News - George Floyd Protest - March for Black Womxn - Times Square

(SeaPRwire) –   Pada Januari 2020, Luis berusia 21 tahun dan memulakan semester kedua tahun ketiganya di sebuah universiti awam di Bandar Raya New York. Beliau tinggal bersama keluarga di Queens, dan semua orang membantu untuk menguruskan keperluan harian. Bapanya sudah bersara. Ibunya menerima insuran kecacatan. Kakaknya yang lebih tua, yang mana beliau berkongsi bilik tidur, bekerja sebagai teknik veterinar. Luis bekerja di sebuah firma undang-undang. Rumah mereka sesak, berisik dan kadang-kadang gila. Tetapi di Bandar Raya New York, apa yang tidak?

Apabila COVID melanda, alam sekitar Luis mengecil secara tiba-tiba. Tiada sekolah. Tiada pekerjaan. Tiada parti. Tiada kawan. Beliau pergi membeli-belah dan terkejut mendapati rak-rak hampir kosong. “Orang hanya menimbun barang,” katanya. “Tiada apa-apa.” Beberapa hari kemudian, beliau hilang deria bau. Segera, seluruh keluarganya diserang virus itu. Ia menakutkan, kerana ketika itu Queens merupakan salah satu tempat paling berbahaya di planet. Bunyi siren ambulans berbunyi sepanjang masa. Hospital-hospital tempatan penuh ke tepi-tepi dengan begitu banyak mayat sehingga mereka perlu menggunakan trak peti sejuk untuk menyimpan mayat-mayat itu. Luis mengalami semua ini sebagai satu kejutan kepada sistemnya. Beberapa minggu sebelumnya, beliau sedang melihat sekolah pengajian tinggi dan memikirkan tentang kehidupan baru di bandar baru. Kini matlamat utamanya hanyalah untuk terus hidup.

Pada Februari, saya mengajar kursus sosiologi perubahan iklim di peringkat siswazah di NYU, memberi kuliah tentang bagaimana krisis boleh memicu perubahan besar dalam negara, masyarakat, dan kehidupan individu juga. Contoh saya ialah Zaman Meleset Besar, yang tidak sahaja menyumbang kepada kenaikan fasisme di Eropah dan New Deal di AS, tetapi juga – seperti yang kita semua ingat dengan nenek moyang kita yang berjimat cermat yang menekankan kita untuk menabung dan bukannya membeli barang baru yang menarik – membentuk kebiasaan dan kepercayaan satu generasi.

Ketika itu, dalam Zaman Sebelum Wabak, kelas saya memberi tumpuan kepada prospek bencana ekologi; hanya satu pelajar bimbang tentang wabak coronavirus baru, dan beliau baru sahaja tiba dari China. Pada Mac, AS menjunam ke dalam kecemasan wabak. Semua kampus ditutup. Bilik darjah berpindah ke talian. Pekerjaan hilang. Pelajar-pelajar universiti NYU, seperti yang lain di kebanyakan kolej kediaman, dipaksa keluar asrama dan dihantar pulang. Dalam tahun-tahun berikutnya, jutaan dewasa muda yang merancang untuk menghabiskan zaman dua puluhan mereka dengan terlibat dalam kehidupan sosial, mencari peluang baru, dan membuka dunia, mendapati diri mereka sebaliknya bersembunyi.

Bagaimana gangguan berterusan wabak ini mengubah dewasa dua puluhan Amerika Syarikat adalah soalan yang kita gagal jawab. Ianya bukan sahaja soalan yang kita tidak pernah memeriksa secara serius. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, saintis dan pembuat dasar telah terlalu sibuk dengan masalah kohort lain: kanak-kanak yang mengalami kemerosotan pembelajaran; ibu bapa yang bekerja terlalu keras; orang tua yang berisiko tinggi terhadap kematian dan penyakit COVID. Tetapi tahun ini, apabila dewasa muda yang datang umur pada 2020 menjadi pengundi berayun dalam pilihan raya presiden – dengan pakar meramalkan sikap mereka yang mengejutkan dan tidak dijangka menyokong Donald Trump – terdapat keperluan mendesak untuk memahami bagaimana wabak itu membentuk mereka. Masa depan mungkin berada di tangan mereka.


Luis merupakan salah seorang daripada 33 pelajar kolej dan graduan yang telah ditemubual oleh Isabelle Caraluzzi (pelajar kedoktoran NYU) dan saya untuk . Mereka merupakan kumpulan pelbagai, dari universiti yang sangat berbeza, dengan minat dan cita-cita yang luas, jadi ia mengejutkan untuk mendapati begitu banyak persamaan dalam pengalaman wabak mereka: Tegang, kebimbangan, dan ketidakpastian am yang belum lagi mereka lepaskan. Ketidakpastian mendalam tentang sifat dunia pasca-wabak. Merasa terpaksa membuat pengorbanan besar untuk kebaikan orang lain, walaupun tiada siapa dalam kuasa pernah menamakan, mengakui, atau memberi balasan kepada mereka atas kerugian yang dialami. Menjadi tidak percaya. Kehilangan iman – tidak sahaja dalam institusi teras yang menyokong masyarakat, tetapi dalam idea masyarakat itu sendiri.

