Jordan Bardella semasa ucapannya di pentas Grand Meeting di Palais des Congres di Perpignan, Perancis, pada 1 Mei 2024.

(SeaPRwire) –   Di dalam ibu pejabat yang ketat dijaga Parti Nasionalis Kanan Perancis di Paris, poster besar di tangga menunjukkan dua tokoh, tangan mereka diangkat dalam kemenangan dan tersenyum lebar. Satu mudah dikenali: Marine Le Pen, yang keluarganya telah mendefinisikan kumpulan nasionalis yang sangat beracun Perancis selama dekad. Yang lain adalah lelaki muda tinggi, memakai suit gelap: Jordan Bardella. “MASA SUDAH TIBA,” slogan itu membaca.

Pada usia 28 tahun, masa Bardella mungkin sudah tiba – dengan implikasi besar bagi masa depan Perancis, dan Eropah juga. Beliau dipilih oleh Le Pen pada tahun 2022 sebagai presiden parti dan penggantinya yang mungkin sebagai pemimpin. Selama berbulan-bulan, Bardella telah mengembara ke seluruh Perancis sebagai calon utama Le Pen untuk pilihan raya Parlimen Eropah pada 9 Jun, apabila kira-kira 400 juta pengundi di 27 negara EU akan memilih wakil untuk perundangan blok itu untuk tempoh lima tahun – undian yang boleh memberikan kesan jauh ke hadapan kepada isu-isu seperti sanksi Rusia kepada imigresen. Dengan kemenangan, Bardella, yang sudah mewakili Parti Nasionalis Kanan di Parlimen Eropah, mungkin masih akan menjadi sebahagian daripada faksi minoriti di Brussels, kerana 720 ahlinya datang dari semua 27 negara ahli. Tetapi kenaikan Bardella mencerminkan trend ke kanan yang berterusan yang boleh datang untuk mengubah suai secara radikal politik di negaranya.

“Generasi saya aktivis patriotik adalah generasi yang akan memerintah, yang tidak berlaku 10, 20, atau 30 tahun yang lalu,” katanya kepada TIME, duduk di ibu pejabat parti pada satu petang hujan. “Kami tidak hanya akan menjadi pemenang dalam pilihan raya Eropah, tetapi kami juga boleh memenangi pilihan raya presiden berikutnya. Jadi ini sepenuhnya mengubah masa depan.”

Kini, kurang daripada sebulan sebelum pilihan raya, terdapat sedikit keraguan di Perancis tentang hasilnya. Selama berbulan-bulan, tinjauan menunjukkan Bardella mengalahkan calon utama Presiden Emmanuel Macron, Renaissance yang berpusat, kepopularannya meledak apabila kempen EU bermula. “Kekasih pemuda nasionalis,” Le Figaro konservatif, menggambarkan bagaimana beliau melancarkan kempen pemuda di kelab Paris pada hari Sabtu malam.

Pemimpin Parti Nasionalis Kanan Perancis Marine Le Pen, di tengah dan presiden Jordan Bardella memberi hormat kepada penyokong di perhimpunan di Marseille, selatan Perancis, pada 3 Mac 2024.

Pada , 31.5% pengundi menyokong Bardella, di kalangan 16 politikus yang disenaraikan – hampir ganda sokongan untuk calon utama Macron, Valérie Hayer. Dalam tinjauan , 38% mengatakan mereka mempunyai pendapat yang baik tentangnya, jauh lebih tinggi daripada mana-mana politikus lain; di tempat kedua adalah nasionalis keras lain, Marion Maréchal, yang merupakan anak saudara Le Pen.

Sokongan didorong sebahagiannya oleh semangat di kalangan pemuda untuk seorang politikus dari generasi mereka, walaupun banyak mengatakan mereka tidak berminat terhadap politik umumnya; terdapat keletihan yang meluas selepas tahun protes, perang di Ukraine yang nampaknya tidak dapat diselesaikan, dan inflasi yang tinggi. Keletihan itu menjadi lebih dalam pada bulan Mac apabila kerajaan mengumumkan inflasi telah meningkat kepada 5.5%, dan meramalkan pertumbuhan yang lemah ke depan.

Sebagai tindak balas, Bardella telah mengutuk Macron, menggambarkan kabinetnya sebagai elit globalis yang terikat kepada diktat Brussels Kesatuan Eropah, atas kos rakyat Perancis.

Pesanan itu, sering kabur atau diulang semula, telah mengena kepada banyak orang, dengan peminat menyerbu Bardella untuk selfi di perhentian kempennya. “Jordan, je t’aime!” seorang wanita berteriak berulang kali semasa ucapan pilihan raya beliau di utara Perancis pada akhir Mac; apabila Bardella memuat naik video itu beberapa pengikutnya 1.2 juta mengulangi perasaan serupa, dengan hati dan emoji ciuman.

Tidak banyak perbualan serius tentang Bardella menjadi presiden Perancis – belum. Tetapi dengan serangan manisnya di kalangan pemuda dan pengundi konservatif tradisional, kemenangannya yang dijangka pada Jun boleh memberikan dorongan kepada usaha Le Pen yang keempat untuk pilihan raya presiden pada 2027.

