(SeaPRwire) –   Pelakon dan penyokong kesihatan Halle Berry; ahli genetik Marlena Fejzo; dan Daniel Skovronsky, ketua pegawai saintifik di syarikat farmaseutikal raksasa Eli Lilly, berbual tentang pentingnya melabur dalam kesihatan wanita di panel TIME100 Health di New York pada Isnin.

Menjelang akhir panel, Fejzo, yang telah mengalami dan menyelidik dengan mendalam , keadaan yang menyebabkan mual dan muntah yang teruk pada 1% hingga 3% kehamilan, mendorong untuk pelaburan literal dalam potensi penyelesaian daripada rakan panelnya.

Dia meminta Skovronsky tentang ubat Eli Lilly yang telah disimpan yang boleh membantu datang dengan potensi rawatan. “Saya bersedia untuk menguji,” katanya. “Saya pasti kita akan menemui cara untuk bekerjasama,” balasnya, menutup panel.

menaja acara Isnin ini, menyambut 100 orang paling berpengaruh yang memimpin perubahan dalam kesihatan. menyoroti doktor, saintis, pemimpin perniagaan, penyokong, dan orang lain di garis hadapan perubahan besar dalam industri. Penyunting kanan TIME untuk kesihatan Alice Park memoderasi perbincangan antara Berry, Fejzo dan Skovronksy—memeriksa ketiga-tiga tentang bagaimana untuk memastikan bahawa kesihatan wanita diutamakan.

Berry memulakan perbincangan dengan gambaran grafik tetapi menarik tentang mengapa dia menjadi penyokong kuat untuk sekitar menopaus di Kongres. (Pada Mei, dia menyertai kumpulan senator untuk mendorong undang-undang bipartisan yang akan meletakkan $275 juta ke arah isu itu.) Berry menerangkan kepada penonton bahawa selepas bersama suaminya Van Hunt, ia terasa seperti dia mempunyai “bilah pisau” memotong farajnya. Dia berkata dia mengeluarkan “bahan yang menjijikkan.” Doktornya pada mulanya mencurigai herpes—dan dia ingat mendesak suaminya tentang memberinya penyakit itu. Ternyata dia tidak mempunyainya, dan dia juga tidak, doktornya memberitahunya beberapa hari kemudian.

“Saya macam, wah, baiklah, jadi bicara tentang menyimpan ekor di antara kaki,” katanya.

Berry mendapati bahawa dia berhadapan dengan perimenopaus dan atrofi faraj; bersama seks apabila faraj anda kering boleh merosakkan faraj anda, dia belajar, dan Berry terkejut bahawa dia mempunyai sedikit maklumat tentang menopaus walaupun mempunyai akses kepada doktor terbaik di California. Jadi, dia menetapkan matlamatnya untuk menyokong lebih banyak penyelidikan dan pendidikan tentang menopaus.

Fejzo juga berbual tentang bagaimana perjalanan kesihatan peribadinya mempengaruhi penyokongannya. Beberapa tahun yang lalu, dia menderita HG. “Apabila saya hamil, saya begitu sakit sehingga saya tidak dapat bergerak tanpa muntah dengan ganas,” katanya. Dia perlu “berbaring sepenuhnya” di belakangnya, tidak boleh minum air dan memerlukan tiub makanan, katanya. Dia lemah; tetapi doktornya menuduhnya hanya cuba mendapat perhatian. “Saya terlalu lemah untuk berdebat dengannya,” katanya.

Tetapi Fejzo menghabiskan dua dekad terakhir mencari punca HG. Pada tahun 2010, Fejzo mengambil ujian DNA 23andMe—dan akhirnya meyakinkan syarikat itu untuk memasukkan soalan tentang HG dalam soal selidiknya. Bersenjata dengan data genetik dan respon soal selidik daripada kira-kira 50,000 orang, dia melaporkan dalam kertas penyelidikannya yang terbaru dalam Nature, yang diterbitkan tahun lalu, bahawa orang dengan HG cenderung mempunyai tahap darah hormon yang berkaitan dengan penindasan nafsu makan dan muntah yang dihasilkan oleh badan semasa kehamilan. Selepas tahap GDF15 meningkat selepas persepsi, mangsa penyakit itu akhirnya mendapat mual dan muntah yang kuat.

Apa yang dia temui dalam kertas Nature 2023, kata Fejzo, bermakna bahawa “kita berada di laluan ke arah penawar.”

Skovronsky, dari Eli Lilly, berbual panjang tentang penyakit yang biasanya tidak difikirkan sebagai isu kesihatan wanita: Alzheimer. Kebanyakan orang tidak sedar bahawa wanita membentuk dua pertiga pesakit penyakit itu, katanya. Mereka melakukannya sebahagiannya kerana wanita hidup lebih lama daripada lelaki dan penyakit itu lebih memberi kesan kepada orang tua. Penyakit itu juga memberi kesan wanita secara tidak proporsional kerana mereka lebih cenderung menjadi penjaga seseorang dengan Alzheimer. Dia menganggarkan kos kepada masyarakat dalam “beberapa tahun akan datang” boleh setinggi $5 trilion dalam “produktiviti hilang dan kos langsung”—kebanyakannya ditanggung oleh wanita.

Skovronsky juga berbual tentang pengalaman wanita menghadapi tindak balas tidak percaya doktor. Dia menggambarkan fenomena doktor tidak mempercayai pesakit wanita sebagai “gaslighting perubatan”. Ia adalah sebahagian daripada tugas syarikat farmaseutikal, katanya, untuk mendidik doktor untuk mencegah tingkah laku ini.

Majlis Makan Malam IMPAK TIME100: Pemimpin Membentuk Masa Depan Kesihatan telah dianjurkan oleh Eli Lilly, Northwell Health, Deloitte, On Purpose, Podcast oleh Jay Shetty, dan Pelaburan Apeiron.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.