(SeaPRwire) –   BOSTON – Penerima pertama transplant ginjal babi telah meninggal hampir dua bulan selepas beliau menjalani prosedur itu, keluarga dan hospital yang melakukan pembedahan itu mengumumkan Sabtu.

Richard “Rick” Slayman menerima transplant itu di Hospital Umum Massachusetts pada bulan Mac ketika berusia 62 tahun. Pakar bedah percaya ginjal babi itu akan bertahan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

Pasukan transplant di Hospital Umum Massachusetts menyatakan dalam kenyataan mereka sangat sedih dengan kematian Slayman dan mengucapkan takziah kepada keluarganya. Mereka berkata tiada sebarang tanda bahawa beliau meninggal akibat transplant itu.

Lelaki dari Weymouth, Massachusetts itu merupakan orang hidup pertama menerima prosedur itu. Sebelum ini, ginjal babi pernah ditransplant sementara kepada ., walaupun kedua-duanya meninggal dalam tempoh beberapa bulan.

Slayman pernah menerima transplant ginjal di hospital itu pada tahun 2018, tetapi beliau terpaksa kembali ke rawatan dialisis tahun lalu apabila ginjal itu menunjukkan tanda kegagalan. Apabila komplikasi rawatan dialisis memerlukan prosedur kerap, pakar perubatannya mencadangkan transplant ginjal babi.

Dalam kenyataan, keluarga Slayman mengucapkan terima kasih kepada pakar perubatannya.

“Usaha besar mereka memimpin xenotransplant memberi keluarga kami tujuh minggu lagi bersama Rick, dan kenangan yang dibuat semasa masa itu akan kekal dalam ingatan dan hati kami,” kata kenyataan itu.

Mereka berkata Slayman menjalani pembedahan itu sebahagianya untuk memberi harapan kepada ribuan orang yang memerlukan transplant untuk terus hidup.

“Rick telah mencapai matlamat itu dan harapan serta optimisme beliau akan kekal selama-lamanya,” kata kenyataan itu.

Xenotransplantasi merujuk kepada penyembuhan pesakit manusia dengan sel, tisu atau organ haiwan. Usaha sebegini lama gagal kerana sistem imun manusia dengan segera memusnahkan tisu haiwan asing. Ujian terkini melibatkan babi yang diubahsuai supaya organ mereka lebih seperti manusia.

Lebih 100,000 orang berada dalam senarai menunggu transplant kebangsaan, kebanyakannya pesakit buah pinggang, dan beribu-ribu meninggal setiap tahun sebelum giliran mereka tiba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.