biden-classified-materials-special-counsel

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Joe Biden “secara sengaja” menyimpan dan mendedahkan bahan-bahan sulit ketika beliau masih seorang warganegara biasa, termasuk dokumen tentang dasar ketenteraan dan luar negara di Afghanistan dan hal-hal keselamatan negara yang lain, menurut laporan Jabatan Kehakiman yang bagaimanapun menyatakan tiada tuduhan jenayah yang layak terhadap beliau atau mana-mana pihak lain.

Laporan dari penasihat khas Robert Hur, dikeluarkan pada Khamis, mewakili penilaian yang sangat kritikal terhadap pengendalian Biden terhadap bahan-bahan kerajaan yang sensitif, tetapi juga butiran mengapa beliau tidak patut didakwa dengan jenayah.

Penemuan itu bakal meredakan keupayaan beliau untuk mengutuk Donald Trump, pesaing Biden yang mungkin dalam pilihan raya presiden November, atas dakwaan jenayah yang mengandungi rekod sulit yang disimpan secara haram di estet Trump di Florida.

“Penyiasatan kami mendedahkan bukti bahawa Presiden Biden secara sengaja menyimpan dan mendedahkan bahan-bahan sulit selepas naib presiden beliau apabila beliau masih seorang warganegara biasa,” tulis Hur.

Ia berikutan penyiasatan selama setahun ke atas penyimpanan dokumen sulit yang tidak wajar oleh Biden, dari masa beliau sebagai seorang senator dan naib presiden, yang dijumpai di rumah beliau di Delaware, serta di pejabat peribadi yang digunakan beliau di antara perkhidmatan beliau di dan menjadi presiden.

Selepas peguam Biden mendedahkan dokumen sulit di pejabat bekas beliau, wakil-wakil Biden segera menghubungi Arkib Negara untuk mengatur pengembalian mereka kepada kerajaan. Arkib Negara memberitahu FBI, yang membuka siasatan. Biden membenarkan agen untuk menjalankan pencarian menyeluruh di rumah-rumah beliau, dan itulah cara dokumen paling sensitif datang ke perhatian Jabatan Kehakiman.

Biden tidak boleh didakwa sebagai presiden bertugas, tetapi laporan Hur menyatakan beliau tidak akan mengesyorkan tuduhan terhadap Biden terlepas apa jua.

“Kami akan tiba kepada kesimpulan yang sama walaupun dasar Jabatan Kehakiman tidak menutup tuduhan jenayah terhadap presiden bertugas,” kata laporan itu.

Sebahagian daripada laporan itu berpusat kepada pengendalian Biden terhadap dokumen sulit tentang – khususnya, keputusan pentadbiran Obama untuk menghantar tambahan tentera di sana – yang disimpannya selepas meninggalkan pejabat sebagai naib presiden di rumahnya di Delaware. Biden mengekalkan bahan-bahan yang mendokumentasikan bantahannya terhadap peningkatan tentera, termasuk nota tangan sulit 2009 kepada Presiden Barack Obama.

“Bahan-bahan ini merupakan bukti pendirian yang diambil Tuan Biden dalam apa yang dianggapnya antara keputusan paling penting naib presiden beliau,” kata laporan itu.

Dokumen itu mempunyai tanda klasifikasi sehingga Aras Rahsia Agung/Maklumat Berkongsi Terkawal dan dijumpai dalam kotak di garasi Biden di Delaware “yang mengandungi bahan-bahan penting lain kepada beliau dan kelihatan beliau telah menggunakannya dan mengaksesnya secara peribadi.”

Gambar yang dimasukkan dalam laporan menunjukkan sesetengah dokumen sulit Afghanistan disimpan dalam kotak kadbod lusuh disimpan di garaj beliau, kelihatannya dalam koleksi longgar dengan barang-barang isi rumah lain termasuk tangga dan bakul anyaman.

Dokumen sulit dari pentadbiran Obama juga dijumpai di bilik kerja Biden di bilik bawah tanah, menurut laporan. Dokumen sulit dari masa beliau di Senat pada tahun 1970-an dan 1980-an juga dijumpai di garaj beliau.

Walaupun tanda bahawa Biden secara sedar menyimpan dan mendedahkan bahan-bahan sulit, laporan Hur berkata tuduhan jenayah tidak wajar disebabkan beberapa sebab. Termasuk fakta bahawa sebagai naib presiden, dan semasa presiden beliau apabila rekod Afghanistan dijumpai, “beliau mempunyai kuasa untuk menyimpan dokumen sulit di rumah beliau.”

Sebagai sebahagian daripada siasatan, penyiasat meneliti rakaman perbualan Februari 2017 antara Biden dan penulis hantu beliau di mana, merujuk kepada nota 2009 kepada Obama, Biden berkata bahawa beliau baru sahaja mendapati semua bahan sulit di bawah.” Biden sedang menyewa rumah di Virginia ketika itu dan mengkonsolidasikan miliknya di Delaware apabila beliau berpindah pada 2019. Penuntut mendakwa komen Biden merujuk kepada rekod sulit Afghanistan yang sama yang kemudiannya dijumpai agen FBI di rumah beliau di Delaware.

