Morocco-Quake-Aid

(TAFEGHAGHTE, Morocco) – Tentera dan pasukan bantuan Morocco dalam trak dan helikopter berjuang pada hari Isnin untuk mencapai bandar-bandar gunung terpencil yang musnah akibat gempa bumi ganas yang mengorbankan lebih 2,400 orang, dengan mangsa yang putus asa untuk mendapatkan bantuan mencari orang yang dicintai yang dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan.

Pegawai Morocco setakat ini hanya menerima bantuan kerajaan yang ditawarkan dari hanya empat negara – Sepanyol, Qatar, Britain dan Emiriah Arab Bersatu – dan beberapa pasukan bantuan asing berkata mereka menunggu kebenaran untuk memberi bantuan. Kementerian Dalam Negeri Morocco berkata pegawai mahu mengelakkan kekurangan penyelarasan yang “akan menjadi kontra produktif.”

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan 300,000 orang terjejas akibat gempa bumi 6.8 pada malam Jumaat, lebih berbahaya kerana kedalamannya yang agak cetek.

Kebanyakan kemusnahan dan kematian berlaku di wilayah Al Haouz di Pergunungan Atlas Tinggi, di mana rumah runtuh ke atas dirinya sendiri dan jalan curam berliku menjadi tersumbat dengan runtuhan. Penduduk kadangkala membersihkan batu-batu sendiri.

Orang ramai bersorak apabila trak tentera tiba pada hari Ahad di bandar Amizmiz. Tetapi mereka merayu untuk lebih banyak bantuan.

“Ini adalah bencana,” kata mangsa selamat Salah Ancheu di bandar di mana rumah di lereng gunung dan menara masjid runtuh.

“Kami tidak tahu apa masa depan. Bantuan masih tidak mencukupi,” kata lelaki berusia 28 tahun itu.

Unit tentera dikerahkan pada hari Isnin di sepanjang jalan berturap yang menghubungkan Amizmiz dengan kampung-kampung gunung yang lebih terpencil. Agensi berita negara MAP melaporkan bahawa buldozer dan peralatan lain digunakan untuk membersihkan laluan. Pelancong dan penduduk berbaris untuk menderma darah. Di beberapa kampung, orang menangis apabila budak lelaki dan polis bertopeng membawa mayat melalui jalan-jalan.

Tawaran bantuan datang dari seluruh dunia. Sekitar 100 pasukan yang terdiri daripada sejumlah 3,500 penyelamat didaftarkan dengan platform PBB dan bersedia untuk dikerahkan di Morocco apabila diminta, kata Penyelamat Tanpa Sempadan.

Pasukan cari dan selamat Sepanyol tiba di Marrakech dan menuju ke kawasan luar bandar Talat N’Yaaqoub, menurut Unit Ketenteraan Kecemasan Sepanyol. Britain menghantar pasukan cari sebanyak 60 orang dengan empat ekor anjing, kakitangan perubatan, peralatan mendengar dan pemotong konkrit.

Tetapi pasukan bantuan luar negara lain yang bersedia untuk dikerahkan menyatakan frustrasi kerana mereka tidak dapat campur tangan tanpa kelulusan kerajaan. Jerman mempunyai pasukan lebih 50 orang penyelamat menunggu berhampiran Lapangan Terbang Cologne-Bonn tetapi menghantar mereka pulang, lapor agensi berita dpa.

Republik Czech berkata ia mempunyai pasukan 70 orang penyelamat bersedia untuk berlepas dan menunggu kebenaran untuk berlepas.

Perancis, yang mempunyai banyak hubungan dengan Morocco dan berkata empat warganya terbunuh dalam gempa bumi itu, berkata pada hari Isnin bahawa pihak berkuasa di negara Afrika Utara itu menilai cadangan secara kes demi kes.

Menteri Luar Perancis Catherine Colonna berkata Morocco adalah “penguasa pilihannya, yang mesti dihormati.” Dia mengumumkan 5 juta euro (AS$5.4 juta) dana kecemasan untuk kumpulan bukan kerajaan Morocco dan antarabangsa yang bergegas membantu mangsa. Bandar dan bandar Perancis menawarkan lebih 2 juta euro (AS$2.1 juta) bantuan, dan artis popular juga mengumpul derma.

Mereka yang kehilangan tempat tinggal – atau takut gempa susulan – tidur di luar jalan di bandar purba Marrakech atau di bawah kanopi sementara di bandar-bandar gunung Atlas seperti Moulay Brahim yang musnah.

“Saya sedang tidur ketika gempa bumi melanda. Saya tidak dapat melarikan diri kerana bumbung jatuh menimpa saya. Saya terperangkap. Saya diselamatkan oleh jiran-jiran saya yang membersihkan runtuhan dengan tangan kosong,” kata Fatna Bechar. “Sekarang, saya tinggal dengan mereka di rumah mereka kerana rumah saya hancur sama sekali.”

Gempa bumi awalnya bermagnitud 6.8 dan melanda pada 11:11 malam Jumaat, kata USGS. Ini adalah gempa bumi paling kuat di negara Afrika Utara dalam lebih 120 tahun, dan ia meruntuhkan bangunan di kawasan di mana kebanyakannya dibina dengan batu-bata yang dibuat daripada lumpur. Sejumlah 2,497 orang disahkan terbunuh dan sekurang-kurangnya 2,476 lagi cedera, lapor Kementerian Dalam Negeri.

Gegaran susulan sejak itu melanda kawasan itu, menggeletar saraf di kawasan di mana kerosakan telah meninggalkan bangunan tidak stabil.

Gempa bumi paling maut Morocco ialah gempa bumi 5.8 pada tahun 1960 yang melanda berhampiran bandar Agadir, membunuh sekurang-kurangnya 12,000 orang. Ia mendorong Morocco untuk mengubah peraturan pembinaan, tetapi banyak bangunan, terutamanya rumah luar bandar, tidak dibina untuk menahan gempa sedemikian.

Bendera diturunkan di seluruh Morocco, apabila Raja Mohammed VI memerintahkan tiga hari berkabung kebangsaan bermula Ahad. Tetapi ada sedikit masa untuk berkabung apabila mangsa cuba menyelamatkan apa yang boleh daripada rumah yang rosak.

Muka Khadija Fairouje bengkak kerana menangis ketika dia menyertai saudara-mara dan jiran menarik barang-barang melalui jalan berbatu. Dia kehilangan anak perempuannya dan tiga cucu lelaki berusia 4 hingga 11 tahun apabila rumah mereka runtuh ketika mereka tidur kurang daripada 48 jam sebelum itu.

“Tiada apa yang tinggal. Semua jatuh,” kata kakaknya, Hafida Fairouje.

– Wartawan Bersekutu Mark Carlson di Marrakech, Morocco; Houda Benalla di Rabat, Morocco; Angela Charlton, Elaine Ganley dan John Leicester di Paris; Jill Lawless di London; dan Karel Janicek di Prague menyumbang kepada laporan ini.