Semasa tahun-tahun pertama pendudukan Nazi, Denmark melindungi penduduk Yahudinya, tetapi apabila kerajaan itu meletak jawatan pada Ogos 1943, Jerman segera menyiapkan untuk mengusir mereka. Namun, masyarakat awam Denmark bangun dan mengambil alih perlindungan mereka. Satu operasi pengangkutan laut, tanpa sebarang contoh dalam sejarah, membawa lebih daripada 7,000 orang Yahudi keselamatan di Sweden. Walaupun beberapa berakhir di kem tahanan Theresienstadt, kurang daripada 100 orang Yahudi Denmark mati dalam Holocaust – jumlah kematian terendah di seluruh Eropah yang diduduki Nazi.

Ini adalah salah satu tindakan keberanian yang paling luar biasa dan heroik yang timbul daripada apa yang merupakan genosid terburuk yang pernah dilakukan oleh manusia terhadap manusia. Namun, kebanyakannya, ia agak tidak diketahui, tersembunyi oleh kekejaman yang dilakukan oleh Nazi yang mengakibatkan kematian enam juta orang Yahudi dan lebih daripada lima juta orang lain yang dianggap tidak diingini.

Tetapi ia layak diceritakan, diketahui dan diingat kerana ia merupakan manifestasi cemerlang bagaimana orang awam, yang berazam untuk berbuat yang betul, boleh melakukan perkara luar biasa walaupun dihadapi oleh kezaliman yang paling keras. Sebenarnya, penyelamatan Oktober 1943 Denmark menonjol dalam sejarah tragis Holocaust.

Jadi apa yang berlaku pada hari-hari penting itu, mengapa, dan apa yang boleh dipelajari daripada kes unik ini, di mana Holocaust dicegah oleh rintangan orang awam?

Apabila Jerman Nazi menduduki Denmark pada tahun 1940, kerajaan Denmark membantah tetapi dengan cepat meletakkan senjata. Satu “dasar kerjasama” bermula dengan tujuan mengekalkan kedaulatan negara dan netraliti dalam perang, melindungi tinggi dan rendah, dan mengekalkan penjajah jauh dari hal ehwal tempatan. Walau bagaimanapun, mengekalkan perniagaan dan pekerjaan bermakna bekerjasama dengan musuh dan menyumbang kepada usaha perang Nazi. Membungkuk kepada kuasa besar, dasar “kerjasama” yang tidak heroik ini memberi tumpuan kepada memelihara kepentingan negara. Ia melindungi penduduk dan Yahudi – tetapi dengan kos menyertai Jerman Nazi.

Denmark melalui Perang Dunia II dengan sedikit kemusnahan dan korban, institusi demokratik dan siviknya utuh. Bagi kerajaan Denmark, semua perkara boleh dirundingkan kecuali tiga isu: pengenalan hukuman mati, penyertaan tentera Denmark di pihak Paksi, dan pengenalan undang-undang perkauman. Semua parti politik utama menyokong “dasar kerjasama”, seperti kebanyakan rakyat Denmark.

Perlahan-lahan, walau bagaimanapun, gerakan perlawanan muncul, dan 1943 mengubah suasana hati popular. “Pemberontakan Ogos” – gelombang mogok umum, tunjuk perasaan jalanan, dan tindakan sabotaj – menyebabkan Jerman mempersembahkan ultimatum termasuk hukuman mati bagi perlawanan. Kerajaan Denmark menolaknya dan meletak jawatan. Ketika itu, kebanyakan rakyat Denmark menyokong perlawanan.

Nilai-nilai Kristian dan sosialis memberi maklumat kebanyakan penyelamat. Latihan meluas dalam kerja akar umbi demokratik membuat aktivisme mereka cekap.

No. 1 Jerman di Denmark, Werner Best, memutuskan untuk menghukum orang Denmark, dan mengarahkan Yahudi untuk dideportasikan. Walau bagaimanapun, sebelum “Judenaktion” 1 Oktober 1943, beliau menyedari pemburuan orang Yahudi akan menjadikannya sukar untuk menenangkan orang Denmark dan kembali kepada beberapa kerjasama sekali lagi. Oleh itu, beliau membiarkan amaran tergelincir keluar yang memberi Yahudi tiga hari untuk bersedia.

Jeneral SS dan Nazi yang gigih, Best mahu semua Yahudi dibunuh, tetapi pragmatisme membuatnya memberi keutamaan kepada kerjasama dengan orang Denmark daripada pemusnahan Yahudi. Orang Denmark adalah “Aryans bernilai” mengikut teori Nazi, dan bekalan pertanian dan perindustrian mereka penting bagi Jerman. Yahudi – segmen kecil – boleh menunggu sehingga selepas kemenangan Jerman.