Menjelang musim panas 2020, Luis sepenuhnya pulih deria bau dan rasa. “Tetapi saya kehilangan segalanya,” katanya. Keluarganya, yang pernah stabil, kini miskin. Mereka bergantung kepada bank makanan, yang membantu dengan keperluan asas tetapi tidak memuaskan siapa pun. “Ia hanya makanan asas yang berulang kali, makanan asas yang anda dapat. Makan keripik dan keju setiap hari.” Luis mencari program kerajaan yang boleh membantu mereka dengan sewa, makanan, pekerjaan, maruah. Tidak banyak pilihan yang tersedia. “Jadi saya akhirnya pergi ke kedai-kedai untuk mencuri. Saya dahulu pernah buat apabila saya lebih muda, kerana tiada sumber pendapatan. Saya seolah-olah kembali ke hari itu.” Luis berbohong kepada ibu bapanya, mencipta cerita tentang pekerjaan tidak tetap atau kad hadiah yang diperolehinya. “Ia menakutkan,” katanya, dan tidak baik untuk kebanggaan atau maruahnya juga. “Tetapi saya tidak tertangkap.”

Tahun itu berlarutan, Luis mendapati dirinya terperangkap oleh wabak dan banyak bebannya. Rumah terlalu sempit. Masalah kekurangan makanan, masalah membayar sewa, kehilangan pekerjaan, perniagaan kecil tutup, kesengsaraan yang tiba-tiba kelihatan di seluruh bandar, kebimbangan yang berlarutan di mana-mana – semuanya memberatkan Luis. Terdapat juga titik terang. Dalam ketiadaan bantuan awam yang boleh dipercayai, orang New York mula rangkaian bantuan bersama dan jiran saling tolong seperti yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Beliau mendapat pekerjaan sebagai pengesan hubungan COVID-19, walaupun ia juga melibatkan menerima cerita sedih daripada orang yang jatuh sakit dan bimbang tentang apa yang akan berlaku seterusnya. Pada Mei, selepas pegawai polis Derek Chauvin membunuh George Floyd di Minneapolis, Luis menyertai beribu-ribu orang New York dalam protes yang berlarutan sepanjang musim panas. “Ia berkaitan dengan wabak,” kata Luis. “Ia mula meletup pada masa itu, jenis perlakuan buruk ini. Dan sebab saya pergi ialah kerana ia menunjukkan bahawa, ya, kami kehilangan pekerjaan kami, kami kehilangan semua wang kami. Orang akan buat apa yang perlu untuk terus hidup.”

Beberapa perkara, walau bagaimanapun, hilang atau ditangguhkan. Luis menyerah terhadap pengajian siswazah, kerana takut menghukum dirinya kepada tahun-tahun kelas dalam talian. Kehidupan sosialnya kekal tidak wujud – bukan kerana kekurangan acara dan parti, tetapi kerana “Saya bimbang tentang keluarga saya dan tidak menjadi sangat sakit.” Seperti jutaan rakan sebaya, Luis “menjauhkan diri daripada bersosial sepanjang tahun ini, tidak benar-benar bersosialkan diri” . Kesan kekurangan itu jelas kelihatan. Dalam beberapa cara, wabak itu menghentikan perkembangan beliau; dalam cara lain, ia mematangkannya. “Saya dewasa seperti sepuluh tahun dalam wabak,” katanya kepada kami. Bilangan dewasa dua puluhan yang kami temubual menyatakan perasaan yang sama.

Begitu banyak perkara berlaku sementara tiada siapa yang berbuat apa-apa dan masa seolah-olah berhenti. Tidak dapat dielakkan, dewasa muda keluar dalam keadaan berbeza.


Hubungan sosial yang aktif, dinamik dan kadang-kadang eksperimen atau melangkaui sempadan adalah ciri penting apa yang ahli sosiologi panggil peringkat “remaja lanjutan” dalam pembangunan watak. Pada masa biasa, kebanyakan dewasa muda Amerika Syarikat menikmati persekitaran budaya terbuka, longgar dan menggalakkan, satu yang menggalakkan dan memberi ganjaran pembentukan hubungan sosial. Ahli psikologi Jeffrey Arnett menekankan optimisme dan rasa kemungkinan yang sering dirasakan oleh orang dalam dua puluhan. Orang muda menggunakan fasa hidup ini untuk membina rangkaian peribadi dan profesional mereka, menubuhkan sistem sokongan dan kumpulan persahabatan yang akan memberi makanan mereka walaupun mereka menangguhkan perkahwinan. Wabak menghasilkan kelaparan sosial, dan kesannya masih berterusan.

“Daripada memproses apa yang kita alami, kita secara besar-besaran menindas trauma kolektif kita dan gagal mengakui apa yang diperlukan untuk terus hidup.”

Semasa 2020, dewasa muda yang sentiasa bebas dalam kehidupan sosial mereka dengan cepat menjadi berhati-hati dan menghakimi. Tingkah laku setiap orang memikul makna baharu: memakai topeng, menghadiri parti, mengambil pekerjaan berisiko, atau makan di dalam menjadi lambang politik dan nilai peribadi. Semua menjadi hakim. Beberapa menjadi marah dan kecewa dengan kawan yang melanggar garis panduan kesihatan, atau mereka yang mengikuti peraturan terlalu rapat, atau mereka yang hanya tidak kelihatan membayar

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.