Pita reben kuning

(SeaPRwire) –   HUTCHINSON ISLAND, Fla. — Sepasang suami isteri dari Pennsylvania yang bercuti di Florida bersama enam orang anak mereka telah lemas setelah mereka terperangkap dalam arus deras ketika berenang, kata pihak berkuasa.

Brian Warter, 51, dan Erica Wishard, 48 tahun, dan dua dari anak-anak mereka yang kebanyakan remaja telah terperangkap dalam arus deras di Hutchinson Island, di sepanjang pantai tenggara Florida, Pejabat Sheriff Daerah Martin berkata dalam catatan Facebook.

“Anak-anak itu berjaya melepaskan diri dari arus deras dan cuba membantu ibu bapa mereka, tetapi ia menjadi terlalu berbahaya dan mereka terpaksa berenang ke pantai,” kata penyiasat.

Martin County Ocean Rescue cuba melakukan langkah menyelamat dan membawa pasangan itu ke hospital tempatan di mana mereka disahkan meninggal dunia, menurut pejabat sheriff.

Seorang timbalan campur tangan krisis membantu anak-anak sementara ahli keluarga yang lain dalam perjalanan untuk bertemu mereka di Florida. Pejabat sheriff tidak menyatakan dari mana keluarga itu berasal di Pennsylvania.

Arus deras ialah tiang air yang bergerak pantas yang mengalir dari pantai ke air terbuka. Pegawai berkata perenang yang terperangkap di dalamnya harus tetap tenang dan kemudian berenang selari dengan pantai untuk melepaskan diri dari arus.

Pegawai Fire Rescue berkata terdapat bendera merah di pantai pada hari Khamis, yang menunjukkan kemungkinan keadaan ombak berbahaya. The  mengeluarkan amaran di laman webnya pada hari Jumaat mengenai “risiko tinggi” arus deras di sepanjang pantai Atlantik, sebahagiannya disebabkan oleh ombak laut yang lebih tinggi yang disebabkan oleh sistem tekanan rendah berhampiran sempadan negeri Florida-Georgia, kata ahli meteorologi Megan Tollefsen.

“Ramai orang ialah penduduk tempatan, mereka faham mengenai pasang surut. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan, apa yang tidak boleh dilakukan,” Ketua Timbalan John Budensiek Daerah Martin memberitahu WPTV. “Mereka tahu di mana untuk masuk ke dalam lautan dan di mana tidak. Kita mendapat pelancong yang datang dan, malangnya, ini berakhir dengan buruk bagi mereka. Tiada cara untuk menyampaikan mesej itu kepada semua orang.”

Hutchinson Island terletak kira-kira 55 batu (88 kilometer) di utara West Palm Beach.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.