Blood glucose measurement

(SeaPRwire) –   Memahami diabetes hari ini memerlukan pegangan dua realiti yang bertentangan dalam kepala anda secara serentak.

Pertama, terapi diabetes telah diubahsuai oleh dunia ubatan baru yang menjadi tersedia sejak permulaan abad ke-21—terutamanya, ubat jenis yang sama seperti Wegovy dan Ozempic yang mula-mula wujud sebagai ubat diabetes dan kini dianggap sebagai ubat ajaib untuk merawat kegemukan. Ubat-ubatan ini melakukan kerja terbaik sehingga kini untuk mengawal kadar gula darah dan, tentu sahaja, berat badan, yang penting bagi mereka yang menghidap diabetes jenis 2, bentuk penyakit yang biasa yang merangkumi lebih 90 peratus kes dan berkaitan dengan umur dan kegemukan. Bagi diabetes jenis 1, keadaan akut yang biasanya menyerang pada zaman kanak-kanak dan remaja, peranti baharu—pengawas kadar gula darah berterusan dan sistem penyampaian insulin automatik—membuat kawalan kadar gula darah lebih mudah berbanding dahulu. Lebih banyak peranti maju dan ubat yang lebih baik sedang dalam saluran paip.

Tetapi kemudian ada pihak yang bertentangan. Inilah sebabnya industri farmaseutikal telah melabur dengan berat untuk terapi baharu: Sekali dahulu keadaan yang agak jarang, diabetes kini begitu biasa sehingga kedai ubat menyediakan seluruh rak untuknya dan iklan komersial ubat diabetes adalah bahan biasa di televisyen. Pada tahun 1960, apabila tinjauan persekutuan pertama secara teratur mengukur kadar kesihatan, orang hidup dengan diagnosis diabetes. Hari ini lebih orang menghidap diabetes tetapi belum mengetahuinya. Setiap tahun, orang didiagnosis dan pada usia yang semakin muda.

Diabetes meningkatkan risiko pesakit terhadap penyakit jantung, strok, kanser, buta, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf, gangren, dan pembedahan pemotongan anggota badan bawah. Ia meningkatkan risiko gangguan kognitif dan demensia apabila pesakit menua. Hidup dengan diabetes masih dikaitkan dengan pengurangan jangka hayat.

Bagi mereka yang menghidap diabetes jenis 1, walaupun ubat dan peranti baharu yang luar biasa, kawalan kadar gula darah secara puratanya semakin buruk, bukannya lebih baik. Menjelang 2018, kurang daripada yang didiagnosis dengan diabetes jenis 1 mencapai sasaran kadar gula darah yang agak longgar yang ditetapkan oleh Persatuan Diabetes Amerika (ADA); ini adalah bahagian yang lebih kecil daripada satu dasawarsa sebelumnya.

Walaupun kemajuan luar biasa dalam terapi, kedua-dua diabetes jenis 1 dan jenis 2 masih dianggap penyakit kronik progressif, yang bermakna keadaan pesakit dijangka pasti akan merosot semasa hidup dengan penyakit itu. Cabaran terbesar untuk terapi yang lebih baik, menurut , ialah keraguan doktor untuk terus mengeluarkan lebih atau ubat baharu dan meningkatkan dos semasa penyakit itu berterusan.

Semua ini datang dengan beban kewangan yang menakjubkan. Pada bulan November, bahawa jumlah kos tahunan diabetes di AS melebihi $400 bilion; lebih $300 bilion adalah kos perubatan langsung. Ini meningkat $80 bilion daripada 2017 apabila mengulas kiraan serupa yang menggambarkan kos ini sebagai “gajah dalam bilik” wabak diabetes.Pesakit diabetes cenderung menghabiskan lebih $12,000 setahun hanya untuk penjagaan perubatan, hampir tiga kali lebih banyak berbanding individu sihat pada umur yang setara. Ia tidak membantu bahawa ubat itu sendiri—sama ada insulin atau Ozempic dan seumpamanya—mahal, menelan beribu-ribu dolar setahun.

Dan AS tidak unik. bahawa kadar kesihatan diabetes di seluruh dunia meningkat empat kali ganda antara 1980 dan 2014, daripada 108 juta ke lebih 400 juta, dengan kenaikan terbesar datang, secara paradoks, di negara-negara termiskin. Pada 2016, Margaret Chan, ketika itu pengarah jeneral Pertubuhan Kesihatan Sedunia, menggambarkan situasi itu sebagai ” dan meramalkan dengan hampir kepastian mutlak bahawa angka-angka ini hanya akan menjadi lebih buruk. Mereka telah.

