko terlalu rendah untuk perubahan sosial yang berkekalan dalam jangka panjang. Pada musim bunga 2019, kita mengubah tingkah laku kita semalaman untuk menghadkan penularan virus korona dan melandaskan lengkung. Kita memakai topeng, kita mengajar anak-anak kita di rumah, kita membersihkan belanjaan kami, kita menerima tidak melihat keluarga untuk cuti, dan kita bahkan membuat roti kami sendiri. Perubahan sosial begitu ketara sehingga awal wabak: “Wabak koronavirus adalah peristiwa yang sangat buruk…. Tetapi ia juga menunjukkan satu perkara: Bahawa sekali kita berada dalam krisis… kita boleh bertindak cepat dan mengubah kebiasaan kita dan melayan krisis seperti krisis.” Walau bagaimanapun, apabila vaksin mengurangkan ancaman penyakit itu, dunia membuka semula. Kehidupan kita berpindah kembali ke normal (atau sekurang-kurangnya hampir begitu), dan tingkap peluang untuk perubahan sosial besar-besaran ditutup.

Tindak balas sosial kepada wabak menunjukkan kepada kita bahawa jenis perubahan sistemik yang diperlukan untuk menangani krisis iklim adalah mungkin. Tetapi ia juga menjelaskan bahawa tanpa kejutan berterusan yang mempunyai kos kepada orang dan harta, perubahan itu akan bersifat sementara dan pelaku sosial akan kembali ke trajektori seperti biasa. Bayangkan apa yang akan berlaku jika vaksin COVID-19 tidak dibangunkan atau jika penyakit itu bermutasi dengan cara yang lebih membunuh.

Tiada vaksin atau apa-apa jenis peluru perak untuk menyelamatkan kita dari krisis iklim. Untuk memperburukkan lagi, tahap kejutan yang diperlukan untuk memotivasi perubahan sosial berterusan di hadapan iklim bahkan lebih tinggi daripada konteks kesihatan awam, mengingat banyak pelaku dengan kepentingan terlibat dalam mengekalkan akses mereka ke sumber-sumber dan kuasa dalam ekonomi kita yang bergantung pada bahan api fosil.

Apa jua kejutannya, ia perlu memobilisasi pergerakan massa terhadap kepentingan bahan api fosil yang terbenam. Satu soalan sekarang ialah sama ada pergerakan sedemikian boleh berjaya tanpa mengambil tindakan yang konfrontasi. Kajian menunjukkan bahawa konflik tidak keganasan boleh berjaya membawa perubahan sosial besar-besaran dalam wilayah tertentu jika . Walau bagaimanapun, di luar tindak balas terhadap pemerintahan zalim dan otokratik, contoh aktivisme berterusan pada tahap penglibatan ini jarang. Jadi tidak realistik untuk membayangkan bahawa peratusan penduduk yang begitu tinggi akan mobilisasi dan terlibat dalam aktivisme iklim yang aman tanpa jenis risiko besar-besaran sebagai motivasi.

Mungkin aktivisme yang lebih konfrontasi boleh lebih berkesan, dan . Sehingga kini, walau bagaimanapun, kita masih jauh dari tahap mobilisasi massa yang diperlukan.

Kita boleh merujuk kepada sejarah untuk melihat jenis krisis apa yang telah memicu tahap perubahan sosial drastik yang diperlukan untuk mencapai titik pecah yang memotivasi AnthroShift yang cukup meluas dan berkekalan untuk menghadkan perubahan iklim: perang, kemelesetan ekonomi, dan bencana alam. Memang, laporan Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim terbaru mencadangkan . Yang paling mungkin, bagaimanapun, adalah bencana alam.

Kejutan iklim akan datang mempunyai potensi untuk memobilisasi AnthroShift yang mengubah semua sektor masyarakat untuk bertindak secara bermakna terhadap krisis iklim. Tanpa mereka, yang terbaik yang boleh diharapkan adalah perubahan beransur-ansur yang tidak mengganggu kuasa politik dan ekonomi semasa – dan kita telah melihat berapa berkesannya selama 28 tahun terakhir. Bencana iklim yang akan datang adalah tidak terelakkan pada titik ini, tetapi ia juga mungkin satu-satunya harapan kita untuk perubahan bermakna. Sementara itu, cara terbaik melalui krisis iklim adalah dengan membina ikatan yang kuat dalam komuniti kita, mencipta solidariti, dan membudayakan ketahanan sosial dan alam sekitar yang mampu menyokong satu sama lain dan memanfaatkan tingkap peluang apabila kemusnahan tiba.


Diadaptasi daripada oleh Dana R. Fisher Hak Cipta (c) 2024 Columbia University Press Digunakan dengan persetujuan Penerbit. Hak cipta terpelihara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.