(SeaPRwire) –   (DUBAI, United Arab Emirates) — Para tentera dari Pengawal Revolusi Iran meluncur turun dari sebuah helikopter ke sebuah kapal kontena milik Israel berdekatan Selat Hormuz dan merampas kapal tersebut pada hari Sabtu, kejadian terkini dalam satu siri serangan antara kedua buah negara.

Timur Tengah bersiap sedia untuk tindakan balas dendam Iran berhubung serangan disyaki Israel bulan ini ke atas sebuah bangunan konsulat Iran di Syria yang membunuh 12 orang, termasuk seorang jeneral kanan Pengawal yang pernah menjadi panglima Pasukan Quds ekspedisinya.

Konflik yang lebih besar berlaku di Jalur Gaza dan meningkatkan ketegangan selama puluhan tahun di seluruh wilayah itu.

IRNA yang dikendalikan kerajaan Iran berkata satu unit pasukan khas tentera laut Pengawal telah melakukan serangan ke atas kapal itu, yang banyak media lain di negara itu kenal pasti sebagai MSC Aries berbendera Portugal, sebuah kapal kontena yang bersekutu dengan Zodiac Maritime yang berpusat di London.

Zodiac Maritime adalah sebahagian daripada Zodiac Group milik jutawan Israel, Eyal Ofer. Zodiac enggan mengulas dan menghantar soalan kepada MSC, yang tidak segera memberi respons.

Sebelum itu, seorang pegawai pertahanan Timur Tengah yang bercakap dengan syarat tidak mahu identitinya didedahkan untuk membincangkan perihal risikan, berkongsi sebuah video mengenai serangan itu dengan The Associated Press. Dalam video itu, para tentera dilihat meluncur turun ke atas sekumpulan kontena yang diletakkan di atas dek kapal itu.

Seorang anak kapal dalam kapal itu boleh didengari berkata: “Jangan keluar.” Kemudian, dia memberitahu rakan-rakannya untuk pergi ke anjung kapal itu apabila lebih ramai tentera turun ke atas dek. Seorang tentera boleh dilihat sedang berlutut di atas tentera yang lain untuk memberikan mereka tembakan perlindungan yang berpotensi.

Video itu bersesuaian dengan butiran yang diketahui mengenai MSC Aries. Helikopter yang digunakan juga kelihatan seperti helikopter Mil Mi-17 era Soviet, yang pernah digunakan oleh Pengawal dan pemberontak Houthi Yaman yang disokong Iran pada masa lalu untuk menjalankan serangan komando ke atas kapal-kapal.

Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom tentera British menggambarkan kapal itu sebagai “dirampas oleh pihak berkuasa serantau” di Teluk Oman berhampiran bandar pelabuhan Fujairah di Emiriah, tanpa memberikan perincian lanjut.

MSC Aries kali terakhir dilihat berhampiran Dubai menuju Selat Hormuz pada hari Jumaat. Kapal itu telah mematikan data pengesanannya yang biasa berlaku untuk kapal-kapal milik Israel yang bergerak di seluruh wilayah itu.

Sejak 2019, Iran telah terlibat dalam satu siri perampasan kapal dan serangan ke atas kapal-kapal yang dikaitkan dengannya di tengah-tengah ketegangan berterusan dengan Barat berhubung program nuklearnya yang pesat membangun.

Teluk Oman terletak berhampiran Selat Hormuz, muara sempit Teluk Parsi yang dilalui oleh seperlima daripada semua minyak yang didagangkan secara global. Fujairah, di pantai timur Emiriah Arab Bersatu, adalah pelabuhan utama di wilayah itu bagi kapal-kapal untuk mengambil kargo minyak baru, mengambil bekalan atau menukar anak kapal.

Sejak 2019, perairan di luar Fujairah telah menyaksikan beberapa siri letupan dan penculikan. Tentera Laut AS menyalahkan Iran atas serangan bom limpet ke atas kapal-kapal yang merosakkan kapal tangki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.