Bob Menendez

(SeaPRwire) –   NEW YORK – Senator AS Bob Menendez dari AS menggunakan pengaruh antarabangsa untuk membantu seorang kawan mendapatkan perjanjian bernilai berjuta-juta dolar dengan seorang ahli keluarga diraja Qatar, sebahagiannya dengan mengambil tindakan yang menguntungkan kerajaan Qatar, pendakwa persekutuan berkata Selasa dalam dakwaan baru.

Dakwaan baru itu menambah cabaran undang-undang bagi Menendez, seorang Demokrat dari New Jersey, yang sudah didakwa menggunakan pengaruh politiknya untuk secara rahsia menggerakkan kepentingan Mesir.

Dakwaan superseding di New York berkata senator dan isterinya menerima rasuah emas dan wang tunai dari pemaju hartanah Fred Daibes dari New Jersey sebagai balasan untuk beberapa tindakan rasuah termasuklah bantuannya menjamin pelaburan besar dari dana pelaburan Qatar.

Pendakwa berkata Menendez memperkenalkan Daibes kepada seorang ahli keluarga diraja Qatar yang juga merupakan prinsipal dalam firma pelaburan itu, bertemu secara peribadi dengan pegawai Qatar dan membuat kenyataan awam yang menyokong Qatar ketika perjanjian hartanah itu sedang dinegosiasikan.

Dakwaan itu berkata pelabur Qatar akhirnya melabur puluhan juta dolar di projek pembangunan Daibes, dalam perjanjian yang disempurnakan pada 2023.

Adam Fee, peguam untuk Menendez, berkata dalam kenyataan bahawa pendakwa tidak mempunyai bukti salah laku.

“Apa yang mereka ada sebaliknya ialah rentetan andaian tanpa asas dan konjektur aneh berdasarkan hubungan biasa, sah antara seorang Senator dan pengundinya atau pegawai asing. Mereka menukar ini menjadi penganiayaan, bukannya penuntutan,” katanya.

“Pada semua masa, Senator Menendez bertindak sepenuhnya secara wajar berhubung Qatar, Mesir, dan banyak negara lain yang sering dihubunginya. Interaksinya itu sentiasa berdasarkan pertimbangannya sebagai profesional terhadap kepentingan terbaik Amerika Syarikat kerana dia adalah, dan sentiasa menjadi, seorang patriot.”

Tim Donohue, peguam untuk Daibes, berkata dia tiada komen segera.

Dakwaan itu tidak mengenal pasti ahli keluarga diraja Qatar yang terlibat. Mesej yang ditinggalkan dengan konsulat Qatar di New York dan dengan dana kekayaan negara Qatar, Qatar Investment Authority, tidak segera dibalas.

Tiada dakwaan baru ditambah ke versi terkini dakwaan yang sudah mengikat Menendez dalam konspirasi rasuah yang didakwa melimpahkan kekayaan kepada senator dan isterinya dengan kereta mewah selain wang tunai dan emas. Dakwaan yang melibatkan Qatar berlaku dari 2021 hingga 2023.

Bahagian lain dakwaan menuduh Menendez, 70, dan isterinya, Nadine Menendez, menerima rasuah dari dua lagi pemaju perniagaan New Jersey selain Daibes. Semuanya mengaku tidak bersalah.

Antara lain, Menendez didakwa menulis surat kepada senator lain menggalakkan mereka mengangkat sekatan ke atas $300 juta bantuan kepada Mesir.

Selepas ditangkap pada September, senator itu melepaskan jawatannya sebagai pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Senat. Dia menentang seruan agar meletak jawatan daripada kerusi Senatnya.

Dakwaan itu mengandungi butiran baru tentang hubungan antara Menendez dan Daibes, pemaju hartanah berkuasa dari New Jersey.

Daibes dikreditkan membina rentetan bangunan mewah tepi air, dikenali sebagai “pantai emas”, di bandar Edgewater, New Jersey.

Sepanjang masa itu, dia mengekalkan hubungan rapat dengan pegawai tempatan, yang membolehkannya mengusir pesaing pembangunan dan mengingkari janji membina perumahan mampu milik, menurut laporan dari Suruhanjaya Siasatan Negeri New Jersey.

Daibes sudah menghadapi tuduhan penipuan persekutuan ketika ditangkap pada September atas tuduhan membayar rasuah kepada Menendez, kawan lama. Dia juga didakwa cuba meyakinkan pendakwa persekutuan untuk berbaik dengan Daibes dalam kes penipuan banknya.

Dakwaan itu berkata sementara Syarikat Pelaburan Qatar sedang mempertimbangkan pelaburannya dalam pembangunan hartanah Daibes, Menendez membuat beberapa kenyataan awam menyokong kerajaan Qatar dan kemudian memberikannya kepada Daibes supaya dikongsi dengan pelabur Qatar dan pegawai kerajaan Qatar.

Dalam satu insiden Ogos 2021, dakwaan itu berkata, Menendez menggunakan aplikasi mesej terenkripsi untuk menghantar teks rilis akhbar kepada Daibes di mana dia memuji kerajaan Qatar, sebelum menghantar mesej kepada Daibes: “Anda mungkin mahu menghantarnya kepada mereka. Saya baru sahaja akan melepaskan.”

Dua bulan kemudian, Menendez dan isterinya pulang dari lawatan ke Qatar dan Mesir dan dijemput oleh pemandu Daibes di lapangan terbang, dakwaan itu berkata. Keesokan harinya, ia ditambah, Menendez melakukan carian internet untuk “berapa banyak satu kilo emas bernilai.”

Syarikat Pelaburan Qatar menandatangani surat niat untuk memasuki usaha sama dengan syarikat dikawal oleh Daibes pada Mei 2022, dakwaan itu berkata. Selepas itu, ia ditambah, Daibes memberi Menendez sekurang-kurangnya satu batang emas.

Pencarian di kediaman Menendez menghasilkan dua batang emas 1 kilogram dan sembilan batang emas 1-oun dengan nombor siri menunjukkan sebelum ini dimiliki oleh Daibes, bersama kira-kira 10 sampul wang tunai dengan puluhan ribu dolar mengandungi cap jari atau DNA Daibes, dakwaan itu berkata.

Dakwaan baru berkata pegawai pelaburan Qatar juga menghantar tiket acara Formula Satu kepada salah seorang sanak saudara rapat Nadine Menendez.

Dakwaan itu berkata Menendez tidak melaporkan sebarang wang tunai atau emas diterima oleh dirinya atau isterinya sebagaimana diperlukan untuk senator AS dalam borang pendedahan kewangan tahunan.

Hakim Sidney H. Stein, yang mengetuai kes itu, minggu lepas enggan memanjangkan tarikh perbicaraan Mei 5 selepas peguam pertahanan meminta lebih masa untuk bersedia.

Dalam surat kepada hakim Selasa lewat, pendakwa berkata mereka tidak akan membantah pengambilan tahap baru tuduhan terhadap defendan atau pengambilan tahap melalui video.

-Penulis berita Associated Press Jake Offenhartz di New York dan Mike Catalini di Trenton, New Jersey menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.