PAKISTAN-IRAN-AIRSTRIKE

(SeaPRwire) –   Tentera Pakistan telah melancarkan serangan sasaran terhadap sarang pengganas di Iran selepas Tehran melancarkan serangan serupa sehari sebelumnya, meningkatkan ketegangan di Timur Tengah.

Negara bersenjata nuklear itu melancarkan serangan pagi terhadap “sarang pengganas” di wilayah Sistan dan Baluchestan, Iran, menurut kenyataan Kementerian Luar Negeri Pakistan. Beberapa pengganas terbunuh, tambahnya.

“Tindakan ini merupakan manifestasi tekad yang tidak berbelah bagi Pakistan untuk melindungi dan mempertahankan keselamatan negaranya terhadap semua ancaman,” kata kenyataan itu.

Tindak balas tit-for-tat ini merupakan peningkatan ketegangan paling signifikan antara dua jiran yang mempunyai hubungan yang tegang pada masa lalu. Serangan itu berlaku ketika Timur Tengah mengalami kekacauan yang meningkat akibat perang antara Israel dan Hamas yang disokong Iran, yang telah berlangsung selama lebih 100 hari.

Tujuh bukan warga Iran terbunuh dalam letupan itu, yang mengenai dua lokasi di sekitar bandar sempadan Iran Saravan pada kira-kira pukul 4:30 pagi waktu tempatan, disiarkan TV negara itu dengan mengutip Naib Gabenor Wilayah Alireza Marhamati.

Jawapan Pakistan datang selepas Iran melancarkan serangan terhadap Jaish al-Adl, kumpulan pemisah berpangkalan di wilayah Balochistan Pakistan yang bersempadan dengan Iran. Pakistan menyatakan serangan itu membunuh dua kanak-kanak dan mencederakan tiga orang lain.

Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian menghubungi rakan sejawatannya di Pakistan pada Rabu dalam usaha untuk meredakan ketegangan antara jiran, walaupun Islamabad menegaskan ia berhak menangani “tindakan haram” Tehran. Pakistan menurunkan hubungan diplomatiknya dengan menarik balik dutanya dari Tehran dan meminta duta Iran jangan kembali ke Islamabad.

Jaish al-Adl ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas asing oleh Amerika Syarikat dan kumpulan militan Sunni itu beroperasi di sepanjang sempadan Iran yang longgar dengan Pakistan. Ia telah melancarkan beberapa serangan terhadap pasukan keselamatan Iran, terbaru serangan Disember terhadap balai polis yang membunuh 11 orang.

Pakistan menjadi negara kedua jiran Iran yang bertindak balas terhadap serangan di wilayahnya. Sebelum ini pada Selasa, Iraq mengkritik serangan roket Iran yang membunuh di Kurdistan Iraq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.