Kharkiv Russia Ukraine

(SeaPRwire) –   Tentera Rusia telah menawan sekurang ketika serangan baru bermula di timur laut Ukraine pada Jumaat, serangan paling besar sejak permulaan pencerobohan penuh pada Februari 2022.

Pada Jumaat, tentera Rusia mara lebih jauh ke kawasan sempadan Vovchansk dan Lyptsi di kawasan Kharkiv. Pada Sabtu, mereka menawan lima kampung dan pada Ahad empat kampung lagi.

Sementara itu, Nazar Voloshyn, jurucakap tentera Ukraine, memberitahu RBC-Ukraine bahawa Yuri Galushkin, pemimpin bertanggungjawab untuk barisan timur laut, telah digantikan oleh . Rusia juga mengalami perombakan besar-besaran, dengan Presiden Vladimir Putin mengumumkan pada Ahad bahawa beliau telah menggantikan Sergei Shoigu dengan ahli ekonomi Andrey Belousov.

“Minggu ini, situasi di Kharkiv Oblast menjadi lebih teruk. Pada masa ini, berlakunya pertempuran di kawasan sempadan negara sepanjang sempadan dengan Persekutuan Rusia,” Oleksandr Syrskii, ketua tentera Ukraine, menulis . “Ia adalah situasi yang sukar, tetapi Pasukan Pertahanan Ukraine sedang berusaha untuk memegang garis pertahanan dan kedudukan serta menyebabkan kerosakan kepada musuh.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mengakui situasi dalam mesej video pada Ahad. “Operasi pertahanan dan pertempuran sengit sedang berlaku di kawasan Kharkiv sepanjang jalur sempadan yang besar,” beliau menulis. “Sesetengah kampung telah secara efektif bertukar dari zon kelabu ke medan perang. Pendudukan cuba menguasai beberapa daripadanya manakala menggunakan yang lain untuk maju.”

Ukraine telah menghadapi kesukaran dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Kekurangan tentera dan bekalan peluru disebabkan oleh tentera Ukraine terpaksa berundur apabila diserang dari udara dan darat. “Perlu meningkatkan kadar pembinaan benteng pertahanan … supaya apabila kita berundur, kita akan berundur ke kedudukan yang telah disediakan,” komander unit , seminggu sebelum serangan terbaru Rusia di Kharkiv. “Benteng pertahanan ini tidak mencukupi.”

Amerika Syarikat mengumumkan satu lagi pada Jumaat yang akan termasuk , peluru untuk Patriot dan Sistem Pertahanan Udara dan Anti-Kapal Terbang Lanjut Maju Nasional, meriam, peluru anti-pesawat dan anti-kereta kebal, dan kenderaan berperisai.

Tetapi ia akan mengambil masa berbulan-bulan untuk banyak bekalan ini sampai ke barisan hadapan. Rusia mengambil kesempatan masa ini dengan melancarkan serangan mendesak ini, kata Oleksandr V. Danylyuk, pakar peperangan pelbagai dimensi Rusia di London-berpangkalan RUSI think-tank. “Mereka percaya bahawa mereka mempunyai jendela peluang selama beberapa bulan akan datang, dan mereka akan berusaha untuk mencapai lebih banyak keuntungan wilayah,” katanya kepada TIME. “Jelas bahawa Ukraine menghadapi kekurangan peluru khususnya dan bahagian paling penting keupayaan tentera dalam peperangan ini ialah meriam.”

Serangan terbaru Rusia mengikuti berbulan-bulan peperangan berparit di mana garis hadapan hampir tidak bergerak. Ia juga datang ketika kawasan sempadan seperti Belgorod secara rutin dibedil oleh Ukraine.

Pada Mac, Rusia mengumumkan rancangan untuk mengevakuasi 9,000 kanak-kanak dari bandar ke bahagian Rusia yang kurang terjejas oleh peperangan. Pada Ahad, apabila serpihan peluru berpandu Ukraine yang ditembak jatuh oleh Rusia mengenai sebuah bangunan rumah pangsa di bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.