(SeaPRwire) –   Pertandingan Super Bowl bukan sahaja acara sukan terbesar dalam tahun. Ia juga salah satu acara muzik terbesar, menarik sesetengah penyanyi terkenal untuk peluang untuk membuat persembahan di hadapan lebih 100 juta orang.

Persembahan terdahulu telah meninggalkan warisan budaya pop yang kekal, daripada persembahan separuh masa Michael Jackson pada tahun 1993 yang mengubah permainan dan tahun lalu, yang merupakan persembahan langsung yang paling ditonton dalam sejarah dan lebih daripada 121 juta orang menonton.

Berikut adalah pandangan ke atas semua orang yang dijangka membuat persembahan di Super Bowl 2024 pada Ahad ini.

Persembahan Separuh Masa: Usher—dan tetamu kejutan

Penyanyi R&B Usher akan menaiki pentas untuk persembahan separuh masa Super Bowl, dan dia sudah memberi petunjuk beberapa butiran menjelang persembahannya yang sangat dinanti ini.

Pemenang Grammy lapan kali ini, yang baru sahaja melancarkan album studio kesembilannya, telah berkata bahawa dia mahu menghormati muzik R&B dan memasukkan “koreografi pembunuh” ke dalam persembahannya, termasuk pertukaran kostum dan bahkan berseluncur roda.

“Saya tidak sabar hendak membawa dunia menyaksikan persembahan yang belum pernah dilihat sebelum ini daripada saya,” kata Usher dalam kenyataan. Dia telah memberi petunjik bahawa akan ada tetamu kejutan—artis yang pernah bekerjasama dengannya dahulu—dan menyarankan ia akan “bodoh” jika tidak menjemput Lil Jon dan Ludacris ke pentas, yang terdapat dalam lagu hitnya 2004, “Yeah.”

Ini bukan kali pertama Usher membuat persembahan semasa persembahan separuh masa Super Bowl; dia membuat penampilan tetamu bersama Black Eyed Peas pada tahun 2011 untuk mempersembahkan lagu hit mereka “OMG.”

Lagu Kebangsaan: Reba McEntire

Penyanyi negara Reba McEntire akan mempersembahkan lagu kebangsaan sebelum perlawanan. Ia akan menandakan perjalanan 50 tahun bagi McEntire, kerana “Star-Spangled Banner” membantu melancarkan kerjayanya apabila beliau mempersembahkan lagu kebangsaan di National Finals Rodeo 1974 di Oklahoma. “Saya tidak dapat memikirkan cara yang lebih baik untuk menyambut ulang tahun itu,” katanya dalam kenyataan.

“Saya dapat menyanyikan lagu yang sangat istimewa untuk semua rakyat Amerika, orang di seluruh dunia, yang benar-benar telah bekerja sangat keras untuk kebebasan kami dan memberi kami keamanan,” kata McEntire kepada Apple Music, penaja persembahan separuh masa, pada Khamis. “Ini bukan tentang saya—saya adalah wakil lagu ini, dan saya hanya terhormat dapat menyanyikannya. Ini adalah yang terbaik. Saya telah melakukannya selama 50 tahun, dan saya benar-benar bangga dapat menyanyikannya.”

Tradisi menyanyikan lagu kebangsaan dalam acara sukan bermula semasa siri dunia 1918.

“America the Beautiful”: Post Malone

Sebelum lagu kebangsaan, penyanyi rap dan penyanyi Post Malone akan mempersembahkan “America the Beautiful”, diikuti dengan persembahan warna dan terbang tentera.

“Ini hanyalah menyenangkan dan sangat hebat untuk dapat keluar di sana dan menyanyikan lagu begitu banyak artis cantik telah nyanyikan sebelum di pentas ini,” kata penyanyi berusia 10 kali dicalonkan Grammy itu kepada Apple Music.

“America the Beautiful” membuat kemunculan sulungnya pada Super Bowl 1977 dengan penyanyi Vikki Carr, mengambil tempat lagu kebangsaan. Bermula pada 2009, ia telah dipersembahkan pada setiap Super Bowl.

“Lift Every Voice and Sing”: Andra Day

Sebelum perlawanan, penyanyi soul Andra Day akan mempersembahkan “Live Every Voice and Sing”, himnal yang ditulis oleh pemimpin NAACP James Weldon Johnson pada 1900, yang kini sering dirujuk sebagai “lagu kebangsaan hitam”.

Lagu itu dipersembahkan buat kali pertama di Super Bowl tahun lalu oleh pelakon dan penyanyi Sheryl Lee Ralph, walaupun Alicia Keys mempersembahkan lagu itu dalam siaran pra-rakaman semasa Super Bowl 2021 dan Mary Mary mempersembahkannya di luar stadium pada 2022.

DJ Dalam Permainan: Kaskade

Kaskade akan menjadi DJ dalam permainan Super Bowl yang pertama, membuat set sebelum perlawanan sementara pemain menghangatkan badan dan sekali lagi semasa jeda ciri.

Kaskade akan mengambil alih peranan Tiësto, yang asalnya dijadualkan menjadi DJ dalam permainan tetapi menarik diri pada Jumaat kerana kecemasan keluarga.

“Las Vegas telah menjadi rumah kedua saya selama satu dekad, sebagai arkitek mencipta landskap yang termasuk kediaman dan muzik tarian sebagai sebahagian daripada destinasi,” tulis Kaskade di media sosial. “Untuk dapat menjadi Pemuzik Elektronik pertama yang menjadi sebahagian daripada pengalaman permainan penuh Super Bowl yang diadakan di Las Vegas kelihatan seperti pulang ke rumah, dan saya sangat gembira untuk mewakili komuniti saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.