“Bardella muda, dan politikus muda popular,” kata Mathieu Gallard, pengarah penyelidikan firma tinjauan pendapat Ipsos. “Lihat Macron: Dia juga muda tentu sahaja, tujuh tahun yang lalu.”

APTOPIX Perancis Pilihan Raya Eropah

Pada Januari, Macron, sangat prihatin tentang kenaikan kanan jauh – melantik Perdana Menteri termuda Perancis sepanjang masa, berusia 34 tahun Gabriel Attal, yang sebelum ini berkhidmat sebagai Menteri Pendidikannya. “Melantik Perdana Menteri muda dan dinamik untuk menangani kenaikan Bardella pasti merupakan faktor,” kata Gallard. Ini telah melancarkan pertempuran sengit antara dua protégé milenial, dengan visi berperang untuk masa depan Eropah: Kepentingan kuat Macron terhadap pasaran biasa tanpa sempadan EU, dengan komitmen kepada keadilan sosial dan tindakan iklim, atau nasionalisme melindungi Perancis Le Pen; untuk politikus Eropah seperti dirinya sendiri.

Bagi Macron, yang takut melihat pencapaiannya dibalik sekali dia meninggalkan jawatan pada 2027, ancaman dari Bardella kelihatan terlalu nyata. Selepas semua, Macron sendiri melangkah ke kuasa pada usia 39 tahun pada 2017, memusnahkan politikus berpengalaman dalam perlumbaan pilihan raya pertamanya; beliau memenangi pilihan semula pada 2022, dan dilarang bertanding untuk penggal ketiga.

Selama bertahun-tahun, Macron telah memberi amaran kepada pengundi tentang fenomena Bardella yang berpotensi – seorang politikus kanan jauh yang mampu menimbulkan kerosakan serius kepada Eropah. Adalah kerana sebab ini bahawa beliau menetapkan perhimpunan kemenangan pilihan raya pertamanya pada 2017 bukan kepada lagu kebangsaan Perancis, seperti yang telah dilakukan oleh setiap pendahulu, tetapi kepada lagu EU, “Ode to Joy.” “Jika anda malu tentang Eropah anda akan dibunuh oleh ekstrem,” kata kemenangan, “kerana mereka tidak malu tentang perasaan anti-Eropah mereka.”

Kemungkinan pergerakan populist terhadap EU kelihatan lebih mungkin sekarang daripada pada 2017, apabila parti Le Pen hanya mempunyai lapan kerusi di parlimen Perancis; pada 2022, beliau memenangi 89 kerusi.

“Dia mempunyai legitimasi yang sangat kuat hari ini, dan dia terus maju,” kata Bardella kepada TIME, menunjukkan bahagian undian Le Pen yang meningkat dalam tiga perlumbaan presiden. “Ide-ide yang saya wakili, dan yang kami wakili, sedang menjadi [ide-ide] majoriti,” katanya.

Pilihan raya presiden Perancis termasuk fasa kedua, pusingan kedua antara dua calon teratas dari pusingan pertama yang padat. Sehingga kini, pengundi konservatif dan kiri telah berulang kali bersatu dalam pusingan kedua untuk menghalang Le Pen memenangi. Tetapi ketegasan ini telah menunjukkan tanda-tanda longgar, kerana generasi baru telah mengangkat bahu terhadap ketidaksukaan terhadap politik nasionalis keras, dan kerana kenangan tentang kenyataan yang lebih ganas parti itu mulai memudar. Di kalangan pemuda, Gallard mengatakan, “ia semakin dilihat sebagai parti seperti yang lain.” Apabila ditanya jika pengundi masih takut dengan stigma menyokong kanan jauh, Bardella membalas, “Ia sedang hilang.”

Yang sama boleh dikatakan untuk negara-negara EU yang lain. Dalam perubahan yang ketara, beberapa negara telah memilih nasionalis anti-imigresen, termasuk Perdana Menteri Itali Georgia Meloni, dan pemimpin anti-Islam Belanda Geert Wilders, yang mengejutkan Eropah dengan memenangi pilihan raya parlimen November lalu. Walaupun tentangan kuat dari pemimpin EU terhadap dasar anti-gay dan pro-Kremlin, Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán telah memenangi pilihan raya berturut-turut selama 14 tahun, daerah pemilih dan undang-undang pemilihan. “Konteks politik di Eropah telah berubah,” kata Bardella, menggambarkan lonjakan sokongan. “Keinginan adalah untuk membuat Eropah negara-negara, yang menghormati identiti kebangsaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

FRANCE-MEETING-RASSEMBLEMENT-NATIONAL-PERPIGNAN

Tidak seperti Le Pen, yang berasal dari pinggir bandar kaya barat Paris, Bardella memulakan hidupnya dengan cara yang sangat berbeza. Anak tunggal ibu tunggal, Bardella dibesarkan di projek perumahan awam di luar Paris di Saint-Denis, salah satu daerah termiskin Perancis, menurut laporan dan h