Kebanyakan Yahudi Denmark bertindak balas dengan kehadiran fikiran yang luar biasa, pergi “bawah tanah” dan segera mula mengatur penerbangan ke Sweden. Dan puluhan orang Denmark bukan Yahudi menyertai dalam mengatur aktiviti bantuan dalam masa beberapa jam: bulatan kawan, pelajar, inisiatif rakyat, beberapa pejuang perlawanan. Nelayan memainkan peranan penting – dan beberapa mengambil harga yang manis untuk penyeberangan haram.

Kebanyakannya, pembantu adalah “orang awam” dari tinggi dan rendah dalam masyarakat Denmark. Kebanyakan mereka terlibat tanpa memikirkan keuntungan peribadi. Aktivis buruh dan menteri Lutheran memimpin aktiviti penyelamatan, manakala pakar kesihatan menukar hospital menjadi pusat penyelamatan rahsia. Jumlah wang besar dikumpulkan daripada Yahudi, bukan Yahudi dan – secara haram – wang kerajaan juga untuk membayar pengangkutan. Nilai-nilai Kristian dan sosialis memberi maklumat kebanyakan penyelamat. Latihan meluas dalam kerja akar umbi demokratik membuat aktivisme mereka cekap.

Sukarelawan SS Denmark membantu polis Jerman dalam memburu Yahudi – tetapi sedikit yang ditangkap. Kes-kes fitnah hanya berlaku jarang. Dalam antisemitisme abad ke-19 di Denmark telah menjadi arus perdana, tetapi melemah sepanjang tahun. Oleh itu, kebanyakan orang Denmark yang berhubung dengan Yahudi yang melarikan diri, memilih untuk membantu – dan tidak membezakan antara Yahudi kediaman Denmark jangka panjang dan imigran baru-baru ini dan pelarian dari bahagian Eropah yang lain di bawah pendudukan Nazi.

Dengan membantu Yahudi, kebanyakan orang Denmark merasakan bahawa mereka melindungi masyarakat sivil mereka, mempertahankan satu set nilai umum Denmark. Melindungi minoriti yang tidak berdaya diperlukan untuk memelihara rasa komuniti Denmark. Tindakan memerlukan keberanian – walaupun pengetahuan kemudian mengenai niat berbelah bahagi pemimpin Jerman menunjukkan bahawa operasi penyelamatan itu tidak seberbahaya seperti yang dipercayai oleh pembantu dalam malam gelap dan berangin Oktober 1943.

Ide-ide (sosialis) solidariti dan (Kristian) kasih sayang penting bagi orang Denmark yang menawarkan diri sebagai penyelamat Yahudi. Di fikiran mereka adalah, terutamanya, perlindungan nilai bersama mereka. Bo Lidegaard (penulis buku mengenai operasi itu, Countrymen) memberi kredit kepada pemimpin demokratik Denmark kerana mendidik rakyat mereka ke arah rasa komuniti dengan mengintegrasikan semua lapisan masyarakat ke dalam negara kebajikan yang muncul. Leni Yahil (penulis Test of a Democracy) menekankan semangat demokrasi akar umbi yang dilatih dalam koperasi petani abad ke-19 dan awal abad ke-20. Dan saya akan tambah bahawa buruh teratur – dan kedai buruh meliputi kebanyakan Denmark menjelang 1943 – membuat pekerja menginternalisasikan idea-idea asas yang sama dan membantu mencipta konsensus demokratik yang merangkumi kebanyakan orang Denmark dan memberi maklumat keputusan mereka untuk membantu apabila dihadapi dengan keluarga Yahudi dalam pelarian.

Peristiwa di Denmark pada 1943 layak diceritakan, diketahui dan diingat kerana ia mewakili manifestasi cemerlang bagaimana orang awam, yang berazam untuk berbuat yang betul, boleh melakukan perkara luar biasa walaupun dihadapi oleh kezaliman yang paling keras. Sebenarnya, penyelamatan Denmark Oktober 1943 dengan momen-momen solidariti, penjagaan dan nasib baiknya, menonjol dalam sejarah tragis Holocaust. Ia harus berfungsi sebagai cara bagi remaja mendekati sisi gelap Holocaust dengan kemusnahan dan keputusasaannya dan belajar bahawa ada – dan sentiasa ada – pilihan: untuk menyertai kuasa penindas, berdiri dan melihat, atau berdiri untuk nilai manusia.