Cat on bed

(SeaPRwire) –   Satu kes plague bubonik telah menimpa Oregon, dan punca yang mungkin adalah seekor kucing.

Pegawai kesihatan di Daerah Deschutes mengumumkan minggu lepas bahawa seorang penduduk, yang tidak dikenal pasti, telah disahkan dijangkiti plague, dalam kes manusia pertama di negeri itu dalam lapan tahun. Individu itu mungkin dijangkiti oleh kucing mereka, menurut jabatan itu.

“Semua hubungan rapat penduduk itu dan haiwannya telah ditemui dan diberikan ubat untuk mencegah penyakit,” kata Dr. Richard Fawcett, Pegawai Perkhidmatan Kesihatan Daerah Deschutes.

Penyakit ini sering merebak melalui gigitan seekor semut yang dijangkiti atau hubungan dengan haiwan yang dijangkiti. Penularan manusia ke manusia boleh berlaku, tetapi jarang.

Kes Oregon itu dikenal pasti awal dan individu itu dirawat dengan segera, menurut pegawai. Mereka menambah kes itu tidak menimbulkan risiko besar kepada masyarakat, dan tiada kes lain dilaporkan di negeri itu. Kes plague terakhir di Oregon dilaporkan pada 2015.

Walaupun plague terkenal kerana membunuh lebih daripada sepertiga penduduk Eropah dari 1347 hingga 1351, kini ia mudah dirawat dengan antibiotik moden. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh merebak ke dalam aliran darah dan paru-paru dan menyebabkan sakit yang serius dan maut.

Pada manusia, gejala biasanya muncul antara dua hingga lapan hari selepas terdedah kepada haiwan atau semut yang dijangkiti. Gejala boleh termasuk demam tiba-tiba, mual, lemah, menggigil, sakit otot, dan paling biasa, bengkak nyata pada kelenjar getah yang dipanggil buboes.

Di AS, jangkitan plague masih berlaku di kawasan luar bandar bahagian Barat – terutamanya di New Mexico, Arizona dan Colorado. Antara tahun 1900 dan 2012, 1006 kes plague manusia yang disahkan atau mungkin berlaku di Amerika Syarikat, lebih 80% daripadanya adalah bentuk bubonik. Dalam dekad-dekad kebelakangan ini, purata tujuh kes plague manusia dilaporkan setiap tahun di AS, menurut CDC, walaupun jumlahnya jauh lebih tinggi di seluruh dunia.

Perkhidmatan Kesihatan Daerah Deschutes mengesyorkan beberapa langkah pencegahan plague – termasuk mengikat haiwan peliharaan dengan tali apabila berada di luar, dan mengelakkan memberi makan tupai, chipmunk atau rodent liar lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.