TAIWAN-POLITICS-VOTE

(SeaPRwire) –   Parti-parti pembangkang Taiwan telah bersetuju untuk menjalankan kempen bersama dalam pilihan raya Januari, membuka jalan untuk perubahan radikal dalam perlumbaan.

Wakil-wakil Kuomintang dan Parti Rakyat Taiwan bertemu pada Rabu, dengan perbincangan berpusat di sekitar bagaimana untuk memutuskan salah seorang daripada dua calon mereka harus memimpin tiket tunggal sebagai calon presiden.

Parti-parti, diwakili oleh calon KMT Hou Yu-ih, Ko Wen-je dari TPP, Pengerusi KMT Eric Chu dan bekas Presiden Ma Ying-jeou, bersetuju untuk mengumpulkan keputusan kaji selidik awam dan dalaman parti yang dijalankan antara 7 Nov dan 17 Nov. untuk menentukan calon yang mempunyai peluang tertinggi untuk menang, mengikut kenyataan bersama.

Jika jurang antara keputusan polling calon-calon itu jatuh dalam lingkungan kesilapan, Hou akan dianggap sebagai pemenang. Keputusan akan diumumkan pada Sabtu.

Dua parti itu juga bersetuju untuk membentuk kerajaan bersama jika mereka menang dalam pilihan raya.

Satu kempen gabungan pembangkang akan mengubah suai semula pilihan raya yang boleh mempengaruhi geopolitik global untuk tahun-tahun akan datang. Taiwan telah diletakkan di garis hadapan hubungan yang semakin tegang antara China dan Amerika Syarikat.

Beijing melihat pulau berdemokrasi itu sebagai wilayahnya dan tidak menolak menggunakan kekerasan untuk menawan pulau itu di bawah kawalannya. Pentadbiran Amerika Syarikat telah menjanjikan untuk membantu Taiwan mempertahankan diri daripada sebarang serangan.

Walaupun Naib Presiden Lai Ching-te, calon Parti Progresif Demokratik yang memerintah, secara konsisten memimpin kaji selidik pendapat, satu kempen gabungan pembangkang kurang daripada dua bulan sebelum hari mengundi akan membentuk ancaman yang sah terhadap harapannya untuk memenangi.

Perbincangan Rabu merupakan penghujung berbulan-bulan rundingan tidak menentu antara calon-calon pembangkang, yang sebelum ini tersandung tentang salah seorang calon parti manakah yang harus mendapat tempat teratas.

Lai sehingga kini telah mendapat manfaat daripada pembahagian pembangkang untuk memimpin kebanyakan kaji selidik pendapat. Beliau mendapat sokongan 33% responden, mengikut , dengan Ko di tempat kedua dengan 24% dan Hou dengan 22%. Pengasas Foxconn Technology Group Terry Gou mendapat sokongan 8% responden.

Satu perikatan antara KMT dan TPP boleh meninggalkan Gou sendirian selepas calon bebas presiden itu juga pernah mengusik idea bekerjasama dengan Ko.

Jurucakap kempen Gou berkata pada Isnin beliau akan menunggu untuk berbincang dengan kempen Ko sebelum memutuskan langkah seterusnya, lapor Liberty Times berpangkalan di Taipei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)