Jadi bagaimana kita sepadankan realiti yang bertentangan ini: Kemajuan tanpa sebelumnya dalam terapi perubatan untuk wabak penyakit yang tidak terkawal di mana pesakit secara umumnya, sekurang-kurangnya secara umum, tidak berjaya dan boleh dijangka menjadi lebih teruk sepanjang masa? Apabila dihadapkan dengan keadaan yang begitu muram, bukankah kita seharusnya bertanya bagaimana kita sampai ke titik ini? Adakah kesilapan dibuat dalam cara kita memikirkan penyakit ini? Adakah andaian yang dipertikaikan dianggap sebagai fakta, dan bolehkah andaian itu salah?

Bertanya Soalan yang Betul

Ini adalah jenis soalan yang anda harapkan organisasi kesihatan di seluruh dunia akan bertanya, tetapi mengejutkannya mereka tidak mempunyai mekanisme atau protokol untuk berbuat demikian. Persatuan diabetes seperti ADA akan secara kerap mengumpulkan panel pakar untuk menangani pindaan terhadap piawaian terkini garis panduan rawatan untuk mengambil kira penyelidikan terkini, tetapi bukan sama ada prinsip panduan asas yang mendasari garis panduan itu perlu difikirkan semula sepenuhnya. Penyelidik bebas tidak dijemput untuk menganalisis dan memberikan penilaian bebas di mana kemajuan mungkin telah tercicir. Tugas itu sebaliknya telah ditinggalkan kepada doktor dalam klinik mereka, mereka yang dihadapkan dengan semakin banyak pesakit diabetes dan bersedia mengambil risiko berfikir secara bebas, dan kepada wartawan siasatan seperti saya sendiri, yang tanggungjawab apabila dihadapkan dengan realiti yang bertentangan adalah untuk menanya soalan jenis ini.

Antara revolusi yang mengubah amalan perubatan separuh abad yang lalu, satu khususnya sangat relevan di sini. Bermula pada tahun 1970-an, penganalisis kesihatan mula menghadapi betapa sedikit doktor benar-benar tahu tentang risiko dan manfaat apa yang mereka lakukan untuk pesakit mereka. Bukan sahaja ujian klinikal telah menunjukkan beberapa amalan perubatan piawai mengakibatkan jauh lebih banyak kerosakan berbanding manfaat—prosedur pembedahan dikenali sebagai mastektomi radikal, paling terkenal, untuk kanser payudara—tetapi penyelidik mendokumenkan variasi luas dalam amalan perubatan dari doktor ke doktor, hospital ke hospital dan negeri ke negeri. Ini, pula, mengakibatkan variasi luas manfaat, kerosakan dan kos kepada pesakit, bergantung pada doktor mana yang mungkin mereka lawati, dan oleh itu rawatan mana yang mungkin mereka terima.

Revolusi yang mengikuti dikenali sebagai Pergerakan Perubatan Berdasarkan Bukti (EBM), berdasarkan prinsip bahawa intervensi perubatan perlu diuji secara klinikal yang ketat— ujian buta berganda, rawak, dikawal plasebo—sebelum ia digunakan atau disediakan. Ini akan perlu apabila doktor dihadapkan dengan pilihan antara pelbagai pilihan, dan apabila kerosakan suatu intervensi mungkin melebihi manfaatnya. David Sackett dari Universiti McMaster, salah seorang pengasas pergerakan itu, akan menggambarkan proses EBM sebagai bermula dengan fakta bahawa separuh daripada apa yang pelajar perubatan belajar di sekolah perubatan adalah “salah”, dan kemudian cuba menubuhkan secara berfikir dan kritis yang separuh mana itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ozempic Photo Illustrations

Pertama, kita telah melaluinya sebelum ini. Kita pernah mempunyai ubat ajaib untuk diabetes. Terutamanya, hormon insulin itu sendiri, apabila penyelidik Universiti Toronto diketuai oleh Frederick Banting dan Charles Best menyahasli dan menggunakannya merawat pesakit dengan kes diabetes yang teruk pada 1922. Kemudian kami mempunyai insulin yang lebih baik, bertindak lebih perlahan dan lebih lama, dan kemudian, pada tahun selepas Perang Dunia Kedua, ubat (agen oral hipoglisemik) yang boleh menurunkan kadar gula darah tanpa perlu disuntik, seperti insulin. Kami mempunyai kemajuan teknologi diabetes yang revolusi, bermula pada tahun 1970-an dengan peranti yang membenarkan pesakit memantau kadar gula darah sendiri, dan kemudian pam insulin yang mengautomatikan proses terapi insulin. Semua menyumbang untuk melegakan beban harian diabetes. Tiada satu pun mempunyai pengaruh dalam m