Walaupun kes terbaik untuk tuduhan boleh melibatkan pemilikan beliau terhadap dokumen Afghanistan sebagai warganegara biasa, penuntut berkata, ia mungkin Biden boleh menjumpai rekod itu di rumah Virginia beliau pada 2017 dan lupa tentang mereka tidak lama selepas itu.

“Ini boleh meyakinkan sesetengah juruterba yang beliau tidak menyimpannya secara sengaja,” kata laporan itu.

Laporan itu menyatakan terdapat beberapa bukti untuk mencadangkan bahawa Biden tahu beliau tidak boleh menyimpan nota tangan sulit di rumah selepas meninggalkan pejabat, dengan merujuk kepada pengetahuan mendalamnya “tentang langkah-langkah yang diambil untuk melindungi maklumat sulit dan keperluan untuk langkah-langkah itu untuk mencegah kerosakan kepada keselamatan negara.” Walau bagaimanapun beliau menyimpan buku nota yang mengandungi maklumat sulit dalam laci tidak dikunci di rumah.

“Beliau mempunyai motivasi kuat untuk berbuat demikian dan mengabaikan peraturan untuk mengendalikan maklumat sulit dalam buku nota beliau dengan betul,” kata laporan itu. “Beliau merujuk buku nota itu secara bebas semasa jam-jam perbincangan dengan penulis hantu beliau dan melihat mereka sebagai milik berharga yang sangat peribadi yang beliau enggan berpisah.”

Walaupun laporan itu menghapuskan risiko undang-undang untuk presiden, ia tetap merupakan kemaluan bagi Biden, yang meletakkan kecekapan dan pengalaman di teras rasional beliau kepada pengundi untuk menghantarnya ke .

“Tuan Biden diketahui mengeluarkan dan menyimpan bahan sulit dari buku briefing beliau untuk kegunaan masa depan, dan kakitangannya berjuang – dan kadang-kadang gagal – untuk mengambil semula bahan-bahan itu,” kata laporan itu. “Dan tiada prosedur langsung untuk menjejak sebahagian daripada bahan sulit yang diterima Tuan Biden di luar buku briefingnya”

Dalam menolak untuk menuntut Biden, pejabat Hur juga merujuk kepada apa yang dikatakannya sebagai “ingatan terhad kepada Biden” kedua-dua semasa perbualan rakaman 2017 beliau dengan penulis hantu dan dalam temu bual dengan penyiasat tahun lalu.

“Mengingatkan Mr Biden terhad dan ingatan semula semasa temu bual beliau dengan penulis hantu dan dengan pejabat kami, para juruterba mungkin akan ragu untuk meletakkan terlalu banyak berat bukti kepada satu ucapan lapan perkataan kepada penulis hantunya tentang mendapati dokumen sulit di Virginia, tanpa bukti lain yang lebih terus.”

“Kami juga telah mempertimbangkan bahawa, di mahkamah, Tuan Biden mungkin akan mempersembahkan diri kepada juri, seperti yang dilakukannya semasa temu bual kami dengannya, sebagai lelaki tua yang simpati, bermaksud baik dengan ingatan yang lemah,” menulis penyiasat.

Terdapat preseden Jabatan Kehakiman baru-baru ini untuk tuduhan jenayah terhadap individu yang dituduh berkongsi maklumat sulit dengan biografi atau penulis hantu; Jeneral David Petraeus mengaku bersalah melakukan tindakan itu tepat pada 2015 dan dihukum probation.

Tetapi dalam kes ini, penuntut berkata, Biden mungkin boleh menganggap nota buku itu adalah harta peribadinya dan miliknya, walaupun mengandungi maklumat sulit.

Dalam temu bual dengan penyiasat, laporan itu menyatakan Biden tegas dengan penyiasat bahawa nota buku itu adalah “harta saya” dan bahawa “setiap presiden sebelum saya telah melakukan perkara yang sama.”

Peguam undang-undang Rumah Putih dan peguam peribadi Biden diberi peluang untuk meneliti dan memberi komen mengenai laporan itu. Biden memilih untuk tidak menuntut keistimewaan eksekutif terhadap sebarang bahagian laporan itu, kata jurucakap Pejabat Penasihat Undang-undang Rumah Putih Ian Sams.

Peguam Negara Merrick Garland pada Januari 2023 melantik Hur, bekas peguam negara untuk Maryland, untuk menangani siasatan sensitif Jabatan Kehakiman dalam usaha mengelakkan konflik kepentingan. Ia adalah salah satu daripada tiga siasatan Jabatan Kehakiman baru-baru ini ke atas pengendalian dokumen sulit oleh tokoh-tokoh politik berprofil tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.