Mongolia Vatican

ULAANBAATAR, Mongolia – Paus Francis tiba di Mongolia pada pagi Jumaat untuk menggalakkan salah satu komuniti Katolik yang terkecil dan termuda di dunia.

Ini adalah kali pertama seorang paus melawat negara tanpa laut di Asia dan datang pada masa hubungan Vatikan dengan dua negara berkuasa Mongolia, Rusia dan China, sekali lagi tegang.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Francis tiba di ibu kota Mongolia Ulaanbaatar selepas penerbangan semalaman melalui ruang udara China, memberi peluang yang jarang kepada paus untuk menghantar catatan penghormatan kepada Presiden Xi Jinping. Protokol Vatikan memanggil paus untuk menghantar ucapan sedemikian bila terbang melalui negara asing.

Dalam mesejnya kepada Xi, Francis menyatakan “salam hormat kepada kecemerlangan anda dan rakyat China.”

“Memastikan anda tentang doa saya untuk kesejahteraan bangsa, saya menyeru ke atas semua anda berkat ketuhanan kesatuan dan keamanan,” kata Francis.

Walaupun terdapat ketegangan dalam hubungan, jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin berkata ucapan itu menunjukkan “persahabatan dan niat baik.”

“China bersedia untuk terus berjalan ke arah yang sama dengan Vatikan, menjalankan dialog membina, meningkatkan pemahaman, mengumpul kepercayaan, dan mempromosikan proses memperbaiki hubungan kedua belah pihak,” kata Wang dalam taklimat harian.

Sebaik tiba, Francis, yang menggunakan kerusi roda, disambut oleh pengawal kehormat bertopeng bersama-sama dengan menteri luar Mongolia dan ditawarkan rasa yoghurt kering dari seorang wanita dalam pakaian tradisional, sebagai tanda selamat datang. Dia tidak membuat sebarang komen awam. Bersama-sama dengan para paderi dan orang lain yang berkumpul di landasan, beberapa dozen menyaksikan ketibanya dari terminal lapangan terbang.

Mongolia Pope

Bercakap kepada wartawan dalam perjalanan ke Mongolia lewat malam Khamis, Francis berkata beliau menantikan lawatan ke sebuah negara yang hanya mempunyai beberapa orang, tetapi dengan budaya yang anda perlukan deria anda untuk memahaminya.

“Hanya terdapat beberapa penduduk – rakyat kecil, tetapi budaya besar,” katanya dalam pesawat sewa ITA. “Saya fikir ia akan bermanfaat untuk kita cuba memahami kesunyian panjang dan besar ini, fahami apa maknanya tetapi bukan secara intelektual, tetapi dengan deria.” Dia menambah: “Mongolia, anda faham dengan deria anda.”

Antara acara dalam lawatan empat hari itu termasuk mesyuarat rasmi dengan presiden dan perdana menteri Mongolia dan ucapan di hadapan kerajaan, budaya dan pemimpin perniagaan Mongolia, diikuti oleh pertemuan pertama Francis dengan para uskup, paderi dan biarawati yang membentuk tulang belakang komuniti Katolik kecil seramai 1,450 yang hanya wujud selama satu generasi.

Walaupun Kristian telah hadir di rantau ini selama beratus tahun, Gereja Katolik hanya mempunyai kehadiran sah di Mongolia sejak 1992, selepas negara itu menyingkirkan kerajaan komunis sekutunya Soviet dan mengabadikan kebebasan beragama dalam perlembagaannya.

Holy See dan Mongolia telah mempunyai hubungan diplomatik sejak itu, dan segelintir order misionari agama termasuk Missionaries of Charity Mother Teresa telah memupuk komuniti kecil melalui tiga dekad pertama kehidupannya.

Empat saudari Missionaries of Charity – Jeanne Francoise dari Rwanda; Chanmi dari Korea Selatan; Viera dari Slovakia dan Suder dari India – mengendalikan rumah penjagaan di pinggir utara Ulaanbaatar dengan kapasiti 30 katil. Di sana, mereka menyediakan penjagaan untuk warga tua dengan kecacatan mental atau fizikal, atau yang tidak mempunyai tempat tinggal, tidak berdokumen, atau sebaliknya diasingkan oleh keluarga mereka.

Saudari Jeanne Francoise berkata adalah suatu penghormatan bahawa Francis datang ke Mongolia, dengan mengatakan beliau pernah melihatnya sekali ketika tinggal di Rome tetapi tidak pernah “sedekat” ini di Mongolia.

