(SeaPRwire) –   Sebagai seorang akademik yang telah menghabiskan 25 tahun terakhir membangunkan teknik untuk mengesan manipulasi foto, saya biasa menerima panggilan panik daripada wartawan yang cuba mengesahkan cerita terkini.

Kali ini, panggilan, e-mel, dan teks mula bermula pada malam Ahad. Catherine, Puteri Wales, tidak dilihat secara umum sejak Hari Krismas. Pembedahan perut yang dilaluinya pada Januari telah menyebabkan spekulasi meluas mengenai keberadaannya dan kesejahteraan.

Ahad adalah Hari Ibu di UK, dan Istana Kensington telah . Gambar itu telah diedarkan oleh Associated Press, Reuters, AFP, dan agensi berita lain. Gambar itu kemudian dengan cepatnya menjadi viral di platform media sosial dengan puluhan juta tontonan, kongsi, dan komen.

Tetapi hanya beberapa jam kemudian, AP mengeluarkan “photo kill” yang jarang berlaku, meminta pelanggannya menghapuskan gambar itu daripada sistem dan arkib mereka kerana “selepas pemeriksaan lebih lanjut, ia kelihatan sumber telah memanipulasi gambar itu.”

Kebimbangan utama kelihatan berkisar kepada lengan kiri Putera Charlotte, yang menunjukkan tanda jelas manipulasi digital. Apa yang tidak jelas pada masa itu adalah sama ada artifak ketara ini merupakan tanda manipulasi foto yang lebih besar, atau contoh terpencil manipulasi foto ringan.

Dalam usaha untuk mengetahui, saya memulakan dengan menganalisis gambar dengan perisian forensik yang direka untuk membezakan gambar fotografi daripada gambar yang sepenuhnya dijana AI. Analisis ini dengan yakin mengklasifikasikan gambar itu bukan dijana AI.

Kemudian saya melakukan beberapa ujian forensik tradisional termasuk menganalisis pencahayaan dan corak gangguan sensor. Tiada ujian ini mendedahkan bukti manipulasi yang lebih besar.

Selepas semua ini, saya menyimpulkan ia paling mungkin bahawa foto itu diedit menggunakan Photoshop atau alat penyuntingan dalaman kamera. Walaupun saya tidak boleh pasti 100% tentangnya, penjelasan ini konsisten dengan pengakuan Puteri Kate yang dikeluarkan Isnin, di mana beliau berkata “Seperti kebanyakan jurugambar amatur, saya kadang-kadang eksperimen dengan penyuntingan. Saya mahu menyatakan rasa penyesalan saya atas sebarang kekeliruan yang diakibatkan oleh gambar keluarga yang kami kongsi semalam.”

Dalam dunia rasional, ini akan menjadi akhir cerita. Tetapi dunia – dan terutamanya media sosial – tidak lain daripada tidak rasional. Saya sudah menerima puluhan e-mel dengan “bukti” manipulasi foto yang lebih jahat dan penciptaan AI yang kemudian digunakan untuk meramalkan dengan liar tentang kesihatan Puteri Kate. Dan walaupun jenis analisis forensik selepas peristiwa yang saya lakukan boleh membantu penyunting gambar dan wartawan menyusun cerita seperti ini, ia tidak boleh semestinya membantu memerangi desas-desus dan konspirasi yang dengan cepatnya merebak di talian.

Gambar yang dimanipulasi bukanlah perkara baru, bahkan daripada sumber rasmi. Associated Press contohnya, menangguhkan pengedaran gambar rasmi agensi dari Pentagon untuk seketika pada tahun 2008 selepas ia mengeluarkan gambar yang jeneral empat bintang wanita pertama tentera Amerika Syarikat. Gambar Jeneral Ann E. Dunwoody itu adalah gambar kedua yang dikenal pasti oleh AP dalam tempoh dua bulan. AP akhirnya penggunaan gambar rasmi ini selepas jaminan daripada Pentagon bahawa cabang tentera akan diingatkan arahan Pertahanan yang melarang membuat perubahan kepada gambar jika ia menyelewengkan fakta atau keadaan sesuatu peristiwa.

