AfD Leads Protest Against Rising Prices

(SeaPRwire) –   BERLIN — Apabila Sabine Thonke menyertai protes terkini di Berlin terhadap parti kanan jauh Jerman, ia merupakan kali pertama dalam tahun beliau merasa harapan bahawa kuasa yang semakin meningkat parti ekstremis di negaranya boleh dihentikan.

Thonke, 59, telah mengikuti peningkatan Alternative for Germany, atau AfD, dengan rasa tidak senang. Tetapi apabila beliau mendengar rancangan untuk mengusir berjuta-juta orang, beliau merasa dipanggil untuk bertindak.

“Saya tidak pernah fikir idea tidak manusiawi sebegini akan mendapat sokongan populariti di Jerman sekali lagi. Saya fikir kami telah mempelajari pelajaran dari masa lalu kami,” kata Thonke.

Ramai Jerman percaya negara mereka telah membangunkan kekebalan terhadap nasionalisme dan dakwaan keunggulan kaum selepas menghadapi melalui pendidikan dan undang-undang untuk mengharamkan penganiayaan.

Mereka silap.

Jika pilihan raya diadakan hari ini, AfD akan menjadi parti terbesar kedua, mengikut poling.

Tetapi poling negara menyembunyikan perpecahan penting: AfD mendapat sokongan berlebihan di negeri-negeri bekas komunis dan kurang maju di timur Jerman.

Selepas kejatuhan komunisme pada 1989 dan penyatuan Jerman Timur dan Barat setahun kemudian, ramai orang di lima negeri timur kehilangan bukan sahaja pekerjaan tetapi warisan kolektif mereka, meninggalkan mereka tersesat dan tidak berdaya dalam sistem kapitalis.

Peningkatan AfD didorong oleh kemarahan terhadap inflasi dan, terutamanya, kenaikan harga. EU menerima 1.1 juta permohonan pembelaan pada 2023, jumlah tertinggi sejak 2015. Jerman menerima bilangan permohonan yang paling banyak — lebih 300,000 — kebanyakannya dari Syria, Afghanistan dan Turki. Negara ini juga mengambil lebih satu juta pelarian Ukraine yang dipaksa keluar oleh pencerobohan Rusia.

Pengundi di Jerman dan seluruh Eropah semakin memberi kuasa kepada parti nasionalis kanan jauh yang janji mengehadkan imigresen dan, dalam beberapa kes, mengehadkan kebebasan demokratik agama, ekspresi, dan . Kuasa-kuasa ini muncul di Perancis, Itali, Belanda dan Austria.

——

Cerita ini, disokong oleh Pulitzer Center for Crisis Reporting, adalah sebahagian siri berterusan Associated Press mengenai ancaman terhadap demokrasi di Eropah.

Pelajaran Perang Dunia II

Selepas 1945, Jerman Barat membesar dengan prinsip panduan bahawa “tidak akan berlaku lagi” diktator di tanah Jerman. Pemimpin Jerman Barat membuat lawatan ke Israel dan meminta maaf kepada negara-negara yang diduduki Nazi, sementara kanak-kanak sekolah dibawa untuk melihat kem tahanan atau tugu peringatan Holocaust.

Tetapi di Timur, masyarakat yang mengistiharkan dirinya anti-fasis, orang muda diajar bahawa mereka hanya keturunan mangsa Nazi.

Thonke, yang bekerja di utiliti air Berlin, dibesarkan di Bavaria, yang merupakan sebahagian Jerman Barat sebelum penyatuan semula pada 1990. Beliau berkata beliau tidak bercakap banyak dengan datuk nenek — generasi Nazi — tentang apa yang berlaku semasa Reich Ketiga, tetapi belajar tentang kenaikan kuasa Adolf Hitler dan Holocaust di sekolah.

Hari ini, kanan jauh menggunakan taktik serupa, beliau berkata, memanfaatkan ketakutan orang untuk memenangi kepercayaan dan undi mereka.

“Saya faham banyak orang letih daripada semua krisis ini — wabak coronavirus, perang di Ukraine, banyak pelarian, inflasi — dan mereka takut perkara akan menjadi lebih teruk,” kata Thonke. “Tetapi penyelesaian yang ditawarkan AfD tidak akan menyelesaikan mana-mana masalah ini.”

Polling menunjukkan AfD sebagai parti teratas di negeri-negeri timur Saxony dan Thuringia, dengan sokongan kira-kira 35% setiap satu. Kedua-dua negeri mempunyai pilihan raya pada musim gugur ini, bersama-sama dengan negeri timur Brandenburg, di mana AfD juga dijangka mendapat keuntungan kuat.

Tarikan AfD khusus kuat di kalangan lelaki — kira-kira dua pertiga pengundinya adalah lelaki — dan, semakin banyak, pengundi muda. Dalam pilihan raya negeri terakhir di Hesse dan Bavaria pada Oktober, AfD membuat keuntungan besar di kalangan pengundi 24 tahun dan bawah.

