kolej watak-watak dari Feud: Capote vs. the Swans

(SeaPRwire) –   Skandal bombastik yang menggoncangkan masyarakat New York dengan penerbitan sekeping di disusun oleh hal-hal ehwal cinta yang hangat, penolakan sosial, dan malah pembunuhan. Rancangan itu, ansuran kedua daripada yang dilancarkan minggu ini, merupakan penceritaan semula yang menarik mengenai drama kehidupan sebenar yang tercetus selepas Capote, seorang rakan karib dan rakan rahsia kepada kumpulan sosialit paling glamor di New York dalam tahun 1960-an dan 1970-an, menulis catatan yang ditutup secara nipis mengenai rahsia-rahsia yang paling dalam dan paling gelap mereka untuk sebuah artikel “La Côte Basque 1965” dalam pada tahun 1975.

Diarahkan oleh , siri ini pada asasnya berdasarkan buku Laurence Leamer 2021, Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal, and a Swan Song for an Era, dan menumpukan perhatian terhadap Capote dan “angsa-angsa” glamornya. Rombongan itu termasuk wanita-wanita seperti Babe Paley, Slim Keith, Lee Radziwell, dan C.Z. Guest, dan siri ini mengikuti mereka sebelum, semasa, dan selepas kejatuhan. Ia merupakan sebuah rancangan yang didorong oleh gosip pedas dan butiran peribadi beberapa tokoh paling menonjol pada masa mereka itu—seperti tagline rancangan itu yang menyatakan dengan tepat, wanita-wanita ini merupakan ” ” dan drama kehidupan sebenar mereka menghasilkan bahan yang subur dalam penciptaan semula Feud.

Dengan pemikiran itu, di sini terdapat panduan kepada semua skandal dan sosialit yang memberi inspirasi kepada watak-watak dan senario dalam Feud.

Truman Capote

gambar jalinan Tom Hollander sebagai Truman Capote dan Truman Capote

Dalam Feud, Truman Capote (Tom Hollander) mempunyai akses orang dalam kepada salah satu kalangan paling eksklusif di dunia—masyarakat kelas atas New York. Penulis itu, yang menjadi selebriti yang boleh dikatakan sebenar dengan kejayaan cemerlang dan pujian kritik terhadap hasil karya seperti Breakfast at Tiffany’s dan menjadi rapat dengan ramai wanita sosialit terkemuka pada masa itu dan menjadi tahu rahsia, skandal dan kelemahan wanita-wanita paling menonjol dalam dunia sosial. Peranan sebagai rakan rahsia dan lelaki yang ceria dan jenaka kepada permata masyarakat yang paling berkilauan di New York merupakan kedudukan yang disayangi Capote. Dia menikmati aksesnya kepada pengaruh melalui wanita-wanita sosialit glamor yang dipanggilnya “angsa-angsa” dan suami-suami mereka yang berkuasa serta kaya.

Dalam rancangan itu, Capote mengkhianati kesetiaannya kepada angsa-angsa demi karyanya. Bergelut dengan sekatan penulis dan pelbagai syaitan, termasuk hubungan baru yang penuh dengan penderaan dan kebergantungan terhadap dadah dan alkohol, Capote melombong kehidupan sosialnya untuk mendapatkan inspirasi—menerbitkan rahsia semua orang yang ditutup secara nipis mengenai rahsia-rahsia masyarakat kelas atas dengan “La Côte Basque 1965”, satu petikan daripada novel barunya yang akan datang (dan tidak pernah disiapkan), Answered Prayers, yang dilancarkan dalam pada tahun 1975—dan memusnahkan kekacauan sosial dalam proses itu. Dalam kehidupan sebenar, artikel itu menimbulkan gegaran melalui masyarakat New York, dengan ramai tokoh utamanya (yang juga merupakan rakan-rakan terdekat Capote) mengenali diri mereka sendiri dan rahsia mereka yang paling gelap terpampang di halaman itu, sehingga menyebabkan reaksi keras yang cepat—dan dia dipinggirkan daripada kalangan elit masyarakat kelas atas.

Sementara kecenderungan Capote yang memusnahkan diri sendiri dipercepat selepas ketenaran “La Côte Basque 1965”, rancangan itu mencari jawapan di luar status terbuangnya, menyelami hubungannya yang tegang dengan ibunya, Lillie Mae Faulk. Bagi Capote, yang dilahirkan di New Orleans, dan menghabiskan zaman kanak-kanaknya dibesarkan oleh saudara-mara ibunya di Alabama selepas perceraian ibu bapanya (), kehadiran ibunya yang sekejap dalam hidupnya dan obsesi untuk diterima dalam masyarakat kelas atasan—dan ketidakupayannya untuk mendapatkannya—meninggalkan kesan yang mendalam. Seperti makna tersirat dalam Feud, perkara itu mungkin mempengaruhi kecenderungannya terhadap angsa-angsa ini, serta kesediaannya untuk mengkhianati mereka.

Bagi Capote, menyelesaikan Answered Prayers merupakan usaha yang sia-sia, dipenuhi dengan tarikh luput yang terlepas dan banyak kemajuan. Sementara dia telah berbicara mengenai novel itu sejak tahun 1958 dan menerbitkan pelbagai petikan di dalamnya selama hampir dua dekad dia berusaha, dia tidak dapat menyelesaikannya sebelum kematiannya pada tahun 1984. Versi yang belum selesai itu diterbitkan tiga tahun selepas kematiannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Babe Paley

gambar jalinan Naomi Watts sebagai Babe Paley dan Babe Paley

Walaupun semua angsa Capote dalam Feud merupakan tokoh masyarakat yang glamor dan berkuasa, Babe Paley (diperankan oleh Naomi Watts, yang juga menjadi salah seorang penerbit eksekutif siri itu) muncul sebagai ketua kelompok yang tidak dapat disangkal namun anggun. Dalam kehidupan sebenar, Paley memerintah sepenuhnya dunia sosial New York dari tahun 50-an hingga kematiannya yang terlalu awal akibat kanser paru-paru pada tahun 1974. Dilahirkan Barbara Cushing, dia merupakan anak perempuan kepada pakar bedah saraf terkemuka Harvey Cushing dan membesar di kawasan kejiranan mewah Brookline, MA., di mana dia dan dua orang kakaknya yang lebih tua dipanggil “Fab