COVID-19 semasa musim perayaan

(SeaPRwire) –   Ketika anda membuat senarai belanja, merancang perjalanan, dan menjadualkan parti musim perayaan tahun ini, ada sesuatu lagi yang anda perlu tambah ke dalam senarai tugas anda: memastikan anda mengetahui panduan terkini mengenai COVID-19, flu, dan RSV, sebagai .

“Sentiasa penting untuk mempertimbangkan kemungkinan menularkan jangkitan kepada orang lain atau menjadi dijangkiti, terutamanya apabila bersama-sama dalam kumpulan besar,” kata Matthew Binnicker, pengarah virologi klinikal di Mayo Clinic. “Terdapat cara untuk bersama-sama dan menikmati musim perayaan dengan selamat,” tetapi ia memerlukan mengambil langkah berjaga-jaga yang betul.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang—dan bagaimana untuk kekal selamat dari—COVID, flu, dan RSV musim perayaan ini.

Adakah akan berlaku lonjakan COVID-19 musim sejuk ini? Bagaimana dengan flu dan RSV?

Akhir musim gugur dan musim sejuk biasanya merupakan masa puncak untuk COVID-19, flu, dan RSV untuk menular—dan pertengahan November menunjukkan kes sedang meningkat secara . Berdasarkan trend sejarah, Binnicker mengatakan beliau mengharapkan untuk melihat peningkatan jangkitan pada akhir November hingga Disember. “Kami biasanya melihat lonjakan virus pernafasan sebagai suhu menurun dan kami memasuki bulan-bulan musim sejuk,” katanya.

Vaksin mana yang perlu saya ambil dan bila?

Jika anda tidak pernah mengalami COVID-19 atau divaksinasi terhadapnya selama enam bulan, Binnicker mengesyorkan mendapatkan vaksin booster baharu, yang diluluskan pada September. “Jika anda divaksinasi setahun yang lalu atau dua tahun yang lalu…kekebalan anda mungkin tidak akan melindungi anda dari jangkitan dengan strain yang sedang menular,” katanya.

Pada tempoh dua minggu berakhir 11 November, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat melaporkan kira-kira 50% kes baru disebabkan oleh subvarian Omicron HV.1 dan EG.5. Kedua-duanya adalah keturunan BA.5, keturunan vaksin pembuat vaksin direka untuk menyasarkan vaksin booster terbaru.

Lebih awal lebih baik untuk mendapatkan vaksin booster. “Anda tidak boleh mendapatkannya satu jam sebelum dan kemudian melompat ke parti,” kata Emily Smith, profesor pembantu di Universiti Duke dengan kepakaran dalam kesihatan global. Ia mengambil kira-kira dua minggu bagi badan untuk menghasilkan tindak balas imun sepenuhnya selepas mendapatkan vaksinasi.

Perkara yang sama berlaku untuk vaksin flu, kata Smith. CDC menyarankan anda boleh mendapatkan kedua-duanya tanpa mengurangkan keberkesanan mana-mana, jadi anda boleh menjadualkan kedua-dua temu janji pada masa yang sama.

Akhirnya, mereka yang layak—wanita hamil atau warga emas—perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan vaksin RSV. Kanak-kanak kecil juga boleh mendapat rawatan antibodi yang bertujuan untuk melindungi terhadap RSV.

Berapa lama saya perlu mengasingkan diri jika saya mendapat COVID-19?

CDC mengesyorkan untuk sekurang-kurangnya lima hari penuh. Dan sehingga hari ke-10 selepas menguji positif—walaupun selepas tempoh pengasingan lima hari sudah berakhir—mereka perlu memakai topeng berkualiti tinggi, seperti N95 atau KN95, setiap kali mereka perlu berada di kalangan orang lain di dalam ruangan.

Jika rancangan cuti anda jatuh dalam tempoh pengasingan lima hari awal itu, “perkara yang bertanggungjawab untuk dilakukan adalah perkara yang paling sukar untuk dilakukan, iaitu menunggu sehingga anda pulih untuk melawat keluarga,” kata Smith.

Keputusan agak lebih rumit jika anda sudah selesai dengan pengasingan lima hari, tetapi masih dalam 10 hari pemakaian topeng yang disyorkan. Masih mungkin menular walaupun selepas lima hari pengasingan berakhir, nota Binnicker, jadi terbaik untuk terus mengambil langkah berjaga-jaga. Jika rancangan cuti anda melibatkan orang-orang yang berisiko tinggi untuk penyakit teruk, termasuk orang dewasa tua atau mereka yang kompromen imun, panduan CDC menyokong anda untuk tinggal di rumah. Jika anda tetap dengan rancangan anda, panduan agensi menyokong untuk kekal bermasker atau di luar ruangan sepanjang masa.

Pengecualian: jika anda telah mengambil ujian 48 jam yang berasingan, CDC menyatakan anda boleh menanggalkan topeng anda, walaupun belum sepenuhnya 10 hari.

Bolehkah saya bepergian jika saya pernah atau baru-baru ini mengalami COVID-19?

Walaupun keperluan menguji untuk perjalanan kini sudah tidak berlaku, CDC masih menyarankan anda untuk tidak naik kereta api, kereta api, atau bas semasa tempoh pengasingan lima hari anda. Sehingga hari ke-10, jika anda benar-benar perlu menggunakan pengangkutan awam, pakailah topeng berkualiti tinggi kecuali anda telah mendapatkan pasangan ujian negatif anda.

Bagaimana saya boleh membuat kumpulan cuti saya lebih selamat?

Jika anda menjadi tuan rumah parti, Smith mengatakan ia adalah idea yang baik untuk meminta semua orang menguji terlebih dahulu, terutamanya jika akan ada tetamu berisiko tinggi hadir. “Buat permainan daripadanya, di mana orang perlu menguji sebelum mereka masuk ke rumah dan berikan mereka coklat panas” sementara menunggu, dia mencadangkan.

Tuan rumah juga mungkin mahu menyimpan bekalan topeng di tangan jika sebarang tetamu datang sakit (atau sekadar mahu memakainya ketika bersama orang lain)—atau mempunyai rancangan untuk memindahkan parti ke kawasan luar.

Sebenarnya, jika cuaca di kawasan anda membenarkan, pertimbangkan untuk menjadi tuan rumah keseluruhan parti di luar. Jika terlalu sejuk untuk berada di luar, Smith mengatakan membuka beberapa tingkap untuk meningkatkan aliran udara lebih baik daripada tiada.

Apa jika saya menghabiskan masa dengan seseorang yang menguji positif untuk COVID-19?

Pada ketika ini, “mungkin tidak terelakkan bahawa akan banyak orang di negara ini yang akan hadir ke kumpulan dan seseorang akan batuk, bersin, bertindak kurang sihat,” kata Binnicker.

Jika orang itu ternyata mengalami COVID-19, anda tidak perlu benar-benar mengasingkan diri kecuali anda juga membangunkan gejala atau menguji positif, kata CDC. Walau bagaimanapun, waspada dalam beberapa hari berikutnya, termasuk memakai topeng apabila bersama orang lain di dalam ruangan, memantau diri untuk gejala, dan menguji diri. CDC menyarankan bahawa, selepas pendedahan Omicron, ia boleh mengambil hanya kira-kira tiga hari untuk penyakit bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)