Parti itu jauh lebih cekap internet berbanding lawannya, menggunakan media sosial untuk menyebarkan mesej kepada orang muda. Pada masa yang sama, pegawai AfD sering mengelak bercakap dengan pemberita arus perdana dan kadang-kadang tidak memberi akreditasi kepada wartawan yang mereka anggap terlalu kritikal kepada konvensyen parti mereka.

Parti itu mendapat manfaat daripada ketidakpuasan pengundi terhadap kerajaan Scholz. Kerajaannya mengambil alih lebih dua tahun lalu dengan agenda progresif, moden, tetapi kini dilihat oleh ramai sebagai tidak berfungsi dan tidak mampu.

Cawangan Thuringia AfD khusus radikal dan diklasifikasikan oleh perkhidmatan risikan dalaman sebagai kumpulan “bukti kanan jauh” empat tahun lalu.

Pemimpin AfD Thuringia, , pernah menyokong pandangan pengkajian semula sejarah Nazi Jerman. Pada 2018, beliau memanggil tugu peringatan Holocaust di Berlin sebagai “tanda malu” dan menyeru Jerman untuk membuat “putaran 180 darjah” cara ingat masa lalunya.

“AfD ialah parti nasionalis, dan nasionalis mahu berbangga dengan sejarah mereka, dan sesiapa yang mahu sangat berbangga dengan sejarah Jerman tentu harus mengurangkan, melemahkan, atau bahkan menafikan malu jenayah Nazi untuk dapat menceritakan kisah keagungan negara,” kata Jens-Christian Wagner, sejarawan dan ketua Memorial Buchenwald, bekas kem tahanan di Thuringia di mana Nazi membunuh lebih 56,000 orang.

Serangan terhadap bekas kem tahanan meningkat secara mendadak dalam bulan-bulan kebelakangan ini: Wagner berkata ini kerana “slogan pengkajian semula, anti-Semit dan perkauman” yang disokong oleh AfD.

Panggilan bangun

Sejak Januari, gelombang protes terhadap kanan jauh melanda seluruh Jerman, dipicu oleh laporan bahawa ekstremis kanan untuk membincangkan pengusiran berjuta-juta pendatang, termasuk beberapa dengan kerakyatan Jerman.

Ahli AfD hadir di mesyuarat itu, bersama-sama , pemuda berbakat dari Austria dengan kaitan neo-Nazi dan sabitan untuk ekstremisme ganas.

Mesyuarat pada November itu menyerupai Persidangan Wannsee, apabila Nazi bersetuju dengan apa yang dikenali sebagai “penyelesaian akhir” — penangkapan sistematik yang membawa kepada pembunuhan 6 juta Yahudi.

Begitu juga pada musim sejuk 1942, apabila pegawai kanan Nazi bertemu secara rahsia di sebuah vila berhampiran tasik di luar Berlin, mesyuarat terkini juga berlangsung secara rahsia di sebuah vila tidak jauh dari ibu negara Jerman.

Pemimpin parti AfD cuba menjauhkan diri daripada mesyuarat itu, mengatakan parti itu tidak mempunyai sebarang kaitan organisasi atau kewangan dengan acara itu, bahawa ia tidak bertanggungjawab untuk apa yang dibincangkan di sana dan ahli yang menghadiri melakukannya secara peribadi sahaja.

Ketua whip AfD di parlimen, Bernd Baumann, membantah bahawa partinya menghadapi “kempen licik oleh politikus dan wartawan dari kelas kiri-hijau yang hancur.”

“Kelab perbualan persendirian kecil dibesar-besarkan menjadi mesyuarat rahsia yang membahayakan awam,” katanya.

Namun, minggu demi minggu, jutaan Jerman keluar protes, menghadiri acara dengan slogan seperti “Tidak Akan Berlaku Lagi Sekarang,” “Lawan Kebencian” dan “Bela Demokrasi.”

Demonstrasi di bandar-bandar seperti , , atau menarik ratusan ribu peserta sekali — begitu ramai sehingga pihak berkuasa terpaksa menghentikan sesetengah perarakan awal kerana kebimbangan keselamatan jalanraya yang sesak.

Orang juga keluar protes di bandar-bandar kecil dan bahkan mengadakan ceramah mingguan di kawasan mereka untuk menyatakan ketidakpuasan mereka terhadap pertumbuhan di .

Lebih 2.4 juta orang sudah menyertai protes anti-AfD yang bermula pada pertengahan Januari, mengikut kementerian dalaman Jerman. Penganjur demonstrasi menganggarkan lebih 3.6 juta orang telah mengambil bahagian.

Di kalangan mereka adalah Thonke, yang pergi ke dua perhimpunan pro-demokrasi di Berlin, lega negaranya “bangun”, seperti yang dikatakannya.

“Saya tidak lagi mempunyai perasaan tidak berdaya yang saya miliki semasa tahun-tahun terakhir sambil menonton peningkatan dan kejayaan AfD,” katanya, menambah bahawa kerajaan perlu berbuat lebih.

“Kerajaan perlu mencari penyelesaian untuk krisis pembelaan, sebaliknya AfD akan terus memanfaatkan topik ini untuk tujuan mereka dan menjadi lebih kuat,” katanya.

Sebelum ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.