Rhino extinction

(SeaPRwire) –   Dua rhino putih utara terakhir di dunia ialah betina yang dikenali sebagai Najin dan anaknya, dikenali sebagai Fatu. Mereka tinggal di Ol Pejeta, satu kawasan perlindungan seluas 360 kilometer persegi (140 batu persegi) di Kenya tengah. Banyak haiwan yang mewakili banyak spesies berbeza memanggil Ol Pejeta rumah, tetapi Najin dan Fatu adalah istimewa: mereka adalah rhino putih utara terakhir di dunia, satu spesies yang pernah berjumlah 25,000 dan bersebar di kini Sudan Selatan, Uganda, Republik Demokratik Congo, dan Republik Afrika Tengah. Kematian hampir spesies ini kebanyakannya disebabkan oleh pemburuan—dengan manusia memburu rhino untuk mengeluarkan dan menjual tanduk mereka.

Tetapi Najin dan Fatu mungkin segera mempunyai syarikat—jika bukan di Ol Pejeta maka di Institut Leibniz, Jerman. Seperti yang dilaporkan institut itu, satu kumpulan penyelidik yang diketuai oleh BioRescue, satu konsortium antarabangsa saintis dan pembangkang, berjaya memindahkan embrio rhinoceros yang dibuahi di makmal ke rahim seekor betina dewasa. Kejayaan penanaman ini, kata para penyelidik, tidak akan menjadi yang terakhir; jika kaedah yang digunakan untuk mencapai kejayaan pembiakan itu membuktikan diri, rhino putih utara, kini hampir pupus, boleh pulih di perlindungan dan mungkin bahkan bahagian-bahagian liar.

“Teknik pemindahan embrio telah lama digunakan untuk manusia dan haiwan ternakan seperti kuda dan lembu,” kata , ketua BioRescue dan jabatan pengurusan pembiakan di Institut Leibniz, dalam kenyataan. “Tetapi untuk rhino, ia telah menjadi wilayah yang sama sekali tidak diterokai. Ia mengambil banyak tahun untuk mendapatkannya betul dan kami terkejut bahawa teknik ini bekerja dengan sempurna.”

Rhino extinction

Pembuahan in vitro rhino putih utara sebenarnya tidak melibatkan rhino putih utara langsung. Sejak 2019, BioRescue telah mengumpulkan 29 embrio rhino putih utara, terdiri daripada telur Fatu dan sperma empat jantan yang telah mati. Embrio-embrio itu dibekukan pada -196°C (-314°F) di makmal di Berlin dan Cremona, Itali. Stok embrio sekecil itu adalah harta genetik berharga, dan pasukan BioRerscue tidak berani mempertaruhkan walaupun satu dalam eksperimen yang mungkin tidak berjaya. Sebaliknya, mereka bekerja dengan tiga rhino putih selatan—saudara rapat kepada spesies utara.

Pertama, para penyelidik mengumpul telur daripada Elinore, seekor betina rhino putih selatan yang tinggal di Zoo Pairi Daiza di Belgium. Kemudian, mereka mengumpul sperma daripada seekor jantan bernama Athos, di Zoo Salzburg Hellbrunn, Austria. Kemudian, telur-telur itu dibuahi menggunakan teknik yang dikenali sebagai injeksi sperma ke dalam sel telur (ICSI), yang, seperti namanya, melibatkan menyuntik sperma ke dalam telur menggunakan jarum mikroskopik. Akhirnya, mereka memindahkan dua embrio kepada ibu tunggal—seekor betina rhino putih selatan bernama Curra, yang tinggal di Ol Pejeta.

Rhino extinction

Tetapi langkah itu tidak begitu mudah. Sebelum Curra boleh ditanam dengan embrio, seekor lembu pengacau—seekor jantan rhino putih selatan bernama Ouwan, selalu siap untuk membiak—perlu diperkenalkan ke dalam kandangnya untuk mengesan jika dia dalam kusyuk. Ahli sains tidak dapat menentukan jika sistem seorang betina rhino sedang bersedia untuk kawin, tetapi jantan, peka kepada feromon pembiakan, boleh. Ouwan perlu disediakan untuk tugas ini melalui prosedur sterilisasi di mana epididimisnya, atau tiub yang membawa sperma, disegel dengan ablasi mikrogelombang. Jika Ouwan dibiarkan subur, ia akan mustahil untuk mengetahui jika dia bertanggungjawab terhadap mana-mana embrio dalam rahim ibu tunggal atau jika penanaman itu berjaya.

Langkah seterusnya adalah untuk melaksanakan penanaman itu—satu prosedur yang juga menimbulkan cabaran. “Serviks betina rhino adalah berbelit-belit dan mustahil untuk dilalui,” kata Hildebrandt. “Jika anda cuba melaluinya anda akan menghasilkan banyak , menyebabkan kontraksi rahim.” Itu, pula, akan menyebabkan betina itu mengeluarkan embrio. Sebaliknya, para penyelidik perlu memasuki betina melalui dubur dan menggunakan jarum untuk menembusi dinding ke rahim.

Pada 24 September 2023, mereka berjaya melaksanakan penanaman itu pada Curra yang dianestesiakan. Langkah seterusnya sepatutnya—atau harus menjadi—menunggu tempoh kehamilan 16 bulan sebelum Curra akan melahirkan. Tetapi itu bukanlah untuk dilakukan. Pada 22 November 2023, Ouwan meninggal dunia, dan pada 25 November Curra mengikutinya. Kedua-duanya dituntut oleh hujan lebat dan banjir yang mengekskavasi , menjangkiti dan membunuh haiwan-haiwan itu. Rhino-rhino itu, secara tragis, hilang, tetapi eksperimen itu tidak. Autopsi Curra mendapati dia membawa embrio lelaki yang hidup berusia 70 hari, 6.4 cm (2.5 inci) di rahimnya.

Rhino extinction

“Ia suatu keajaiban, bayi kecil ini,” kata Hildebrandt. “Sayangnya manusia bertanggungjawab kehilangan ia, kerana perubahan iklim menghasilkan terlalu banyak hujan sehingga berlaku tanah runtuh; yang membebaskan bakteria berusia 100 tahun.”

Kerosakan manusia dan kehilangan embrio tidak mengira, Hildebrandt dan yang lain dalam pasukan BioRescue sedang menantikan keajaiban lain. Sebelum akhir tahun, mereka merancang untuk menanam embrio rhino putih utara kepada dua ibu tunggal rhino putih selatan bernama Armited dan Daly. Jika bayi yang hidup dihasilkan, penanaman sedemikian akan dilaksanakan—mungkin tidak memulihkan spesies rhino putih utara kepada kebolehkelahuan penuh, liar, tetapi setidaknya memberikan ia pegangan terhadap kelangsungan hidup.

“Sains maju,” kata Hildebrandt, “boleh membantu mencipta populasi yang boleh diperkenalkan dan mula membiak semula. Ia rancangan untuk memulihkan ekosistem.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.