first-russians-jailed-lgbtq-activism-outlawed

(SeaPRwire) –   Tallinn, Estonia — Kes kesawalan awam pertama telah muncul tentang pihak berkuasa Rusia mengenakan hukuman ke atas orang di bawah undang-undang sebagai ekstremisme, media hak asasi Rusia dan kumpulan melaporkan, dengan sekurang-kurangnya tiga orang yang memaparkan item berwarna pelangi menerima hukuman penjara atau denda.

Mahkamah Agung pada November mengharamkan apa yang dipanggil kerajaan “gerakan” LGBTQ+ beroperasi di Rusia dan menggelarnya sebagai pertubuhan ekstremis. Keputusan itu adalah sebahagian daripada serangan terhadap orang LGBTQ+ di negara yang semakin konservatif di mana “nilai-nilai keluarga tradisional” telah menjadi batu asas.

Undang-undang Rusia melarang paparan simbol pertubuhan ekstremis awam, dan penyokong hak LGBTQ+ telah memperingatkan bahawa mereka yang memaparkan bendera pelangi berwarna-warni atau item lain mungkin menjadi sasaran pihak berkuasa.

Pada Isnin, mahkamah di Saratov, bandar 730 kilometer (453 batu) tenggara Moscow, memberikan denda 1,500 ruble (kira-kira $16) kepada artis dan jurugambar Inna Mosina atas beberapa posting Instagram memaparkan bendera pelangi, laman berita bebas Rusia Mediazona melaporkan. Kes itu mengandungi teks penuh keputusan Mahkamah Agung, yang menamakan bendera pelangi sebagai simbol “antarabangsa” gerakan LGBTQ+.

Mosina dan pasukan pembelaannya mengekalkan ketidakbersalahannya, mengikut laporan. Mosina berkata posting itu diterbitkan sebelum keputusan, ketika bendera pelangi tidak dianggap oleh pihak berkuasa sebagai ekstremis, dan peguamnya mendakwa laporan polis tentang dakwaan salah lakunya difailkan sebelum kuat kuasa keputusan. Mahkamah memerintahnya membayar denda walaupun begitu.

Minggu lepas, mahkamah di Nizhny Novgorod, kira-kira 400 kilometer (248 batu) timur Moscow, memerintah Anastasia Yershova untuk menjalani lima hari penjara atas dakwaan yang sama kerana memakai anting-anting berwarna pelangi awam, Mediazona melaporkan. Di Volgograd, 900 kilometer (559 batu) selatan Moscow, mahkamah mengenakan denda 1,000 ruble (kira-kira $11) ke atas seorang lelaki atas dakwaan memaparkan bendera pelangi di media sosial, pegawai mahkamah tempatan melaporkan Khamis, mengenal pasti lelaki itu sebagai Artyom P.

Serangan terhadap hak LGBTQ+ di Rusia telah berterusan selama lebih sepuluh tahun.

Pada 2013, Rusia meluluskan undang-undang pertama membataskan hak LGBTQ+, dikenali sebagai undang-undang “propaganda gay”, melarang sebarang dorongan awam terhadap “hubungan seksual tidak tradisional” di kalangan kanak-kanak. Pada 2020, pindaan perlembagaan yang diluluskan oleh Putin untuk memanjangkan pemerintahannya selama dua penggal lagi termasuk peruntukan untuk mengharamkan perkahwinan sesama jenis.

Selepas menghantar tentera ke Ukraine pada 2022, Kremlin meningkatkan kempen terhadap apa yang dipanggilnya pengaruh “merendahkan” Barat, apa yang penyokong hak asasi lihat sebagai usaha untuk mengesahkan perang. Pada tahun itu, pihak berkuasa mengambil undang-undang melarang propaganda “hubungan seksual tidak tradisional” di kalangan orang dewasa, secara berkesan mengharamkan sebarang dorongan terhadap orang LGBTQ+.

Undang-undang lain diluluskan pada 2023 mengharamkan prosedur pemindahan gender dan rawatan mengiktiraf jantina untuk orang transgender. Undang-undang itu melarang “intervensi perubatan bertujuan menukar jantina seseorang”, serta menukar jantina dalam dokumen rasmi dan rekod awam. Ia juga meminda Kod Keluarga Rusia dengan menyenaraikan perubahan jantina sebagai alasan untuk membatalkan perkahwinan dan menambah mereka “yang telah menukar jantina” ke senarai orang yang tidak boleh menjadi ibu bapa angkat atau pengambilan.

“Adakah kita benar-benar mahu mempunyai di sini, di negara kita, Rusia, ‘Ibu No. 1, No. 2, No. 3’ sebaliknya ‘ibu’ dan ‘bapa’?” kata Putin pada September 2022. “Adakah kita benar-benar mahu perbuatan merendahkan yang membawa kepada degradasi dan kepupusan dikenakan di sekolah kita dari darjah rendah?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.