BHUTAN-POLITICS-VOTE

(SeaPRwire) –   Pengundi di Bhutan kini meletakkan harapan baru kepada bekas Perdana Menteri mereka, Tshering Tobgay berusia 58 tahun, yang telah dinaikkan pangkat semula ke kuasa di tengah-tengah ketidakpuasan ekonomi yang semakin meningkat di negara yang pernah digelar sebagai negara paling bahagia di dunia.

Menurut keputusan pilihan raya Selasa lalu, oleh suruhanjaya pilihan raya pada hari Rabu, Parti Demokratik Rakyat Tobgay dijangka menjadi parti pemerintah baharu, setelah memenangi 30 daripada 47 kerusi di dewan negara. Sementara itu, bekas parti pemerintah Parti Tendrel Bhutan, yang memenangi 17 kerusi yang lain, kembali ke pembangkang. (Tiga parti lain telah diketepikan dalam pusingan undian awal yang diadakan pada bulan November.)

Bhutan, sebuah kerajaan berkecuali yang terletak di antara India dan China di Himalaya Timur dengan jumlah penduduk kurang daripada 1 juta orang, telah lama diperintah oleh monarki mutlak, tetapi telah mengadakan empat pilihan raya parlimen sejak 2008, apabila ia bertukar kepada monarki berperlembagaan.

Tetapi apabila (atau 65.6% daripada pengundi yang layak) membuang undi mereka pada Selasa lalu, pilihan raya terkini bertepatan dengan krisis ekonomi yang meruncing yang telah mempersoalkan komitmen kekal negara terhadap tumpuan kepada kebahagiaan, yang mana menurut sesetengah pihak telah datang pada kos pertumbuhan ekonomi.

Falsafah telah lama dimasukkan dalam pentadbiran Bhutan. Gagasan menilai kejayaan sesebuah negara berdasarkan kebahagiaan negara kasar (GNH) dan bukannya produk dalam negara kasar (GDP) pertama kali ; dalam tahun-tahun sejak itu, para pemimpin Bhutan telah . Bertujuan untuk mengukur pembangunan melalui faktor-faktor seperti kesejahteraan psikologi dan kepelbagaian budaya – faktor-faktor yang tidak termasuk dalam pengiraan GDP yang lebih meluas – rangka kerja alternatif ini pada mulanya dipuji sebagai ukuran pembangunan yang lebih menyeluruh, terutamanya di tengah-tengah sikap sinis terhadap kapitalisme Barat.

Tetapi hari ini, prospek ekonomi yang suram sedang melemparkan bayang-bayang ke atas penduduk Bhutan. Bank Dunia bahawa pertumbuhan KDNK Bhutan pada purata kadar hanya 1.6% dalam lima tahun terakhir. Dan pengangguran belia, yang telah menjadi masalah di negara ini selama bertahun-tahun dan kini berada pada tahap 29%, telah membawa kepada bilangan rekod ramai belia yang berhijrah ke luar negara untuk mencari peluang pekerjaan.

Tobgay, yang memimpin kerajaan dari 2013 hingga 2018, semasa kempennya tentang “cabaran ekonomi luar biasa dan pelarian massa ini,” dan beliau berikrar untuk merangsang ekonomi dengan menarik pelaburan asing yang lebih besar dan meluaskan sektor pelancongan.

Parti Tobgay juga telah menyatakan komitmennya untuk mengekalkan falsafah kebangsaan mengukur kejayaan melalui “kebahagiaan dan kesejahteraan rakyat.”

Tobgay juga telah terang-terangan dalam masa lalu tentang jurang antara reputasi “Shangri-la” negaranya dan realiti yang lebih suram: “Negara saya bukan sebuah biara besar yang dihuni oleh ramai biarawan bahagia,” katanya semasa pada tahun 2016. “Kami adalah sebuah negara kecil yang kurang membangun yang sedang berusaha untuk terus hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.