LDP Scandal

(SeaPRwire) –   Parti pemerintah Jepun telah menguji masa, terselamat walaupun apabila . Tetapi gelombang baru skandal, menandakan penurunan penarafan, telah mendorong Parti Liberal Demokratik (LDP) konservatif untuk cuba memperbaiki diri.

Selama lebih 70 tahun, LDP—parti daripada perdana menteri sekarang —telah menjadi penting, hanya kehilangan cengkaman kuasanya dua kali dalam dua interregnum pendek pada 1993 dan 2009.

Tetapi sejak November, LDP telah berada dalam mod penyelidikan dan “pemulihan” berikutan penurunan selepas laporan dan salah alokasi wang dari parti dermaan dalaman masing-masing didedahkan kepada umum, membangkitkan kemarahan rakyat Jepun. Ramai mengkritik dan kabinet Kishida jatuh dalam penarafan Disember, dan parti itu menubuhkan pasukan petugas pada Januari untuk menyemak semula sistem faksi dalaman dan dasar untuk ahli. Pada 7 Mac, pasukan petugas meluluskan tindakan disiplin terhadap pelanggaran dermaan oleh kakitangan mereka. Dan pada Selasa, melarang penubuhan dan sambungan faksi dalaman.

Tetapi usaha sedemikian telah ditenggelami oleh bencana baharu yang melibatkan ahli parti. Minggu lepas, akhbar tempatan Sankei melaporkan bahawa bab Wakayama LDP menganjurkan acara hotel untuk Bahagian Belia parti itu pada November yang menampilkan lima penari wanita dalam pakaian dalam. Pegawai parti dan ahli perundangan dilaporkan hadir, dan video Sankei memperoleh dilaporkan menunjukkan sesetengah penghadir memberi tip mulut ke mulut kepada penari berpakaian minim. Dua ahli dewan rendah LDP telah meletak jawatan daripada jawatan mereka dalam parti sejak itu.

Juga minggu lepas, LDP digoyang lagi oleh kontroversi lain, dilaporkan dalam majalah Shukan Bunshun, melibatkan hubungan sulit seorang ahli perundangan dewan tinggi dengan pemain saksofon Kanada. Ahli perundangan LDP itu mengakui hubungan sulit itu dan meletak jawatan daripada jawatan dalaman parti.

Tanggapan awam Jepun tidak gembira dengan prestasi LDP. Satu kajian Jiji Press pada Januari mendedahkan sokongan untuk parti pemerintah jatuh ke tahap terendah, mata penarafan terendah sejak kumpulan itu memulakan soal selidik pada 1960-an (tidak termasuk tahun di mana LDP tidak berkuasa).

“Seperti kes skandal dana, kemarahan awam diperparah oleh fakta bahawa tiada tanda LDP mampu untuk mereformasi dirinya,” kata Ben Ascione, pensyarah hubungan antarabangsa di Sekolah Pengajian Asia Pasifik, Universiti Waseda di Tokyo, kepada TIME.

Yoshikazu Kato, pengarah kumpulan penasihat geopolitik Tokyo bernama Trans-Pacific Group, berkata kepada TIME bahawa faktor penting ialah “lemah” pembangkang, yang tidak memberikan kawalan seimbang yang mencukupi untuk menekan LDP untuk mereformasi atau menawarkan pilihan kerajaan alternatif kepada rakyat Jepun. Kato juga menunjuk kepada kekurangan calon LDP yang boleh menggantikan Kishida untuk mengawal parti itu, kerana pembunuhan Abe pada 2022 telah meninggalkan kekosongan kuasa dalaman. “[Ada] tiga tiada: tiada pembangkang, tiada alternatif, tiada pengganti,” kata Kato. “Itulah sebabnya Jepun berada di sini.”

Stephen Nagy, felo lawatan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Jepun, berkata bahawa berikutan skandal terbaru, kemungkinan akan ada “pengetatan tali leher” dan “tindakan disiplin” seluruh LDP, serta kempen lebih luas untuk memenangi semula sokongan awam. Insiden penari hotel itu hanya mengesahkan lagi persepsi, kata Nagy, “bahawa politikus ini terlepas daripada sentuhan dengan keperluan rakyat Jepun biasa.” Tetapi Nagy memberi amaran bahawa langkah pembaikan diri sedemikian kemungkinannya tidak cukup untuk “menyelamatkan” Kishida, yang kelulusan Kabinet mencapai tahap terendah pada Februari pada .

Kishida tidak perlu memanggil pilihan raya parlimen sehingga 2025, tetapi partinya telah menetapkan undian kepimpinan pada September—undian yang akhirnya mungkin menelannya, kerana penganalisis memberitahu TIME ketidakmampuan Perdana Menteri untuk mengawal skandal semakin tidak dapat diterima.

“Kishida tidak popular dalam kalangan elite parti dan dilihat sebagai tidak konsisten dan lemah gemilang,” kata Nagy kepada TIME. “Skandal ini, walaupun tidak berkaitan secara langsung dengan Kishida, mungkin cukup beban politik negatif untuk kehilangan sokongan kepimpinannya. Pada akhirnya, LDP mengutamakan memenangi pilihan raya dan kurang mengutamakan siapa Perdana Menteri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.