(SeaPRwire) –   41 pekerja pembinaan yang terperangkap dalam terowong runtuh di utara India selama lebih seminggu mendapat makanan panas pertama mereka pada Selasa melalui paip keluli baru berukuran enam inci kerana penyelamat mengejar rancangan alternatif untuk membebaskan mereka.

Filem baru menunjukkan lelaki-lelaki – yang terperangkap di terowong itu selepas tanah runtuh di negeri Uttarakhand pada 12 November – berpakaian alat pembinaan, memperkenalkan diri di hadapan kamera dan melambai. Pihak berkuasa melepaskan video 30 saat, difilemkan pada kamera endoskopik, yang telah didorong melalui serpihan.

“Kami akan membawa anda keluar dengan selamat, jangan risau,” kata penyelamat kepada lelaki itu, menurut terjemahan oleh .

Makanan itu terdiri daripada nasi dan kacang, hidangan yang dikenali sebagai khichdi. Sebelum Selasa, lelaki itu mengambil makanan kering dan air melalui paip empat inci yang lebih sempit, dan oksigen disediakan melalui paip berasingan.

Mereka berkomunikasi dengan penyelamat menggunakan radio walkie-talkie yang boleh dilihat dalam video.

Paip yang lebih lebar akan memudahkan aliran bekalan kepada lelaki itu, membolehkan lebih makanan, air, bekalan perubatan, telefon dan bateri.

Di luar terowong, rakaman lelaki itu ditunjukkan kepada penonton melalui skrin besar, menurut . Laman berita itu berkata Rahul Ameen, kawan dua orang terperangkap di dalam terowong, dengan tidak sabar menantikan kembalinya mereka dengan selamat. “Saya telah melihat mereka di kamera, tetapi sekarang saya menunggu untuk melihat mereka secara langsung,” kata Ameen.

Security personnel stand at an entrance of the under construction road tunnel, days after it collapsed in the Uttarkashi district of India's Uttarakhand state on Nov. 21, 2023.

Lelaki itu terperangkap selepas bahagian terowong 4.5 kilometer (2.8 batu), yang sedang dibina di kawasan pergunungan Himalaya, runtuh ke atas dirinya sendiri selepas tanah runtuh. Terowong itu runtuh kira-kira 200 meter (656 kaki) dari pintu masuknya. Pembinaan terowong adalah sebahagian daripada jalan cuaca semua Chardham, projek utama kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi yang bertujuan untuk menyambungkan tapak ziarah agama Hindu, supaya negeri itu dapat menampung peningkatan aliran pelancong dan penziarah.

Rancangan pembinaan juga sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan akses ke kawasan sempadan India-China di Himalaya yang dipertikaikan, dikenali sebagai Garis Sebenar Kawalan.

Uttarakhand dipenuhi dengan kuil Hindu, dan pembinaan lebuh raya dan bangunan sentiasa berterusan untuk menampung aliran pelancong dan penziarah. Terowong ini adalah sebahagian daripada jalan cuaca semua Chardham, projek utama persekutuan menyambungkan pelbagai .

Usaha penyelamatan telah diperlahankan oleh tanah longgar dan serpihan menangguhkan. Penyelamat cuba menggunakan mesin pengorek untuk menggali secara mendatar ke arah lelaki itu, tetapi usaha itu dihentikan pada Jumaat, apabila alat itu menggerunkan serpihan dan rosak.

Pihak berkuasa telah merangka beberapa rancangan untuk menyelamatkan pekerja. Pegawai berkata pada Isnin bahawa penyelamat sedang mencipta jalan akses untuk menggali 103 meter (338 kaki) secara menegak dari atas gunung, yang mungkin mengambil beberapa hari dan menggerunkan serpihan jatuh di dalam terowong. Diharapkan lubang yang boleh dicipta cukup besar untuk membenarkan sehingga lima paip didorong melaluinya, yang akan membersihkan ruang merangkak untuk pekerja keluar melaluinya.

Pekerja penyelamat juga terus menggali secara mendatar dari mulut terowong ke arah pekerja pembinaan yang terperangkap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)