Congressional Gold Medal Ceremony Honors Ghost Army

(SeaPRwire) –   Apabila Parti Republikan memenangi kawalan Dewan Rakyat pada November 2022, ramai di Washington bertanya bagaimana mereka akan dapat mentadbir dengan berkesan dengan majoriti terkecil dalam sejarah. Sesetengah Demokrat bahkan meramalkan sama ada mereka mungkin dapat mengambil semula kawalan Dewan Rakyat sebelum penggal berakhir.

Enam belas bulan kemudian, apabila majoriti Republikan mengecil lagi, Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson mengakui kemungkinan itu. Beliau memberitahu Fox News pada Isnin bahawa terdapat kemungkinan kecil beliau boleh kehilangan jawatan kepada Ketua Parti Demokrat di Dewan Rakyat dalam beberapa minggu akan datang berikutan gelombang persaraan awal. “Itulah risiko,” kata Johnson tentang Demokrat mengambil alih kawalan Dewan Rakyat.

Sudah tiga ahli politik Republikan meletak jawatan secara mengejut—Ahli Parlimen , Bill Johnson, dan Ken Buck. Ahli Parlimen Republikan keempat, Mike Gallagher dari Wisconsin, dijangka meletak jawatan pada pertengahan April, mengurangkan majoriti sembilan kerusi parti itu kepada hanya 217-213 apabila Republikan kehilangan kerusi kelima selepas dia dibuang keluar dari Dewan Rakyat.

Gelombang persaraan awal bermakna bahawa Republikan boleh hanya mampu kehilangan satu undian tunggal apabila semua ahli parlimen hadir dan mengundi, kerana 216 undian akan membentuk majoriti. Pengurangan majoriti Republikan telah menimbulkan kebimbangan di kalangan sesetengah pihak bahawa kemungkinan untuk perubahan kuasa yang belum pernah berlaku sebelum ini. “Ia sangat mungkin bahawa Demokrat akan mengendalikan Dewan Rakyat sebelum pilihan raya,” kata Brian Darling, seorang strategis GOP dan bekas peguam untuk Sen. Rand Paul. “Sudah tiba masanya bagi Republikan untuk mengadakan mesyuarat pasukan dan berkata, ‘baiklah, rakan-rakan, majoriti ini sedang runtuh dan jika anda terus bertindak sedemikian, kita tidak akan mempunyai majoriti.’

Ketika Republikan berdepan gelombang persaraan awal berterusan, kepimpinan parti mempunyai sedikit ruang ralat kerana kehilangan individu tambahan boleh menyebabkan timbangan menjadi menguntungkan Demokrat, yang belum pernah berlaku di tengah-tengah penggal kongres. Buck, yang meletak jawatan pada bulan Mac kerana apa yang dipanggil disfungsional yang semakin meningkat di Kongres, telah merujuk bahawa Republikan mungkin melihat lebih banyak peletakan jawatan dalam beberapa bulan akan datang jika perpecahan dalam GOP terus meningkat.

“Republikan akan bijak untuk bimbang,” kata Matthew Green, profesor sains politik di Universiti Katolik. “Saya tidak fikir peluangnya sangat tinggi bahawa Republikan akan kehilangan majoriti, tetapi ia adalah kemungkinan yang jauh lebih besar sekarang berbanding pernah berlaku. Dan saya fikir jelas bahawa kepimpinan Republikan bimbang tentangnya.”

Green menambah jika Republikan lain meletak jawatan atau mengalami krisis kesihatan yang tidak dijangka yang menyebabkan ketiadaan mereka daripada mengundi, kemudian Demokrat boleh memastikan majoriti sebelum pilihan raya November. Ia akan menjadi kali pertama perubahan sedemikian berlaku di Dewan Rakyat di tengah-tengah penggal, dengan persamaan terdekat berlaku pada tahun 1930 apabila Republikan kehilangan majoriti sempit mereka sebelum sesi bermula selepas beberapa ahli meninggal dunia dan Demokrat memenangi pilihan raya khas untuk menggantikan mereka.

Memperlikatkan perkara, sesetengah Republikan sudah mula mempertimbangkan strategi untuk menyingkirkan Johnson daripada jawatan kepimpinannya dan melancarkan undian untuk Pemimpin Dewan Rakyat baru. Ahli Parlimen Marjorie Taylor Greene, seorang Republikan sayap kanan Georgia, menuduh jawatan kepimpinan Johnson pada 22 Mac selepas Johnson terpaksa bergantung kepada undian Demokrat untuk meluluskan pakej pembiayaan kerajaan penting. Langkah itu boleh menetapkan undian kepimpinan berisiko yang akan menguji persatuan konferens Republikan. “Jika kita melepaskan jawatan speaker ini, kita akan berakhir dengan seorang Demokrat,” kata Ahli Parlimen Matt Gaetz, seorang Republikan Florida, dengan serta-merta selepas Greene melancarkan pergerakan, sambil menambah bahawa beliau percaya sesetengah Republikan akan mengundi untuk Jeffries.

Ketidaktentuan dalam Parti Republikan kini memberi harapan berhati-hati kepada Demokrat. Walaupun prospek menguasai Dewan Rakyat di tengah-tengah kongres kelihatan tidak mungkin, ia menjadi impian yang lebih munasabah bagi Demokrat. “Secara perlahan-lahan tetapi pasti, Ahli Parlimen Republikan menguruskan majoriti mereka sendiri sehingga lenyap,” kata Ahli Parlimen New York Ritchie Torres, seorang Demokrat, pada bulan Disember.

Tetapi sekiranya Demokrat berjaya memperoleh kawalan Dewan Rakyat, mereka akan menghadapi beberapa cabaran yang menimpa Republikan dalam usaha mentadbir dengan margin yang sangat sempit. “Demokrat perlu bertanya sama ada jika mereka boleh mempunyai majoriti, adakah mereka sebenarnya mahu satu?” soal Green. “Adakah ia berbaloi untuk melalui proses memilih Pemimpin Dewan Rakyat baru dengan mungkin empat bulan, paling lama, untuk dapat melakukan sesuatu? Jawapan kepada soalan ini tidak jelas.”

Pada tahun 2023, Dewan Rakyat yang diketuai Republikan hanya meluluskan 27 undang-undang yang menjadi undang-undang, walaupun mengadakan jumlah undian sebanyak 724. Ia merupakan salah satu tahun yang paling kurang produktif di Kongres dalam dekad terakhir, mendedahkan cabaran berterusan yang dihadapi oleh Republikan—termasuk majoriti mereka yang amat sempit memerlukan sokongan hampir sebulat suara untuk kemajuan legislatif, perpecahan parti yang ketara, dan faksi sayap kanan yang menjadi duri dalam sisi kepimpinan parti.

“Republikan telah menguruskan majoriti dengan sepenuhnya, dan ia bermula apabila mereka mengusir daripada kaukus,” kata Darling, strategis GOP. Santos, yang menghadapi hampir dua puluh tuduhan jenayah persekutuan, telah diusir pada bulan Disember, dengan 105 Ahli Parlimen Republikan mengundi untuk penyingkirannya. Demokrat Tom Suozzi memenangi kerusinya dalam pilihan raya khas pada bulan Februari. “Saya memahami mengapa mereka melakukannya, tetapi pada akhirnya mereka memberikan kerusi yang mendekatkan mereka sedikit demi sedikit untuk memberikan majoriti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.