Francis telah lama memuji kerja misionari dan telah cuba menghidupkan semula fokus misionari gereja secara keseluruhan dengan melawat mereka dan menggalakkan kerja mereka. Salah satu acara pertamanya di Mongolia adalah memimpin pertemuan dengan misionari pada petang Sabtu di katedral St. Peter dan Paul ibu kota, dan beliau mengakhiri lawatannya dengan merasmikan rumah amal baharu yang dikendalikan gereja untuk menjaga golongan termiskin Mongolia.

“Saya mahu orang tahu bahawa agama Katolik, Gereja Katolik, dan penganut Katolik juga wujud di Mongolia,” kata Rev. Sanjaajav Tserenkhand, seorang paderi Mongolia, di luar katedral. Dia berkata beliau berharap lawatan Francis juga akan menunjukkan kepada orang Mongolia bahawa Kristian bukanlah “agama asing,” tetapi juga berakar umbi di negara itu.

Paus Argentina itu lama memberi keutamaan kepada melawat komuniti Katolik yang beliau sebut sebagai pinggiran, menjauhkan diri daripada pusat Katolik global untuk berkhidmat kepada gereja-gereja kecil di mana umat Katolik sering kali minoriti. Dia telah menjadikan pemimpin mereka sebagai kardinal untuk menunjukkan jangkauan sejagat Gereja Katolik 1.3 bilion, termasuk ketua gereja Mongolia, Kardinal Giorgio Marengo.

“Hati beliau terbakar dengan kasih terhadap gereja sejagat, dan terutamanya gereja di mana dia hidup dalam konteks minoriti,” kata Marengo kepada wartawan semasa lawatan baru-baru ini ke Rome. “Dan itulah makna indah kedatangannya sehingga ke Mongolia.”

Fokus utama lain lawatan Francis selama empat hari adalah untuk menonjolkan tradisi hidup berdampingan antara agama Mongolia yang sudah lama. Empayar Mongol di bawah pengasasnya Genghis Khan dikenali kerana mentoleransi orang yang berbeza agama di kalangan mereka yang ditaklukkannya, dan Francis mungkin akan menekankan tradisi itu apabila beliau memimpin pertemuan antara agama pada hari Ahad.

Diundang adalah penganut Buddha Mongolia, yang merupakan majoriti dalam negara 3.3 juta penduduk, serta wakil Yahudi, Islam dan Shinto dan ahli gereja Kristian yang menubuhkan kehadiran di Mongolia dalam 30 tahun kebelakangan ini, termasuk Gereja Ortodoks Rusia.

Pertemuan itu boleh membolehkan Francis sekali lagi menghantar ucapan kepada Patriarki Moscow, yang menyokong kuat perang Kremlin di Ukraine. Francis telah cuba mengemudi tali diplomatik yang neutral dalam konflik, konsisten dengan tradisi neutraliti diplomatik Vatikan dalam konflik.

Beberapa hari sebelum lawatannya, beliau mencetuskan kemarahan di Ukraine atas pujian terhadap sejarah imperial Rusia, komen yang Vatikan menegaskan sama sekali bukan penyokongan terhadap perang agresi Moscow kini di Ukraine.

Walaupun Vatikan telah menegaskan Francis pergi ke Mongolia – bukan China atau Rusia – soalan China akan sentiasa hadir: Sekumpulan umat ​​Katolik China, serta umat ​​Katolik Rusia, dijangka menghadiri Misa Francis pada hari Ahad di Steppe Arena, tetapi penindasan Beijing terhadap minoriti agama kekal sebagai latar belakang lawatan.

Tambahan pula, penentangan China terhadap Dalai Lama boleh timbul kerana agama Buddha Mongolia mempunyai pertalian rapat dengan aliran Tibet dan secara tradisinya memuliakan Dalai Lama. Francis telah menjadikan pertemuan dengan pemimpin agama dari seluruh dunia sebagai ciri utama, tetapi sejauh ini mengelak daripada bertemu pemimpin buangan agama Buddha Tibet, demi mengelakkan provokasi Beijing.

Pemimpin Parti Komunis Xi telah menuntut agar Katolik dan semua agama lain mematuhi arahan parti secara ketat dan menjalani “Pensinican.” Di wilayah Xinjiang yang luas, ia telah membawa kepada perobohan masjid yang jumlahnya tidak diketahui, tetapi dalam kebanyakan kes ia bermaksud penyingkiran simbol keagamaan dan kawalan ketat ke atas kitab suci agama, teks dan bahan pengajaran.