Masalahnya tentu sahaja, teknologi moden membuat pengubahsuaian gambar dan video menjadi mudah. Dan walaupun sering dilakukan untuk tujuan kreatif, pengubahsuaian boleh menjadi masalah apabila berkaitan dengan gambar peristiwa sebenar, menggugat kepercayaan dalam jurnalisme.

Perisian pengesanan boleh berguna secara ad hoc, menyorot kawasan masalah gambar, atau sama ada gambar mungkin telah dijana AI. Tetapi ia mempunyai had, tidak dapat diskala dan tidak selalu tepat – dan pelaku jahat akan sentiasa satu langkah di hadapan perisian pengesanan terkini.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

Jawapannya mungkin terletak dalam asal-usul digital – memahami asal-usul fail digital, sama ada ia gambar, video, audio, atau apa sahaja. Asal-usul meliputi bukan sahaja bagaimana fail dicipta, tetapi sama ada, dan bagaimana, ia dimanipulasi semasa perjalanannya dari penciptaan hingga penerbitan.

Content Authenticity Initiative diasaskan pada akhir 2019 oleh Adobe, yang menghasilkan Photoshop dan perisian penyuntingan yang kuat. Kini ia merupakan komuniti lebih daripada 2,500 syarikat media dan teknologi terkemuka, bekerja untuk melaksanakan piawaian teknikal terbuka mengenai asal usul.

Piawaian terbuka itu dibangunkan oleh Coalition for Content Provenance and Authenticity (), sebuah pertubuhan yang dibentuk oleh Adobe, Microsoft, BBC, dan yang lain dalam Yayasan Linux. Ia berfokus pada pembinaan ekosistem yang mempercepat pembangunan teknologi terbuka dan penggunaan komersial. Piawaian C2PA dengan cepatnya muncul sebagai “terbaik dalam kelas” dalam ruang asal usul digital.

C2PA membangunkan — setara dengan “label nutrisi” untuk penciptaan digital. Dengan mengklik logo berbeza “cr” sama ada pada atau bersebelahan dengan gambar, seorang penonton boleh melihat asal gambar (atau fail lain) itu berasal.

Protokol kredensial sedang dimasukkan ke dalam peranti perkakasan – kamera dan telefon pintar – khusus supaya penonton masa depan boleh dengan tepat menentukan tarikh, masa, dan lokasi foto pada masa penangkapan. Teknologi yang sama sudah sebahagian daripada Photoshop dan program penyuntingan lain, membenarkan perubahan editan kepada fail untuk dilog dan diperiksa.

Semua maklumat itu akan muncul apabila penonton mengklik ikon “cr”, dan dalam format yang sama jelas dan bahasa mudah seperti label nutrisi di sebelah kotak sereal.

Sekiranya teknologi ini sepenuhnya digunakan hari ini, penyunting gambar agensi berita boleh menyemak Kredensial Kandungan gambar Keluarga Diraja sebelum penerbitan dan mengelakkan panik penarikan balik.

Itulah sebabnya Inisiatif Kandungan Keterpercayaan bekerja untuk penggunaan global piawaian Kredensial Kandungan, dan mengapa syarikat media seperti BBC sudah mula memperkenalkan label ini secara beransur-ansur. Yang lain seperti AP dan AFP pula bekerja untuk melakukannya pada tahun ini.

Penggunaan sepenuhnya piawaian ini bermakna bahawa dalam masa, setiap keping kandungan digital akhirnya boleh membawa Kredensial Kandungan, mencipta pemahaman bersama tentang apa yang boleh dipercayai dan mengapa. Membuktikan apa yang nyata – berbanding mengesan apa yang palsu – menggantikan keraguan dengan kepastian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.